Tips bij rijangst
Rijangst - tips
Zoek je tips bij rijangst?
Je kunt hier:
- tips verkennen.
- en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.
Meer ondersteuning nodig?
Overzicht tips
Alle tips
Tip 1 - Deel je verhaal
Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het rijangst-lotgenotenforum op deze website.
Tip 2 - Nodig je angst uit om mee te rijden
Als je vecht tegen je angst ben je alleen met het gevecht bezig.
Als je je angst uitnodigt om mee te rijden houdt de angst je alert.
Geef je angst een plek naast je en vraag of hij meekijkt op de weg.
Tip 3 - Zoek een therapeut
Heb je last van rijangst en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.
Tip 4 - Eerst de angst weg, dan rijden
Tip 5 - Zie de algemene tips bij angsten
Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.
Tip 7 - Boekentip: Omgaan met rijangst
Rijangst kan zich op veel manieren voordoen en levert eigenlijk alleen maar problemen op.
Een behulpzaam boekje is: Omgaan met rijangst (Houten, Bohn Stafleu Van Loghum)
Tip 8 - EMDR bij Rijangst
EMDR bij Rijangst. Zoek een Therapeut die gespecialiseerd is in EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocessing.
Door middel van deze methode is het mogelijk om in zeer korte tijd nare ervaringen te laten ‘uitdoven’ en deze te vervangen door positieve gedachten en emoties.
Tip 9 - Stap 1. Erken je rijangst
Stap 1. Erken je rijangst
Het onhandigste wat je kan doen is je rijangst ontwijken of niet erkennen. Smoesjes blijven verzinnen, daar help je jezelf absoluut niet mee.
Wees er dus open over en confronteer jezelf met de angsten die je hebt. Ga oefenen met een vertrouwd persoon naast je, iemand die heel rustig blijft als jij niet rustig bent.
Complimenteer je zelf dat je al een begin gemaakt hebt door dit forum te bezoeken en op zoek te gaan naar tips.
Tip 10 - Touch of Matrix bij rijangst
Touch of Matrix bij rijangst.
Alles wat je meemaakt in je leven sla je op in de onderbewustzijn. Vandaar uit reageer je op bepaalde situaties. Met Touch of Matrix ga je heel eenvoudig naar je onderbewustzijn en ruim je die informatie op die je negatief beïnvloedt.
Daardoor val je niet terug op oude informatie en kun en durft je veel meer dingen weer aan in je leven. Ook weer autorijden met veel plezier.
Tip 11 - Pak je rij angst aan
Weer overal durven komen
Rij angst komt veel voor en breidt zich makkelijk uit als je er niets aan doet. Eerst durf je niet meer op de snelweg, dan ook niet meer in de stad en op een goed moment durf je je eigen wijk niet meer uit.
Laat het niet zover komen en pak je rij angst aan zodat je weer overal durft te komen met je auto!
Tip 12 - Anticipatie angst
Tip 13 - Samen serieus naar je probleem kijken
Tip 14 - 2 Tips
Wat ik met mijn cliënten doe is kijken waar de angst vandaan komt en dat behandelen. Zorgen dat ze in hun buikademhaling komen.
Tip 1:
Zoek een goeie therapeut.
Tip 2:
Oefen om in de onderbuik te ademen. Als ik ademwerk met mijn cliënten gedaan heb merken ze dat ze veel makkelijker zichzelf rustig krijgen of dat het zelfs het gevoel weggaat.
Ademoefening (deze geef ik mee naar huis om te oefenen):
Ga rustig zitten in de stoel of bank. Leg eerst een hand op je borst en adem naar die hand toe. Zorg dat andere delen van het lichaam niet meedoen. Dit doe je met de middenrif, bovenbuik en onderbuik. Waar adem je het makkelijkst? Waar je het moeilijkst ademt zit vaak veel spanning en dat is dan handig om bij een therapeut los te laten maken.
De bedoeling hiervan is dat je gaat herkennen wanneer je hoog ademt (vaak is niet alleen in de auto) en dat je weet hoe je weer in je onderbuik kunt ademen. Het voordeel van in je onderbuik ademen is dat je daar rustiger van wordt. In je kracht staan i.p.v. in de angst.
Tip 15 - Anticipatie angst
Tip 16 - Rijangst kan verminderen of verdwijnen met EMDR
Rijangst kan verminderen en soms zelf verdwijnen met inzet van EMDR. Je kunt daarvoor contact opnemen met een therapeut of psycholoog.
Ook zijn er rijscholen die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van mensen met rijangst. Misschien zit er ook één bij jou in de buurt?
Tip 17 - Maak plannen om kleine stappen te zetten
Rij angst kan je behoorlijk belemmeren in je leven. Je komt letterlijk de weg niet op.. En soms begrijp je er niets van, want het kan goed zijn dat er perioden in je leven zijn geweest dat je gewoon rondreed.
En als je eenmaal bang bent, groeit de angst vaak alleen maar. Dan durf je helemaal niet meer.
Het is belangrijk om dat proces te keren en het toch te doen. Kijk je daar teveel tegenop? Zoveel dat je niet op gang komt? Dan is het handig om hulp te zoeken.
Samen met een therapeut maak je steeds plannen om kleine stappen te zetten, dan blijkt dat die lukken en krijg je vanzelf meer zelfvertrouwen en wordt de angst minder. De weg op!
Tip 18 - Emotional Freedom Technique of Touch of Matrix bij rijangst
Als je bang bent om te rijden kan dit allerlei oorzaken hebben. Soms weten mensen dat deze angst nadat ze een aanrijding of ongeluk hebben gehad is ontstaan.
Anderen ervaren altijd al een angst om te rijden. Waar het is begonnen maakt niet veel uit. Belangrijk is dat je ervan af komt.
Er zijn allerlei therapievormen die je hierbij kunnen helpen.
B.v. Emotional Freedom Technique (EFT) of Touch of Matrix.
Beiden therapievormen ruimen negatieve emoties op die je in je onderbewustzijn hebt opgeslagen. In je onderbewustzijn zit alles opgeslagen wat ten grondslag ligt aan je rijangst. Dus daar opruimen heeft direct effect op je handelen in de realiteit.
Tip 19 - Stress? Adem!
Je kent het vast: midden in de nacht schiet je wakker en je hoofd zit meteen vol met gedachtes over de dingen die je nog moet doen of die je hebt nagelaten. Of: de wekker gaat, en je staat meteen op AAN. Geen fijn begin van de dag.
Je zou je kunnen aanwennen eerst twee keer diep in en uit te ademen voor je je bed uitstapt. Daarmee geef je een seintje aan je zenuwstelsel dat alles oké is. Je bent veilig. Probeer het eens uit, je hebt je adem altijd bij de hand en het kost niks.
Tip 20 - Rijangst op de snelweg
Maar op een dag gebeurt er iets tijdens het rijden - een hevige angstgedachte, een hyperventilatieaanval, of iets anders - en zit de schrik er opeens flink in. Voor sommigen wordt het autorijden daarna zo'n bron van stress, dat ze allerlei situaties uit de weg gaan.
Twee manieren van omgaan met een eenmaal ontstane (fobische) angst zijn vermijdingsgedrag en veiligheidsgedrag. Veiligheidsgedrag is bijvoorbeeld alleen met de partner naast zich rijden, of uitsluitend langs de vluchtstrook willen rijden. Maar helaas wordt de angst daar niet minder van, integendeel. Deze gedragingen houden de angst juist in stand en maken het naarmate de tijd verstrijkt alsmaar sterker.
Wil je je angst daadwerkelijk beheersbaar maken, dan is het zaak om te stoppen met het vermijden en veiligheid zoeken. De vraag is natuurlijk hoe je dat doet.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat 'exposure', dus blootstelling aan hetgeen je bang voor bent, het meest effectief is. Een belangrijk kenmerk van hevige angst of een paniekaanval is namelijk dat je lichaam de verhevigde alertheid maar korte tijd aan kan. Het schakelt die extreme angstrespons vanzelf weer uit. En precies dát moet je gaan ervaren. Dat je angstreactie (waar je inmiddels zó bang voor bent) over gaat en je lichaam daarna weer rustiger wordt.
'Exposure' (blootstelling) kan op verschillende manieren. Zo werk ik in mijn praktijk o.a. met EMDR. We kijken dan welke ingrijpende gebeurtenis(sen) in je geheugen als disfunctionele beelden zijn opgeslagen. Het zijn namelijk deze beelden die je angst of paniek maar blijven triggeren. Met EMDR veranderen we deze beelden zodanig dat ze je emotioneel niet meer raken en hun invloed verliezen.
Ook werk ik met cognitieve hypnotherapie. Hierbij werken we met 'exposure' aan angstwekkende situaties, maar dan niet in het echt maar terwijl je in hypnose bent. Geleid door hypnotische suggesties stel je je in verbeelding bloot aan angstwekkende situaties en oefent met effectiever gedrag en helpende gedachten. Zo leer je ook om beter met de situatie om te gaan. En daarna ga je dat natuurlijk in het echt oefenen.
En dat 'voor het echie' is enorm belangrijk! EMDR en hypnotherapie halen de angel eruit, zodat je positiever, relaxter en weer met vertrouwen de (snel)weg op kunt gaan. En dat is precies wat je dan ook moet doen. Dan voel je namelijk dat jij in controle bent (en niet de angst) en geniet van je herwonnen vrijheid. Om weer vrij-en-blij overal naartoe te rijden. Hoe geweldig is dat?
Tip 21 - Waar ben je bang voor?
Tip 22 - EMDR bij rijangst
Tip 23 - Rijangst overwinnen met hypnotherapie en EMDR
Tip 24 - Je eigen voorwaarden creëren
Bijvoorbeeld het gevoel van vrijheid, zelfstandigheid, een gezellig uitje, muziek op de achtergrond.
Begin met rijden tijdens rustige momenten, en/of op rustige/landelijke wegen. Neem eventueel een fijne vriend, vriendin of familielid mee.
Maak het zo comfortabel mogelijk voor jezelf om die eerste stap te zetten. Anker eventueel het positieve gevoel aan het stuur.
Succes!
Tip 25 - Rijscholen voor rijangst
Tip 26 - Ontdoe je lichaam zoveel mogelijk van spanning
Ga ook gedurende de rit af en toe uit de auto en schud je lichaam uit. Schud alles van je lichaam, begin met je voeten, je benen, je heupen, je romp, je schouders, je armen, je hoofd, je lippen.
Blijf ademen!
Tip 27 - Van je rijangst af door EMDR
Tip 28 - Altijd eerst de angst elimineren.
Rijinstructeur geweest en kan een aap laten rijden. De angst blijft! In 2007 ben ik als psychosociaal therapeut afgestudeerd op Rijangst en was de eindconclusie van mijn onderzoek dat je eerst naar een therapeut moet en dan wellicht nog een paar rijlessen erachteraan.
Tip 29 - Rijangst loslaten
De angst is ergens ontstaan of je echt een ongeluk of iets dergelijks hebt meegemaakt of je durft het gewoon niet goed maar weet de oorzaak niet echt.
Dat maakt bij de therapie vormen die in je onderbewustzijn kunnen opruimen niets uit.
De Emotional Freedom Technique en de Touch of Matrix zijn zulke vormen. Daar wordt de kern van de oorzaak opgeruimd en kun en durf je weer te rijden. Vaak is het de angst om controle te verliezen of het niet kunnen overzien wat er kan komen.
Het maakt niets uit welke vorm van angst, maar pak ze aan. Gun het jezelf.
Tip 30 - rijangst
Angst geeft je vleugels als je weg moet rennen of angst geeft je het seintje dat je stil moet staan om te kijken wat er precies aan de hand is.
Nu je dit weet, kan je angst omarmen!
Bij een aanval sta dan stil, besef dat angst je iets wil vertellen. Luister, kijk naar je situatie; wat gebeurt er hier?
laat het over je heen komen. Ga op de grond liggen en wacht tot het over is. Echt je ging niet dood aan de vorige aanvallen dus je gaat niet aan dood aan je eventuele volgende aanvallen.
Tip 31 - Snel en blijvend van je rijangst af met EMDR
Besef wel dat je na de behandelingen wel in de auto moet stappen en moet oefenen! Als je dit niet doet, dan zal je nooit het vertrouwen krijgen om het wel te doen.
Focus je op waarom je wilt auto rijden, dat is beter dan iedere keer focussen op je angst(en).
Tip 32 - Vrijheid terug
De EMDR was heftig voor haar, de angsten waren enorm voelbaar.
Ze durfde het erna aan om weer te gaan rijden, EMDR en de doorzetter in haar zorgden samen voor dit resultaat; ze liet me weten ' je hebt me mijn vrijheid terug gegeven'. Wat een mooi beroep heb ik toch!
Tip 33 - 2 Tips
Wat ik met mijn cliënten doe is kijken waar de angst vandaan komt en dat behandelen. Zorgen dat ze in hun buikademhaling komen.
Tip 1:
Zoek een goeie therapeut.
Tip 2:
Oefen om in de onderbuik te ademen. Als ik ademwerk met mijn cliënten gedaan heb merken ze dat ze veel makkelijker zichzelf rustig krijgen of dat het zelfs het gevoel weggaat.
Ademoefening (deze geef ik mee naar huis om te oefenen):
Ga rustig zitten in de stoel of bank. Leg eerst een hand op je borst en adem naar die hand toe. Zorg dat andere delen van het lichaam niet meedoen. Dit doe je met de middenrif, bovenbuik en onderbuik. Waar adem je het makkelijkst? Waar je het moeilijkst ademt zit vaak veel spanning en dat is dan handig om bij een therapeut los te laten maken.
De bedoeling hiervan is dat je gaat herkennen wanneer je hoog ademt (vaak is niet alleen in de auto) en dat je weet hoe je weer in je onderbuik kunt ademen. Het voordeel van in je onderbuik ademen is dat je daar rustiger van wordt. In je kracht staan i.p.v. in de angst.
Tip 34 - Angst voor autorijden overwinnen
Dit oefenen doe je middels exposure. Je gaat dan echt oefenen in de praktijk. Op deze manier leert zowel je brein als je lichaam dat het niet angstig hoeft te zijn. Stap voor stap ga je situaties opzoeken om te oefenen. Je zult zien dat zo jouw angstprobleem opgelost wordt!
Tip 35 - Laat de angst jou niet de baas worden
Die angst neemt als het ware de auto van je over: je bent op je hoede, erg gespannen, kunt niet rustig waarnemen wat er om je heen gebeurt, raakt in de war door je navigatiesysteem enz.
EMDR helpt echt om dit te veranderen, dat merkte ik onlangs weer bij een client. Na jaren vermijden van de snelweg en een haar onbekende omgeving, wilde zij van haar angst af. Met enkele EMDR sessies bereikten we dat, ze rijdt weer ontspannen en met zelfvertrouwen. EMDR helpt, je moet het verder wel doen, dus niet meer vermijden maar de weg op.
Tip 36 - rijangst
Je hebt je rijbewijs dus de wereld staat voor je open!
Ga eens naar een kinesioloog, zij/hij kan je met Emotional Stress Release in balans zetten.
Daarna kan je EMDR toepassen.
Door de ESR én de EMDR gaan de emoties op jouw herinneringen aan vorige ritten, gebeurtenissen weg.
Hierdoor geeft autorijden geen stress meer en kan je evt. nieuwe rijlessen nemen met of zonder de therapeut om jou te ondersteunen.
Tip 37 - De hardop-denk methode
Tip 38 - rijangst
houd je voorhoofd en achterhoofd vast. Je kan dit liggend het makkelijkst doen. Bedenk waar je heen wilt rijden. Visualiseer nu dat je je tas inpakt, sleutels pakt, naar je auto loopt en je deuren opent. Stap in en visualiseer nu alle handelingen die je doet voordat je de weg opgaat. Visualiseer de autorit tot de plaats van bestemming. Blijf visualiseren tot je de auto hebt afgesloten.
Doe dit ook voor de terugrit.
Tijdens de visualisatie voel je je angst. Waaraan voel je dat je angstig bent, waar in je lichaam? Concentreer je elke keer op je lichaamsgewaarwordingen. Ga pas weer verder in je visualisatie tot het gevoel wegtrekt.
Goede reis!
Tip 39 - tip 27 en vervolg: de tijdlijn
Naast de EMDR loop ik met cliënten met rijangst altijd de tijdlijn door: wanneer is het begonnen, wat gebeurde er. Dit geeft inzicht voor de client en voor mij. Zijn er meer angsten (van vroeger) of is dit een op zich staande angst, die veroorzaakt is door een nare gebeurtenis in de auto/op de weg?
Dan nemen we alle verschijnselen mee en die onderzoeken we; door de angst wordt het waarnemen minder, verkrampen de spieren, gaat de ademhaling anders enz. EMDR is de basis van de behandeling maar ernaast pakken we deze verschijnselen op zich ook aan. Het lukte een client die op een brug als het ware naar boven ging kijken en zich zweverig voelde, om zich meer op de omgeving te focussen en dat was ondersteunend (ze keek ook naar het verkeer voor de duidelijkheid) . Alle stapjes helpen is mijn ervaring, de eerste is om de angst durven te benoemen en hulp te zoeken.
Tip 41 - Lijstjes
Onderzoek waar je nu precies bang voor bent, heel specifiek.
En ieder onderdeel van die angstgedachten schrijf je aan de linkerzijde.
Rechts schrijf je wat autorijden je allemaal oplevert. Wat het zo belangrijk maakt om over die angst te stappen. Wat je liever zou ervaren dan die angst.
Als extra stap kun je de verschillende angstgedachten gaan uitdagen.
Tip 42 - hypnotherapie helpt bij rijangst
Oorzaak
Rijangst, oftewel amaxafobie, kan ontstaan doordat je een angstaanval tijdens het rijden hebt gehad, of een (bijna) ongeval hebt gezien, meegemaakt, of over gehoord. Het kan ook op een ander levensgebied ontstaan en zich als een olievlek uitbreiden.
Klachten
Veel mensen die rijangst ervaren vinden het lastig om een tunnel door te gaan, een brug over te gaan, op de snelweg te rijden, in het donker te rijden, of een bepaalde snelheid aan te houden. Hoewel de angst vaak cognitief wel verklaard kan worden (niet altijd), liggen oorzaken en triggers in het onderbewuste, zodat de angst of paniekaanval de vorm van een automatische reactie kan aannemen, waar jezelf geen controle over lijkt te hebben.
Hypnotherapie
Hier is wel degelijk iets aan te doen! Hypnotherapie geeft toegang tot het onbewuste en is daarom het middel bij uitstek om je rijangst aan te pakken.
Tijdens de therapie ben je je volledig bewust van wat je zegt of doet en heb jij zelf ten allen tijde de controle. Het is jouw proces. We bespreken samen wat de klachten zijn, welke doelen je wilt behalen en welke triggers je als eerste wilt aanpakken.
Naar gelang de aard van je rijangst kunnen hypnotherapeutische interventies gericht zijn op het herpakken van controle, omgaan met gevoelens van verantwoordelijkheid, een trauma of levensgebeurtenis verwerken, verlichten van stress, onderliggende oude emoties verwerken, of zelfvertrouwen vergroten.
De behandeling
Omdat hypnotherapie direct ingrijpt in je onderbewuste, waar de angst zich bevindt, zijn er vaak maar weinig sessies nodig. De meeste mensen ervaren reeds na 1 behandeling verlichting en na 5 of 6 sessies is de angst verdwenen of dusdanig verminderd dat zij weer op een prettige manier kunnen autorijden.
Belangstelling
Heb je belangstelling of wil je weten wat hypnotherapie kan betekenen voor jouw rijangst, neem dan gerust contact op.
Tip 43 - Nazorg
Hoe ben je opgevangen na het ongeluk, wat waren je gevoelens, heb je je verhaal kunnen doen.
Was het ok om al die gevoelens er te laten zijn?
Vaak is ook daar nog een stuk verwerking, begrijpen en acceptatie nodig om verder te kunnen.
Schakel een professional in om je hierin te begeleiden.
Voeg zelf een tip toe
Zoek een therapeut
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:
- Aarschot
- Achterhoek
- Alkmaar
- Almelo
- Almere
- Amersfoort
- Amstelveen
- Amsterdam
- Amsterdam-Centrum
- Amsterdam-IJburg
- Amsterdam-Noord
- Amsterdam-Oost
- Amsterdam-West
- Amsterdam-Zuid
- Apeldoorn
- Arnhem
- Assen
- Assendelft
- Asten
- Baarn
- Barendrecht
- Barneveld
- Bergen op Zoom
- Berkel en Rodenrijs
- Best
- Bilthoven
- Bollenstreek
- Breda
- Brummen
- Brunssum
- Bussum
- Capelle aan den IJssel
- De Bilt
- Delft
- Den Bosch
- Den Haag
- Deurne
- Deventer
- Didam
- Dongen
- Dordrecht
- Dronten
- Driebergen
- Ede
- Eemnes
- Eersel
- Eindhoven
- Elst
- Emmen
- Enschede
- Ermelo
- Etten-Leur
- Geldermalsen
- Geleen
- Gennep
- Goirle
- Gooi
- Gorinchem
- Gouda
- Groningen
- Haaksbergen
- Haarlem
- Haarlemmermeer
- Hardenberg
- Harderwijk
- Heemskerk
- Heemstede
- Heerhugowaard
- Heerlen
- Heiloo
- Helmond
- Hengelo
- Hillegom
- Hilversum
- Hoeksche Waard
- Hoofddorp
- Hoogeveen
- Hoorn
- Houten
- Huizen
- IJsselstein
- Landgraaf
- Leeuwarden
- Lelystad
- Leiden
- Leusden
- Lisse
- Maarssen
- Maastricht
- Malden
- Meppel
- Middelburg
- Nieuwegein
- Nieuw-Vennep
- Nijmegen
- Nijverdal
- Noordwijk
- Noordwijkerhout
- Nootdorp
- Nunspeet
- Oegstgeest
- Oldenzaal
- Oosterhout
- Oss
- Oud-Beijerland
- Pelt
- Purmerend
- Putten
- Raalte
- Rheden
- Roermond
- Roosendaal
- Rosmalen
- Rotterdam
- Schagen
- Schiedam
- Schijndel
- Sint-Michielsgestel
- Sittard
- Someren
- Tiel
- Tilburg
- Twente
- Uithoorn
- Utrecht
- Valkenswaard
- Veenendaal
- Veghel
- Veldhoven
- Venlo
- Venray
- Vianen
- Voorburg
- Voorschoten
- Waddinxveen
- Wageningen
- Westland
- Wijchen
- Wijk bij Duurstede
- Waalwijk
- Zaandam
- Zaanstad
- Zeewolde
- Zeist
- Zevenaar
- Zoetermeer
- Zutphen
- Zwolle
Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>
- ✓ 180+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie
Angst-Therapie Zevenaar
20-11-2024:
Angst-Therapie Doetinchem
19-11-2024:
Angst-Therapie Zutphen