Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij faalangst

faalangst

 

Faalangst - tips

Zoek je tips bij faalangst?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

Zoek een therapeut voor hulp bij faalangst >>

 

Wat is jouw tip voor omgaan met faalangst

 

Overzicht tips




+ tip toevoegen





Alle tips


Tip 1 - Leg de lat voor jezelf niet te hoog

Wanneer mensen faalangstig zijn, hebben ze de neiging hetgeen ze bang voor zijn te gaan vermijden. Het is juist belangrijk om met hetgeen waar je bang voor bent toch de confrontatie aan te gaan en niet te snel het niet te gaan doen.

 

Probeer de lat voor jezelf niet te hoog te leggen en zoek uit welke gedachten maken dat je de lat zo hoog legt, zodat je ze kunt veranderen in helpende gedachten.



6

deel deze tip

Tip 2 - Ga positieve ervaringen bijhouden

Een turks spreekwoord zegt; als je 40 dagen lang tegen iemand zegt dat hij gek is, wordt hij gek. Eit gezegde vertelt waarom het moeilijk lijkt faalangst de baas te worden; als je maar lang genoeg tegen jezelf zegt dat faalangst de baas is, verander je dat niet makkelijk.

 

Mensen met faalangst zijn vaak nauwkeurige boekhouders van het bijhouden van negatieve ervaringen. Een oefening om dit te doorbreken; schrijf iedere avond een aantal positieve ervaringen op van die dag. lijkt moeilijk in het begin, want je bent dit niet gewend, maar besef dat een dag zonder positieve ervaringen even zeldzaam is als een dag zonder weer.


Anoniem

5

deel deze tip

Tip 3 - Vallen is ok, zolang je maar weer opstaat

Faalangst... wie heeft het niet?

Laat het je niet overrompelen. Probeer een andere bril op te zetten en zeg "Als ik fouten maak, kan ik er uit leren".

Vallen is ok, zolang je maar weer opstaat.


Sylvia

5

deel deze tip

Tip 4 - Heb moed, je kunt het

Het leven is spannend en nieuwe dingen doen zeker. Of dingen waarvan je niet zeker weet of je ze kunt. Het veiligst is natuurlijk om ze niet te doen. Sommige mensen nemen daar genoegen mee.

 

Als jij er geen genoegen mee wilt nemen en verder wilt komen dan je waar je angst je een grens oplegt, heb je moed nodig. Gelukkig heeft iedereen moed, dus je kunt het!

 

Vertel een aantal mensen in je omgeving wat je wilt gaan doen. Ze kunnen je steunen en tegelijkertijd kan dit jou het zetje geven om het wel te doen.



4

deel deze tip

Tip 5 - Probeer positieve gedachten rondom je prestatie op te roepen

Probeer positieve gedachten rondom je prestatie op te roepen. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf; ik ga het gewoon proberen i.p.v. het gaat me never nooit lukken.

Visualiseer van te voren uitgebreid hoe jij in alle rust en vol succes dat wat je gaat doen (bijvoorbeeld een presentatie houden voor collega's). Wanneer je positief denkt over je prestaties en je kunnen zul je meer zelfvertrouwen en rust krijgen tijdens het uitvoeren ervan.


Anoniem

4

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 6 - Zoek een therapeut

Heb je last van faalangst en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Tip 7 - Alleen door fouten te maken kan je leren

Alleen door fouten te maken kan je leren. Sta jezelf dat toe om te kunnen groeien.
Zoals Pippi Langkous zegt:


'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan'


Bernadette

3

deel deze tip

Tip 8 - Leer je innerlijke criticus kennen en herkennen

Leer je innerlijke criticus kennen en herkennen en leer hem vervolgens te weerstaan, tegen te spreken.

De innerlijke criticus heeft de neiging om je streng toe te spreken, is veeleisend en kan je mentaal tot last zijn, toch is zijn intentie goed. Zijn aanpak is echter een beetje onhandig.

Wat helpt is met je innerlijke criticus in gesprek gaan. Dat kan met behulp van een therapeut of coach, maar je kunt het ook zelf proberen.


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 9 - Vergroot je inzicht in je angst en onzekerheid

Onzekerheid komt uit de emotie "ik ben niet goed genoeg". Het gevoel komt o.a. uit je opvoeding. De manier waarop opvoeders met je communiceerden toen je klein was bepaald hoe je over jezelf bent gaan denken. Deze vorming ook wel conditionering, bepaald hoe je nu in de wereld staat.

Met je eigen gedachten creëer je de wereld. Als je van jezelf vindt dat je niet waardevol bent ga je jezelf ook zo gedragen. Om onbewust telkens de bevestiging te krijgen dat je niet goed genoeg bent. In je werk of in je relatie. Steeds weer krijg je dezelfde bevestiging.

Hoe kan je dit doorbreken?
Sta eens stil bij de angsten en onzekerheden die je bewust of onbewust van je ouders hebt meegekregen. Het doel is om inzicht te krijgen in waar het vandaan komt. Door het bewust zijn te vergroten, kan je het patroon doorbreken en helen.


Ilse

3

deel deze tip

Tip 10 - Kijk naar je angst en herhaal de woorden

Kijk naar je angst en herhaal de woorden. Iedereen weet dat wanneer je bang bent voor de lift, en je gaat er toch even in staan, dat dan de angst uiteindelijk minder wordt.

Het werkt precies hetzelfde met faalangst. Wanneer je de woorden: 'ik faal' een minuut of 2 minuten herhaalt, zult je merken dat het loze woorden worden.

Succes!


Peter

3

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Therapie bij faalangst ››

Tip 11 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het faalangst-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

2

deel deze tip

Tip 12 - Gebruik eens deze techniek

De volgende keer dat je misselijk bent of paniek voelt opkomen als je moet presteren gebruik eens de volgende techniek;

Stap 1: zeg tegen jezelf "er is faalangst" in plaats van "ik kan het niet" en voel dat dit een aangename afstand creëert tot de situatie

Stap 2: neem je zelf voor om ontzettend af te gaan, gigantisch tegen te vallen, enorm voor schut te staan! Voel je meteen al dat dit iets met je doet?

En vergeet niet te genieten van je project.


Ellen

2

deel deze tip

Tip 13 - Vervang niet-helpende gedachten door helpende gedachten

Faalangstgevoelens en faalangstgedrag worden veroorzaakt door jouw gedachten. Jouw gedachten voeden de faalangst. De kunst is om van deze niet-helpende gedachten -> helpende gedachten te maken.

 

Dit doe je door de niet-helpende gedachten op te sporen en te vervangen door helpende gedachten.

 

Bijvoorbeeld de gedachten: 'dit is belangrijk daarom moet ik een perfecte speech geven'; Vervangen door: 'het is natuurlijk onmogelijk om een perfecte speech te houden. Gelukkig mogen er best een paar foutjes tussen zitten'.



2

deel deze tip

Tip 14 - Haal falen uit de taboesfeer

Falen uit de taboesfeer halen
Stine Jensen, filosoof, schrijft over een CV der mislukkingen.


Alleen door te falen kun je groeien.
Tevens ook leren om het te accepteren, als iets niet lukt.



2

deel deze tip

Tip 15 - Sluit een nieuw contract af met je innerlijke criticus

Sluit een nieuw contract af met je innerlijke criticus.

We kennen allemaal:

  • dat lukt mij nooit
  • dat kan je toch niet
  • Je hoeft het niet eens te proberen
  • je bent niet goed genoeg
  • je moet perfect zijn


Als een repeterende plaat gaan die zinnen door je hoofd en worden per keer steeds meer jouw waarheid.


Maar stel dat het je innerlijke criticus is die je probeert te beschermen voor wat dan ook. De criticus die ooit bedoeld was om je te beschermen voor gevaar voor je leven. De criticus die zich nu ongeveer overal mee bemoeit als je een stap wilt zetten in je ontwikkeling.

Ga in gesprek met deze innerlijke criticus. Vraag of hij zich wil richten op dat wat echt gevaarlijk is voor. Dat dit belangrijk is voor je ontwikkeling.


En iedere keer als hij zich toch weer laat horen, spreek je hem hierop aan.


Op deze manier wordt je je heel snel bewust van hoe vaak de uitspraken van je innerlijke criticus er zijn en kun je daarvoor in de plaats positieve uitspraken gaan vragen of invullen als:

 

  • ik kan het in ieder geval proberen
  • het hoeft niet perfect, maar dan heb ik het och maar mooi gedaan
  • ik ga het gewoon doen

enz


Désirée

2

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 16 - Afstand nemen - Een oefening bij faalangst

Een oefening:

Faalangst kan je overvallen en verlammen. Onbewust maak je een voorspelling over wat er gaat gebeuren.

 

Denk hier eens over na en schrijf voor jezelf uitgebreid op wat jij denkt wat er gaat gebeuren. (Ik ga het verpesten, ik ga mislukken, ik weet niet wat ik moet zeggen enz.)

Neem eens afstand van de situatie en probeer eens objectief na te denken over hetgeen je hebt opgeschreven. Hoe waarschijnlijk is het eigenlijk dat dit echt gaat gebeuren?

Bedenk behalve hetgeen wat je hebt opgeschreven ook eens drie andere scenario's!


Anoniem

2

deel deze tip

Tip 17 - Beter een zes zonder stress dan een zeven maar geen leven

Beter een zes zonder stress dan een zeven maar geen leven.

 

Keihard studeren om een zo hoog cijfer te halen, houdt de faalangst enkel in stand. Je moet dan zoveel van jezelf dat je niet meer goed tot rust kan komen.

 

Probeer de lat wat lager te leggen voor jezelf. Een zes zonder stress is veel waard als het gaat om je psychische gezondheid.


Jolande

2

deel deze tip

Tip 18 - Maak eens expres een foutje

Maak eens expres een foutje

Als je bang bent om fouten te maken, dan doe je alles om te voorkomen dat je een fout maakt. Om dit te doorbreken, kun je heel bewust een (kleine) ‘fout’ maken en observeren hoe jijzelf en jouw omgeving hierop reageren.

Vaak is je angst zo groot gegroeid dat het onoverkomelijk lijkt om een ‘foutje’ te maken. Dit speelt zich voornamelijk in jouw hoofd af en heeft niets meer met de werkelijkheid te maken.

Begin met het maken van een klein ‘foutje’ in een omgeving waarbij je dit het makkelijkst aandurft. Laat bijvoorbeeld bewust iets vallen, kom expres wat te laat op je afspraak of trek twee verschillende sokken aan. Probeer er de humor van in te zien en ervaar wat het met je doet.



2

deel deze tip

Tip 19 - Neem ruimte!

Neem ruimte! Op welke manier dan ook: met of zonder spanning, deel wat je voelt zodat je steun kunt gaan ervaren en merkt dat je eigenlijk nooit faalt.

 

Geen enkele manier van jezelf uiten, is verkeerd of de basis voor 'falen'. Het is spannend, maar is dat voldoende reden om iets niet te doen?

 

Doorbreek je idee dat je kan falen: je kunt het alleen steeds beter leren doen door te beginnen met stap 1: laat zien waar jij voor staat.

 

De schaamte en angst voorbij: iedereen heeft een drempel, iedereen ook een eigen manier om die wel of niet te nemen.

 

Kies jouw eerste stap: deel! Heel voorzichtig eerst met iemand die je vertrouwt... en zoek daarna jouw podium. Gun jezelf de ruimte om te laten zien dat jij er toe doet.



2

deel deze tip

Tip 20 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Therapie bij faalangst ››

Tip 21 - Boekentip: Je gevoel de baas

Angst is een van onze basisemoties en komt veel voor. Vaak komt angst voort uit negatieve gedachten. In dit geval negatieve gedachtes rondom datgene wat je wilt doen.


Een behulpzaam en praktisch geschreven (werk)boek van Greenberger en Padesky - Je gevoel de baas - leer je je angst begrijpen. Het boek biedt ook waardevolle oefeningen hoe je met angst om kunt gaan.

 

Wordt de angst je letterlijk de baas? Schroom dan niet om hulp te zoeken; het kan je zeker helpen!


Angenieta

1

deel deze tip

Tip 22 - Gebruik je faalangst als maatje

Gebruik je faalangst als maatje

Als je faalangstig bent, wordt de faalangst zelf vaak jouw vijand. Je bent bv. niet alleen bang dat je presentatie niet goed zal gaan (= faalangstig), maar je wordt óók nog bang dat je bang gaat worden dat je presentatie niet goed zal gaan (= bang voor de faalangst)...ZUCHT!


Je kunt je voorstellen dat het zo van kwaad tot erger wordt.

Terwijl je - samen met je faalangst - die presentatie prima kunt gaan houden. Je kunt dan in gedachten zeggen: "Okay, faalangst, ga jij maar op het krukje daar zitten, dan ga ik hier voor de zaal staan. Dan staan we er samen voor."

 

En zo kan je faalangst je bondgenoot in bange tijden worden, in plaats van een vijand die het erge nog erger maakt. Het kost wel enige oefening, maar dat snap je zelf ook wel....


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 23 - Schrijf een dialoog tussen je faalangst en je held

Schrijf een dialoog tussen je faalangst en je held

We hebben allemaal verschillende delen in ons, ook wel subpersoonlijkheden genoemd. En al die delen hebben het beste met ons voor, alleen....ze nemen het soms over én ze hebben een beperkte blik.

Zo is onze faalangst ook een deel dat het beste met ons voorheeft, het wil ons behoeden voor fouten, flaters, afgang...

 

Alleen slaat die faalangst daarin door, want vaak zijn die flaters op zijn hoogst vergissingen en zelfs als de flaters echt flaters zijn, is dat eigenlijk ook weer niet zo'n ramp. Maar dat overzicht heeft jouw 'faalangst-subje' niet.

 

Schrijf daarom eens een dialoog, tussen je 'faalangst' en je 'held' of je 'verlangen' - dat deel dat tegenhang biedt aan je faalangst - , zodat die twee wat meer kunnen gaan samenwerken.

 

Want jouw faalangst bepalend laten zijn, is jezelf bij voorbaat inperken en steeds verder inperken....en dat zou toch ál te jammer zijn!


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 24 - Erken je eigen invloed op resultaten

Waarom is het zo moeilijk om faalangst de baas te worden? Je krijgt tips om faalangst aan te pakken. Op papier lijkt het probleem zo simpel op te lossen. Maar in de praktijk valt het vaak bitter tegen om je bij pittige opdrachten op je gemak te voelen.

 

Dit heeft te maken met de manier waarop over jou gedacht wordt door jezelf en door je omgeving. Als je hard genoeg in je faalangst gelooft wordt die vanzelf werkelijkheid. Als je tegen jezelf zegt dat je geen invloed hebt op jouw faalangst, denk je dat je geen invloed hebt.

 

Mensen bij wie faalangst de baas is ontkennen hun eigen invloed. Het is normaal dat de zaken slecht gaan. Goede resultaten worden toegeschreven aan 'puur toeval' of 'geluk'.

 

Faalangst de baas worden betekent dat je je eigen invloed ziet en dat je die gebruikt om goede resultaten te behalen.



1

deel deze tip

Tip 25 - EMDR of Destination Coaching bij faalangst

Ontdek wie jou verteld dat je het niet kan!

Vaak komt faalangst voort uit de opvoeding.

 

  • Sommige ouders prijzen een kind de hemel in waardoor het denkt dat er niets te leren valt want ze doen het immers al zo goed. Komt het kind dan in situaties ( bijv. school, sport of werk ) waar blijkt dat het verbeterpunten heeft dan kan het kind hier slecht mee omgaan. De kans is groot dat het van zijn/haar eigen voetstuk valt.

 

  • Sommigen van ons hebben ouders gehad die uit liefde alles voor ons oploste en uit handen pakte. Daardoor kan het gevoel ontstaan dat vader/ moeder / iedereen alles beter kan.

 

  • Sommige ouders zijn zo kritisch dat een kind het gevoel heeft het nooit goed genoeg te doen.


Blijf niet lopen met faalangst! Je kunt je losmaken van je beperkende overtuiging.

 

EMDR is een therapie waarmee je de emotie die je parten speelt loskoppelt van de gebeurtenis.


Destination Coaching is een vorm van therapie die heel snel van probleem naar beter gaat. Beide methoden kan binnen een paar sessie al volledig herstel opleveren


Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 26 - Zoek hulp bij te veel lichamelijke klachten

Lichamelijke klachten door faalangst

Faalangst zorgt ook voor lichamelijke klachten. Herken je bijvoorbeeld dat je hart sneller gaat kloppen, waardoor je het warm of juist koud krijgt en je begint te zweten? Een droge mond? Trillen of beven?

 

Last van je maag of darmen? Je ligt wakker van het piekeren over je angst, waardoor je energie afneemt en moeheid kan toenemen.

Zoek professionele hulp als je merkt dat de lichamelijke klachten ervoor zorgen dat je je vaak ziek voelt of als je er dingen door gaat vermijden.

Best een stap om te nemen? Zeker. Maar, laat je verstand maar roepen dat dat best spannend is! Dat is oké en kies ervoor om er toch eens over te praten en te verkennen hoe je anders om kunt gaan met je faalangst.


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 27 - Accepteer jezelf ondanks je faalangst

Accepteer jezelf ondanks je faalangst!

Ga eens op zoek naar de dingen die je tegen jezelf zegt en naar jouw overtuigingen wanneer je faalangstig bent of bent geweest. (Ik was zwak want......, Ik was slecht want......, Ik was een idioot.....)

Draai je gedachten en overtuigingen eens om en ga het gevecht ermee aan! Spreek jouw nieuwe overtuiging regelmatig hardop uit. (Het is jammer als het mislukt, maar ik ben zeker geen idioot! Ik ben zeker niet zwak, maar er zijn wel dingen waar ik heel veel moeite mee heb!)


Anoniem

1

deel deze tip

Tip 28 - Herken en erken hoe faalangst zich uit in jou

Het beeld van iemand met faalangst is iemand met opgetrokken schouders en gebogen hoofd, een stille schichtige figuur waar de onzekerheid van afstraalt. Dit is één van de manieren waarop faalangst zich uit.

 

Ervaren faalangstigen bedenken vele manieren om hun onzekerheid te verbergen b.v. door de lolbroek uit te hangen, grote mond zichzelf overschreeuwen.

 

Probeer dit voor jezelf te herkennen en erkennen want dan pas kun je het veranderen.



1

deel deze tip

Tip 29 - Je bent verantwoordelijk over hoe je faalangst hanteert

Het zoeken naar de oorzaak van faalangst kan lijken op het aanwijzen van de schuldige ervan. Beschuldigende vingers richting opvoeders, kleuterjuf, badmeester. Zo'n houding is zinloos.

 

Op het eind staat iedereen naar iedereen te wijzen en hebben we allemaal het gevoel te falen. Je roept meer faalangst op dan je de wereld uit helpt.

 

Uiteindelijk zijn we zelf verantwoordelijk voor de manier waarop we onze faalangst hanteren. Gelukkig maar, dan kunnen we er iets aan doen.



1

deel deze tip

Tip 30 - Je faalt nooit, wat gebeurde er wel?

Falen kan zo'n begrip worden dat je met je mee gaat dragen omdat het ook een keer niet lukt om....whatever. Je faalt nooit, je gaat iets misschien niet aan, laat een keer een kans liggen of haalt niet het doel dat je voor ogen had. Maar er waren stappen, overwegingen, acties....wat gebeurde er wel? Blijf dicht bij jezelf en voel wat wel is, blijft en van jou is. Jouw winst is er, zie je persoonlijke kracht. Juist dan blijf je in ontwikkeling



1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Therapie bij faalangst ››

Tip 31 - Falen of.......?

Falen bestaat niet! Dit heet uitgesteld succes :-)

Wanneer je alles direct de eerste keer kan is er geen uitdaging meer.
En vergeet niet:

Niet perfect is ook GOED


Simone

1

deel deze tip

Tip 32 - Dingen die gelukt zijn

Denk terug aan momenten dat het wel goed ging. Schrijf deze momenten op zodat een lijst ontstaat met dingen die gelukt zijn. Op momenten dat je overspoelt wordt door jouw angst, kun je deze lijst gebruiken om er weer aan herinnert te worden dat dingen je ook gelukt zijn.


1

deel deze tip

Tip 33 - Neem de tijd

Faalangst is vaak een diepgewortelde angst. Het komt vaak weg uit de jeugd.

1. Zoek een therapeut waar je je goed bij voelt. Je kwetsbaar opstellen daar heb je echt een veilig gevoel voor nodig. Op die manier kan je bij de kern van het probleem komen.

2. Neem de tijd. Kleine stapjes zijn ook stappen. Omdat dit een jarenlang problematiek is, is het niet in 1,2,3 weg. Mensen willen graag veel te snel, maar zo werkt het gevoelsleven niet. Vertraag en wees lief voor jezelf.


1

deel deze tip

Tip 34 - Voel een keer hoe het is om 60% te geven

Voel een keer hoe het is om 60% te geven in plaats van 110%...

Helena

1

deel deze tip

Tip 35 - Leer het te herkennen voor het te laat is

Leer je faalangst te herkennen voor het te laat is. Ademhalingsoefeningen en zo zijn nutteloos! Want als je die inzet is het al te laat.

Leer om te voorkomen dat je faalangst krijgt. En mocht het dan toch eens een keertje misgaan? Geniet er dan van! Maak er het beste om, lach en faal met plezier... Dan was het toch ineens een heel stuk minder eng.


1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 36 - Onderzoek waar het begonnen is

We kennen allemaal angst, angst voor de tandarts, angst om een dierbare te verliezen, angst voor een ongeluk etc. Wanneer je bang bent om fouten te maken, bang dat je iets niet kunt of dat alles wat je doet toch mislukt, noemen we dat faalangst.

Mijn tip bij faalangst is; onderzoek waar het begonnen is, onderzoek je gedachten en ga dát waar je bang voor bent niet uit de weg! Makkelijker gezegd dan gedaan. Toch? Lukt het je niet alleen, zoek dan een professional die je wellicht met eenvoudige tips verder kan helpen. Stel het niet uit maar ga de uitdaging aan! En...neem van mij aan, het leeft veel lekkerder zonder faalangst.


1

deel deze tip

Tip 37 - Falen met plezier

Faalangst, bang om te falen... Vaak iets wat je aangeleerd is van jongs af aan. Je spiegelt het gedrag van iemand die dichtbij je staat vaak een ouder.

Eigenlijk weet je niet beter dan bang te zijn dingen fout te doen. Leer jezelf eens aan dat een fout maken ook best leuk kan zijn... Dat je kan gaan falen met plezier!

Gaat iets niet zoals je wil? Lach er keihard om!


1

deel deze tip

Tip 38 - Falen om te leren

Wat is falen werkelijk? Dat is heel persoonlijk. Als iets niet helemaal lukt, zoals jij je het had voorgesteld, ziet de een het als een les, en de ander als falen. Mooi voorbeeld is Elon Musk met Space-ex. Hij is ondernemer die reizen naar Mars gaat verzorgen. Heel veel raketten falen en storten neer, als onderdeel van het leerproces.
Wees zacht voor jezelf, gun jezelf te falen om te mogen leren.

Helena

1

deel deze tip

Tip 39 - Hypnotherapie uitermate geschikt om angsten op te lossen!

Als docent en hypnotherapeut kom ik veel jongeren tegen met faalangst.

Met hypnotherapie kan je snel en effectief je faalangst oplossen zo ook 1 van mijn cliënten die examenvrees deed (jawel angst is een vorm van gedrag, je doet het maar hebt het niet).

Na 2 sessies schreef zij: "Ik liep al een tijdje met heel erge zenuwen voor tentamens. Via mijn moeder kwam ik bij Paul terecht. Paul begeleid je rustig door alle stappen en je voelt je direct op je gemak. Ik heb nu 2 behandelingen gehad en merk dat ik mijn tentamens beter maak omdat alle spanning direct van mijn lichaam afglijdt. Zeker een aanrader!"

Hypnotherapie werkt snel en effectief ook bij faalangst en examenvrees!


1

deel deze tip

Tip 40 - Wat is de juiste keuze?

Vaak helpt het om tegen jezelf te zeggen: ik kan het! Soms is het goed om toe te geven: ik kan het (nog) niet. Hoe ontdek je wat de juiste keuze is? Vraag jezelf: wat houdt me tegen? Vraag jezelf: wat heb ik hiervoor nodig? Probeer steeds de lat zó te leggen, dat je optimaal kans hebt op succes. Zoek steeds je grens, om die beetje bij beetje op te rekken. Veel plezier!

Marlena

1

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Therapie bij faalangst ››

Tip 41 - Reëel beeld van de werkelijkheid

Bij faalangst is het belangrijk om weer positieve ervaringen op te doen. Je faalangst heeft nl. lang niet altijd een reëel beeld van de werkelijkheid.
Door in de begeleiding je kleine stapjes voor te nemen, goed te kijken waar je precies bang voor bent en dan het experiment aan te gaan, kun je checken of ook echt uitkomt waar je bang voor bent. Meestal is dat niet zo en geeft de fysieke ervaring je moed om het nog eens te proberen. Zo kun je langzaamaan beter leren dat je niet steeds aan je faalangst hoeft toe te geven.


1

deel deze tip

Tip 42 - De eerste 3 stappen voor verandering

1) De eerste stap is erkennen dat je faalangst hebt.

2) De tweede stap is je angst te benoemen en hardop uit te spreken, bij voorkeur terwijl je in de spiegel kijkt.

''Ik wil AF van mijn angst om te falen''

3) De derde stap is hulp zoeken: Zoek een goede therapeut met wie je een klik hebt, dus maak eerst kennis met verschillende therapeuten via een gratis kennismakingsgesprek en neem dan pas de beslissing.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 43 - Accepteer dat perfectie niet bestaat

Vaak zie ik bij cliënten met faalangst een sterk streven naar perfectie. Om maar te voorkomen dat ze fouten maken. Helaas raak je alleen maar meer gestrest door dat perfectionisme en als je gestrest raakt kan je niet meer helder nadenken en ga je juist fouten maken.. fouten die je niet zou maken als je zou accepteren dat perfectie niet bestaat.

Jolande

1

deel deze tip

Tip 44 - Angst om te falen-niet goed genoeg

Als je een fout hebt gemaakt dan kan dat je soms nog lang achterhalen. Het kan je een gevoel geven dat je niet goed genoeg bent. Herken je dit? Hoe ga jij hier mee om?
1. Kijk eens naar je verstand, wat zegt jouw brein allemaal, wat maakt je hoofd allemaal klaar, is het streng of kritisch? Observeer eens wat je gedachten allemaal zeggen.
2. Probeer eens te voelen, waar in je lijf voel jij nu dat het vervelend is? Leg je hand eens op de plek waar je spanning voelt. Laat het er even zijn.
3. Wat zou jij nu tegen een vriend of vriendin zeggen die deze fout had gemaakt? Zou je dan ook zo streng zijn? Hoe kun je jezelf wat erkenning geven of troosten?
4. Probeer eens te kijken naar wat je wel goed hebt gedaan. Je hebt wel initiatief genomen. Je hebt wel andere dingen goed gedaan. Benoem dat maar en geef jezelf een pluim.
5. Vraag jezelf eens af, wat kun je leren van de fout? Wat is het positieve van deze ervaring? Wat kun je de volgende keer anders doen? (Bron; Russ Harris)
Kom je er niet uit, loop je er in vast? Twijfel niet en neem vrijblijvend contact op voor hulp bij het omgaan met onzekerheid of faalgedachten.

Hannelies Ridderkerk/Dordrecht-Psychosociaal Therapeut


1

deel deze tip

Tip 45 - Angst om fouten te maken

Angst om fouten te maken
We maken allemaal fouten, maar als je bang bent om fouten te maken, raad ik je aan om te beginnen door jezelf toestemming te geven om een ​​fout te maken, aangezien fouten maken positief voor je is want je leert van deze ervaringen.
Wat vind je van je eerste bewuste fout? Wat heb je daarvan geleerd? Haal diep adem, ontspan, vanaf vandaag mag je fouten maken.

Anoniem

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 46 - Zelfwaardering

Werk aan zelfwaardering

Chantal

1

deel deze tip

Tip 47 - Faalangst?

Stel jezelf de vraag: "Wat zou er gebeuren als ik niet slaag of niet aan ieders verwachtingen voldoe?" Dit kan helpen om de dieperliggende overtuigingen bloot te leggen die ten grondslag liggen aan de angst om te falen. Het is belangrijk om de innerlijke werkelijkheid achter deze angsten te begrijpen, zodat je ze gericht kunt aanpakken en overwinnen.


1

deel deze tip

Tip 48 - De lat

Mensen met faalangst hebben vaker ook de welbekende lat voor zichzelf heel hoog liggen. Ze verwachten veel van zichzelf. Hier is het zelfs voor hun zelf moeilijk aan te voldoen. Een visualisatie oefening m.b.t. te lat. Hoe hoog ligt de lat nu. Wat laat hij je wel en niet meer doen. Kun je er nog bij? Kun je hem iets lager brengen zodat je er wel bij kunt? Natuurlijk kun je ook vragen bedenken die specifieker bij de persoon passen.



deel deze tip

Tip 49 - Fouten maken mag en leren is leuk

Ik denk dat wat wij onze kinderen leren is, dat je geen fouten mag maken want dan krijg een een onvoldoende. En dat op deze manier al heel jong deze overtuiging "Ik mag geen fouten maken" in de mens gaat zitten. Heel veel mensen die ik zie hebben last van deze vorm van ingebakken faalangst. Ik mag geen fouten maken want dan... Als je bang bent om fouten te maken, begin dan eens met expres kleine 'fouten' maken. Draag eens 2 verschillende sokken, kleur buiten de lijntjes. Laat je verrassen door het effect.

Anoniem


deel deze tip

Tip 50 - angst

Stel haalbare doelen en visualiseer dat je ze bereikt!!

Anoniem


deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Therapie bij faalangst ››

Tip 51 - gedachtes

Wist je dat je 50 positieve gedachtes nodig hebt om 1 negatieve gedachte te neutraliseren, energetisch....

Anoniem


deel deze tip

Tip 52 - Ga na waarom of waardoor je faalangst hebt gekregen.

Als je faalangst vroeg in je leven is begonnen kun je nu als volwassene terug kijken naar dat moment en zien dat de faalangst totaal onnodig was. Als je moeite hebt om dit moment te identificeren en daar je eigen gedachten over te vormen kan een hypnotherapeut je met regressietherapie helpen om het moment waarop de faalangst is ontstaan te identificeren en er op een andere manier naar te kijken.



deel deze tip

Tip 53 - Versimpel wat je moet doen

Soms lijkt een project te groot om aan te kunnen. Bedenk daarom eerst uit welke onderdelen een project bestaat en in welke volgorde je die onderdelen kunt uitvoeren. Je bepaalt als het ware een aantal mini en simpele doelen die je helpen om het uiteindelijke doel te behalen.



deel deze tip

Tip 54 - Bang om niet goed genoeg te zijn

Stel het is je gelukt om een nieuwe baan te vinden. Je hebt er veel zin in, maar je bent tegelijkertijd bang dat je niet goed genoeg bent … en dat je zult falen. Hoe ga je hiermee om?

Voor een antwoord is het goed om eerst even stil te staan bij wat je faalangst veroorzaakt. Vaak komt dat door het idee "en nu moet ik me gaan bewijzen!” Die gedachte is helaas niet erg motiverend en kost veel energie. Je maakt je namelijk afhankelijk van wat anderen van je vinden en je verliest het gevoel van controle. Daardoor maak je je nog meer zorgen, krijg je nog sterker het gevoel je te moeten bewijzen, etc.

Wat kun je doen?
Je hebt een reden waarom je die baan wilt hebben, ofwel je bent op jouw manier intrinsiek gemotiveerd. Als je doet wat je leuk vindt en bij je past, krijg je daar energie van en ben je niet afhankelijk van wat anderen vinden. Natuurlijk wil je werkgever dat je laat zien wat je in huis hebt en dat je je daarin ontwikkelt, anders had je de baan niet gekregen. Vraag je dan ook liever af wat je wilt leren in je nieuwe baan en hoe je met nog meer plezier kunt werken. De prestaties volgen dan vanzelf.

Blijf je last houden van gedachten die je faalangst triggeren, zoek dan een therapeut om hier grip op te krijgen. In mijn praktijk bereik ik goede resultaten met cognitieve gedrags- en hypnotherapie, en zonodig EMDR (bij nare herinneringen) en ademhalingsoefeningen (bij hyperventilatieklachten).



deel deze tip

Tip 55 - Faalangst

Faalangst is de angst om te falen. Het is een angst die je ervaart wanneer je iets moet doen wat je lastig vindt. Je wilt het goed of perfect doen. Dit gaat vaak gepaard met lichamelijke kenmerken o.a. hartkloppingen, zweten, onrust, trillen, hyperventilatie, nagelbijten, hoofdpijn, maag- en darmklachten.
Het kan zijn dat verwachtingen van anderen of van jezelf zodanig zijn dat iemand bang is er niet aan te kunnen voldoen.
Waardoor komt dit?



deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 56 - Faalangst

Waardoor komt dit?
Heb je bij jezelf of anderen gemerkt wat er gebeurt als je bijvoorbeeld een target, proefwerk, examen niet haalt. Wat gebeurt er eigenlijk vervolgens. Dit kan je betrekken op je lichaam, t.a.v. emoties en voldoening, van jezelf en je omgeving.
Mildheid en zachtheid in wat is, is het volgende.
En mag je fouten maken…van wie?



deel deze tip

Tip 57 - Wat zit er onder de angst om te falen?

Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je faalt, voor je gevoel? Blijft daar even bij. Voel wat het met je doet.
Vaak durven wij de pijn eronder niet te voelen waardoor wij van alles proberen om maar niet te hoeven falen want dan kom je die pijn weer tegen.
Wil je de pijn aangaan en ontdekken waar het vandaag komt maar durf je dit niet alleen? Zoek een fijne lichaamsgerichte therapeut om dit samen te onderzoeken. Wanneer de pijn zachter wordt en jouw capaciteit om het te dragen groeit is de angst om te falen niet meer zo nodig. Dit kan veel rust brengen.



deel deze tip

Tip 58 - Steun en positieve ervaringen

Zoek steun bij wat je lastig en spannend vindt en het liefst bij iemand die goed is in relativeren en geruststellen. Probeer in contact met je lijf te komen, waar voel je de angst, ga hier naartoe en stel jezelf de vraag wat heeft dit nodig.

Anoniem


deel deze tip

Tip 59 - Falen? Of lachen?

Iets mislukt pas als jij denkt dat het mislukt is.. maar is het ook echt mislukt of denk je enkel dat het mislukt is?

Wat we ons zelf wijsmaken is wat we gaan zien. Dus of we nu denken dat we falen of denken dat we het wel kunnen....

Dus, wat ga jij denken? Denk jij jezelf negatief of zoek je maar wat WEL goed gaat?



deel deze tip

Tip 60 - luister naar 'iets angstigs' in jou

Luister naar wat je angstige deel jou wil vertellen
We hebben allemaal verschillende delen (subpersoonlijkheden) in ons. Die verschillende delen zijn het niet altijd met elkaar eens (van de ene kant wil je bijvoorbeeld dit, en van de andere kant wil je dat).

Zo heb je ook delen in jou die angstig zijn. Ook deze delen hebben het beste met jou voor en willen jou vaak voor iets beschermen.

Ooit is zo'n deel wellicht nuttig geweest, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk vooral last van.

Luister naar wat dit angstige deel jou wil vertellen, en ga er opnieuw verbinding mee aan. Aanvaard op een liefdevolle manier dat dit angstige deel er is en dat het er mag zijn. Als het deel zich gehoord en erkend voelt, dan is er ruimte voor verandering.




deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Therapie bij faalangst ››

Tip 61 - relativeer

Veel kinderen durven bv in de klas iets niet te vragen, bang om te falen blijkt vaak bang om uitgelachen te worden of niet meer bij de groep horen.
Ipv bang om uitgelachen te worden, zie kinderen om je lachen en vraag jezelf af. Blijven die daar de hele dag mee bezig om zijn ze het over 5 minuten al vergeten. Als zij het vergeten zijn, waarom zou jij je er aan vast houden. Zo´n situaties gelden natuurlijk ook voor volwassenen. Stel jezelf de vraag ´is het waar dat..`
Je kunt een stukje meegaan met de angst maar probeer dan te relativeren.



deel deze tip

Tip 62 - Zit er schaamte onder je faalangst?

Het kan zijn dat onder je faalangst schaamte zit vanuit een situatie uit je verleden waarin je schaamte hebt ervaren en je jezelf bent gaan terugtrekken.
Schaamte kan leiden tot 4 reacties: jezelf aanvallen, de ander aanvallen, terugtrekken of vermijden. Dit kan per situatie anders zijn. Schaamte is onze innerlijke criticus, we vinden van alles van onszelf. En daaronder zit natuurlijk ook je kwetsbaarheid. Het is belangrijk om naar beiden zonder oordeel te kijken.



deel deze tip

Tip 63 - Ombuigen gedachten

Hier zijn twee tips die kunnen helpen:

1. Herformuleer negatieve gedachten: Probeer negatieve gedachten over falen om te buigen naar positievere en realistischere gedachten. Focus op je inspanningen en leerervaringen in plaats van alleen op het resultaat.

2. Bereid je goed voor: Zorg ervoor dat je voldoende tijd besteedt aan voorbereiding en oefening voor de taak of situatie waar je angstig over bent. Hoe meer vertrouwen je hebt in je vaardigheden en voorbereiding, hoe beter je om kunt gaan met faalangst.



deel deze tip

Tip 64 - Pak zelf de regie

Op het moment dat je ervaart dat jouw faalangst soms het stuur (de regie) van jouw bus (leven) over neemt, kan de metafoor van de bus je helpen. De bus die symbool staat voor jouw leven, waarin jij zelf aan het stuur zit (de regie hebt).
Allerlei delen van jou, inclusief dat deel dat jou vertelt dat je het niet kan en dat het een ramp is als het je niet lukt, proberen te vertellen wat je moet doen, waar je als chauffeur heen moet rijden (wat je wel en niet moet doen in je leven). Zie die delen van jezelf als passagiers in de bus die zich te veel bemoeien met het werk van de chauffeur en daarmee de chauffeur (jou dus) afleiden en onzeker maken. In het ergste geval geef je het stuur van de bus (de regie van je leven) uit handen aan een van de passagiers.

Je mag best luisteren naar de passagiers, wat ze waarom willen of juist willen vermijden, maar jij bepaalt zelf de richting van jouw leven!

Bij dat luisteren naar je passagiers (de delen in jou) ontdek je wellicht waarom iets belangrijk is en/of waarom het zo beangstigend is.
Kan je mét alle begrip toch de regie pakken of misschien komen tot een compromis?
Of wil je misschien aan de slag met wat er onder die angst zit en waar jij die angst opgelopen hebt? In dit laatste geval kan EFT (Emotional Freedom Techniques) je waarschijnlijk helpen.



deel deze tip

Tip 65 - deelpersoonlijkheden

Volgens Jung hebben we 12 archetypes. Bv de magier, de zorger, de allemansvriend, held, de geliefde enz.
Welke zet jij met je faalangst voorop? En welke die je misschien weg hebt geduwd, maar dat je wel weet dat je dat in je hebt, kun je wellicht meer naar voren halen. En wat heb je daarvoor nodig om dat stap voor stap in te kunnen zetten.

Succes



deel deze tip

Voeg zelf een tip toe





+ tip toevoegen



Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>