Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
Ymkje | Psychosociaal therapeut
Introductie
Wanneer je in je leven geremd wordt door angst, kan dat je ernstig beperken. Je bereikt niet wat je zou willen en kunnen bereiken. Ervaar je dat het je teveel in de weg zit, dan is het tijd om er wat aan te gaan doen. Samen kunnen we bekijken wat er aan de hand is in je leven.
Soms ben je je bewust van dingen die in de weg zitten in je leven, soms ook nog niet. We gaan hier samen zicht op krijgen, zodat je ermee aan de slag kunt. Een andere manier van ernaar kijken kan helpen, of een andere manier van ermee omgaan.
Angst is over het algemeen goed te behandelen, we gaan eraan werken dat je minder gehinderd wordt door je angsten. Vaak zijn een aantal gesprekken voldoende om weer in beweging te komen, waardoor je situatie kan veranderen.
Ik help je graag om meer grip te krijgen op je angst en op je leven. Email me voor een afspraak. De eerste afspraak is een kennismaking waarna jij besluit of je vervolggesprekken wilt.
Opleidingen & registraties
Als psychosociaal therapeut ben ik aangesloten bij beroepsvereningen om een goede uitoefening van mijn beroep te waarborgen;
NFG: 8527, vakgroep VPMW
NVPA: B-lid, registratienr. 103935
NVRG: LIO-ST, NVRG-14302
Daarnaast ben ik ingeschreven bij kwaliteitsregisters, waardoor duidelijk wordt dat ik aantoonbaar voldoe aan eisen uit het werkveld;
SKJ: 100027992
Registerplein: GGZ agoog, registratienr. 461023233
Registerplein: Maatschappelijk werker, registratienr. 461023233
RBCZ/TCZ register: 170647R
Om als therapeut te kunnen werken, bezit ik over de noodzakelijke AGB-codes;
AGBcode onderneming: 90062537
AGBcode zorgverlener: 90103144
Als therapeut is het belangrijk om blijvend bij te scholen. Regelmatig volg ik opleidingen en cursussen om mijn vakkennis en vaardigheden te vergroten;
Opleidingen:
2019: Verdiepingsopleiding systeemtherapie, Robert van Hennik, de Jeugdzorgaca
2017-2018: Basisopleiding systeemtherapie, Erik van der Elst, via De Jeugdzorgacademie
2015-2016: Rouwbegeleidingskunde, Post HBO, Hogeschool Utrecht
2009: T&C systeemtherapeuten, VO opleiding systeemgericht werken
Cursussen:
2020: Positieve psychologie
2020: Supervisietraject, langerdurend traject, verbindend gezag
2020: Verbindend gezag en geweldloos verzet, het Lorentzhuis
2019: Signs of safety, werken met het framework
2019: Geef me de 5, begeleiding van mensen met autisme
2018: Supervisie systeemtherapie, langdurend traject.
2017: Non violence resistance (NVR), geweldloos verzet in gezinnen
2017: Basisopleiding Emotionally Focused Therapy, EFT netwerk Nederland
2016: Leertherapietraject i.h.k.v. opleiding Rouwbegeleidingskunde
2016: 113 online, suicidepreventie, 113 Online
2016: Psychopathologie, DSM-V, Hogeschool Utrecht
2015: Aandachtsfunctionaris kindermishandeling, JSO
2015: Regenboogtraining, rouwverwerking. Maatschap van rouwtherapeuten.
2014: Werken met een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, Augeo
2013: Oplossingsgerichte aanpak kindermishandeling (Signs of Safety, Words en Pictures).
2012: Mentalization Based Treatment met ouders, Nederlands Psychoanalytisch Instituut
2011: Psychopathologie volwassenen, Rino Groep Utrecht
2010: Partnerrelatietherapie bij mensen met ASS en persoonlijkheidsproblematiek, Centrum Autisme
2009: Kinder- en jeugd psychopathologie, Rino Noord Holland
Mijn hele werkende leven ben ik al in gesprek met mensen op een professionele manier;
2017- heden: Gezinstherapeut (systeemtherapeut i.o.) Kinder- en Jeugdpsychiatrie Curium te Oegstgeest
2016-2017: Ouderbegeleider bij GGZ Rivierduinen Kinderen en Jeugd te Alphen aan de Rijn.
2014- 2017: Maatschappelijk werker bij het Rijnlands Revalidatiecentrum te Leiden.
2009- 2014: Ouderbegeleidster bij GGZ Rivierduinen Kinderen en Jeugd te Alphen aan de Rijn.
2005-2008: Gezinsbegeleidster bij Cardea, campus Leiden,
2002-2004: Gezinsbegeleidster bij de Naschoolse Dagbehandeling Leiden , De Bruggen, nu Ipse De Bruggen.
2002-2004: Ouderbegeleidster bij het Medisch Kleuterdagverblijf Margriet , Cardea.
Registraties
- NFG - Nederlandse Federatie Gezondheidszorg
- NVPA - Nederlands Verbond voor Psychologen, psychosociaal therapeuten en Agogen
- RBCZ - Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg
- SKJ - Stichting Kwaliteitsregister Jeugd
- TCZ - Stichting Tuchtrecht Complementaire Zorg
- TP - Therapiepsycholoog - Netwerk van therapeuten en psychologen
- NVRG - Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie
Specialisaties
Wanneer je last heb van angsten kun je hier flink door gehinderd worden. Angstklachten kunnen je behoorlijk in de weg zitten in het alledaagse leven. Vaak is dat het moment dat mensen hulp zoeken, wanneer de last te groot wordt.
Op het moment dat je bij mij langskomt met angstklachten, zorgen we eerst dat we deze goed in beeld hebben. We gaan zowel de diepte als de breedte in. De diepte, door te onderzoeken hoe lang je er al last van hebt, waar het mogelijk is ontstaan, welke gebeurtenissen hieraan hebben bijgedragen, hoe je in je jonge jaren hierin gevormd bent. De breedte door precies in kaart te brengen wat de klachten inhouden, wanneer ze aanwezig zijn, op welke manier je er hinder door ervaart en hoe dat jouw en je omgeving beinvloedt.
Op beide vlakken gaan we aan het werk: door te reflecteren op het verleden, kan er ruimte komen in je overtuigingen en kan je zelfbeeld veranderen. Door aan de slag te gaan in het heden, kun je oefenen met nieuw gedrag, waardoor je leert dat je angst niet nodig is.
Met deze manier van werken kunnen veel angsten behandeld worden. Soms is het nodig om meer op het ene of meer op het andere vlak aan de slag te gaan, daarin kiezen we wat werkt.
De ervaring leert dat mensen na vijf tot tien gesprekken voldoende zelf verder kunnen. Ze voelen zich sterk genoeg om de stappen die ze nog willen zetten, zelf te maken. Het is altijd mogelijk om nog een keer langs te komen, wanneer dat helpend is om op het juiste spoor te blijven.
De meest behandelde angsten in mijn praktijk:
- Faalangst
Wanneer je bang bent om het niet goed te doen, kan dit je flink in de weg staan. Wellicht heb je er op veel gebieden last van, of op een bepaald gebied. Hoe dan ook, wanneer je er last van hebt, is het goed om er wat aan te doen. Het is niet nodig. We onderzoeken waar jouw angst zit, waar deze mee te maken heeft en hoe je ermee aan de slag kunt. Vaak werkt een combinatie van enerzijds zoeken naar de achterliggende oorzaken en anderzijds praktisch aan de slag met oefenen van ander gedrag.
- Dwangklachten
Bij sommige mensen uit angst zich in de vorm van dwanggedachten of dwanghandelingen. Men ziet dit ook wel als een onbewuste manier om de angst te bedwingen. Echter is dit vaak niet een erg effectieve manier en willen mensen er graag vanaf omdat het tijd en energie kost en voor de omgeving hinderlijk kan zijn. Ook dan zoeken we uit waar de dwangklachten voor staan, of ze ergens mee te maken hebben, welke angst eronder zit. Enerzijds dus op zoek naar onderliggende oorzaken en kijken of daar ruimte gemaakt kan worden, anderzijds oefenen met het niet meer uitvoeren van dwanghandelingen en het rustig krijgen van de dwanggedachten.
- Verlatingsangst
Binnen relaties merken mensen soms dat ze zich te zeer vastklampen aan de ander, bang om in de steek gelaten te worden. Vaak heeft dit te maken met eerdere ervaringen in iemands leven. We gaan dan ook onderzoeken of we duidelijk kunnen krijgen waar en hoe dit ontstaan is en of daar ruimte in gemaakt kan worden. Daarnaast kan het helpen wanneer mensen manieren hebben om zichzelf rustig te maken wanneer emoties hoog oplopen. Op die manier kan het gaan lukken om nieuw gedrag te oefenen in lastige situaties.
- Onzekerheid
Het kan gebeuren dat je van jezelf nogal onzeker bent. Je voelt je zelden echt goed over jezelf, twijfelt vaak aan wat je doet, voelt jezelf snel minder dan de ander. Wanneer dat je in de weg gaat staan, is het goed om ermee aan de slag te gaan. We onderzoeken waar deze onzekerheid is ontstaan, of deze gevoed is door ervaringen of situaties. En ik zal je stimuleren om te oefenen met situaties die je lastig vindt, om tot nieuw gedrag te kunnen komen. Wanneer je eenmaal ervaren hebt dat je iets kan, stimuleert je dat om door te zetten en er meer van te laten zien.
- Perfectionisme
Wanneer je alles in je leven heel erg goed wilt doen, kan dat zeer vermoeiend zijn. Vaak heb je er vanuit je omgeving wel eens opmerkingen over gehad, maar echt last ervan, dat heb je vooral zelf. Op het moment dat je dat durft te onderkennen, kun je ermee aan de slag. We gaan na waar dit is ontstaan, op welke manier het is gevoed en hoe je je er inmiddels toe verhoudt. Nieuw gedrag aanleren is vooral oefenen en ervaren dat er dan niets geks gebeurt. Spanning leren verdragen en fouten durven maken. Dat is een hele uitdaging, die we samen aangaan!
Therapievormen
- ✓ Angst therapie
- ✓ Coaching
- ✓ Exposure therapie
Behandeling van
- ✓ Angst
- ✓ Angst en depressie
- ✓ Angst en trauma
- ✓ Angst en stress
- ✓ Angst voor afwijzing
- ✓ Angst voor de dood
- ✓ Angst voor tandarts
- ✓ Angstaanvallen
- ✓ Angststoornis
- ✓ Bindingsangst
- ✓ Bloosangst
- ✓ Dwangstoornis
- ✓ Existentiële angst
- ✓ Faalangst
- ✓ Fobie
- ✓ Fomo
- ✓ Gegeneraliseerde angststoornis
- ✓ Hyperventilatie
- ✓ Hypochondrie
- ✓ Jaloezie
- ✓ Onzekerheid
- ✓ Paniekaanval
- ✓ Paniekstoornis
- ✓ Perfectionisme
- ✓ Piekerstoornis
- ✓ Plasangst
- ✓ Pleinvrees
- ✓ Rijangst
- ✓ Sociale angst
- ✓ Sociale fobie
- ✓ Spreekangst
- ✓ Verlatingsangst
Tarieven
Individuele therapie bestaat uit gesprekken van 60 minuten. De kosten hiervoor bedragen 110 euro per keer. Hier hoeft geen BTW over te worden betaald. Er is vaak een vergoeding vanuit de verzekeraar mogelijk, wanneer er sprake is van een aanvullende verzekeraar. Kijk hiervoor op de sites van de NFG en de NVPA. Bij beide beroepsverenigingen ben ik aangesloten, waardoor zorgverzekeraard vergoedingen bieden. Trajecten hebben meestal een duur van 5-10 keer. Over het algemeen vergoeden verzekeraars de helft van zo'n traject.
Bij relatietherapie hebben de gesprekken een duur van 70 minuten. De kosten hiervan bedragen 156 euro per keer, inclusief BTW. Helaas bieden verzekeraars geen vergoedingen voor relatietherapie. Per gesprek zal 78 euro per persoon in rekening worden gebracht.
Openingstijden
Maandag | gesloten |
Dinsdag | ochtend |
Woensdag | middag |
Donderdag | middag |
Vrijdag | hele dag |
Zaterdag | gesloten |
Zondag | gesloten |
Praktijkfoto's
Ligging
Neem contact op
Wil jij ook verandering?Ja, ik wil verandering
( Nee, ik zoek nog verder )
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
Tips van Ymkje:
- Forum | Tip
- Dwangstoornis / OCS | Met hulp en doorzettingsvermogen
- Bindingsangst | Onderzoek waar het mee te maken heeft
- Faalangst | Heb moed, je kunt het
- Hypochondrie | Zoek uit waar jouw gevoeligheid vandaan komt
- Rijangst | Maak plannen om kleine stappen te zetten
- Verlatingsangst | Afhankelijk zijn van de ander terwijl je zelf stevig staat
- Fomo | Praat erover met mensen om je heen
- Fomo | JOMO, de joy of missing out
- Prikangst | Weet dat er wat aan te doen valt
- ✓ 180+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie