Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Tips bij hypochondrie

hypochondrie

 

Hypochondrie - tips

Zoek je tips bij hypochondrie?

Je kunt hier:

 

  • tips verkennen.
  • en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.

Meer ondersteuning nodig? 

 

Wat is jouw tip voor omgaan met hypochondrie

 

Overzicht tips




+ tip toevoegen





Alle tips


Tip 1 - Ga in gedachten in gesprek met het zieke lichaamsdeel

Ga in gedachten in gesprek met het lichaamsdeel dat ziek, abnormaal of pijnlijk voelt.

 

Vraag wat je kunt doen waardoor het zich beter gaat voelen.

 

Troost het en geef het liefdevolle aandacht. Stel het gerust en leg uit dat dit soort gevoelens/symptomen bij heel veel mensen voorkomen en vaak onschuldig zijn.

 

Beloof het lichaamsdeel dat je naar een dokter gaat als de klachten echt niet over gaan, zodat deze - als expert - kan vaststellen of het een reële reden is om je zorgen te maken.



15

deel deze tip

Tip 2 - Een onderliggende oorzaak van hypochondrie kan PTSS zijn

Een onderliggende oorzaak van hypochondrie kan (complexe) PTSS zijn. Ik zal dit proberen uit te leggen.


Bij PTSS zorgen triggers voor een activatie van de vecht-, vlucht-, hulproep-, bevries-, of verlammingsrespons. Bij de laatste van deze 4 responsen is angst en/of paniek de overheersende emotie.

De triggers kunnen iets zijn uit de omgeving (bijvoorbeeld een bepaalde blik, geluid, geur, aanraking, omgeving, etc). Maar ook een interne sensatie kan een trigger zijn. Dan kun je denken aan een plotselinge verandering van hartslag, ergens pijn of spanning voelen, een verdoofd gevoel, maar ook een emotie (zoals woede) kan een trigger zijn en bijv de vluchtrespons activeren.


Vaak wordt een trigger en/of je eigen reactie (de respons) niet bewust waargenomen/geïnterpreteerd als reactie op een trigger die geen reëel gevaar in het hier en nu betekent, maar alleen een (impliciete) herinnering aan een vroegere traumatische gebeurtenis wakker roept.


Omdat wij graag in een logische wereld leven met duidelijke oorzaak-gevolg relaties, ''verzinnen'' de hersenen een reden voor de angst/paniek reactie in het hier en nu. In het geval van hypochondrie is dat dus een fysieke ziekte.


Zeker als de trigger een interne sensatie of emotie is, ervaar je het idee dat je iets ernstigs onder de leden hebt ook als heel logisch en reëel.


Anoniem

10

deel deze tip

Tip 3 - Doe het tegenovergestelde

Doe precies het tegenovergestelde van wat jouw gedachte tegen je zegt. Want dat is het, ons hoofd roept vanalles en wij handelen ernaar. We ontkrachten deze gedachtes alleen maar, door er niet naar te handelen.
Internetgedrag, doktersbezoeken. Ons hoofd wil direct, zo snel mogelijk geruststelling. Hoe langer je die onrust kunt verdragen, hoe verder je bent/ komt :)

Linda

10

deel deze tip

Tip 4 - Zoek een therapeut bij hypochondrie

Hypochondrie ontstaat vaak bij mensen die van dichtbij hebben meegemaakt dat een dierbare ernstig ziek werd of overleed aan een ernstige ziekte.

 

Na een tijdlang in angst of overleefstand te hebben geleefd, slaat bij hen de angst vaak toe als de meest stressvolle periode achter de rug is. Dan wordt bij hen de schade zichtbaar van wat ze hebben meegemaakt.

Zoek een therapeut om hier vanaf te komen anders lijd je er vaak nog langdurig onder terwijl je kerngezond bent. Dat is zonde van jouw leven en tijd die jij nog hebt.


Jolande

9

deel deze tip

Tip 5 - Doorbreek je schadelijke gedragspatronen

Als ik cliënten spreek die aangeven hypochondrisch te reageren op informatie, blijkt regelmatig dat men compulsief informatie zoekt over wat er allemaal wel niet mis kan zijn in het lichaam.

 

Deze tip is wellicht wat flauw maar ook eigenlijk heel pragmatisch: zet een eerste stap door te stoppen met het opzoeken van allerlei informatie over jouw mogelijke kwalen op het internet!

 

Richt je aandacht op het doorbreken van schadelijke gedragspatronen. Steeds googlen naar allerlei aandoeningen is een schadelijk gedragspatroon!



9

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 6 - Onderzoek wat je werkelijke angsten zijn

Hypochondrie komt veelvuldig voor, maar niet iedereen heeft er evenveel of zwaar onder te lijden. Probeer erachter te komen wat je werkelijke angsten zijn en probeer die onder ogen te zien. Bedenk dat de pijn die je voelt jou iets probeert te vertellen over jezelf.



8

deel deze tip

Tip 7 - Zoek een therapeut

Heb je last van hypochondrie en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.


Angstfobietherapie.com

6

deel deze tip

Tip 8 - Cognitieve gedragstherapie bij hypnochondrie / ziekte-angststoornis

Hypochondrie = Ziekte-angststoornis

Wie voelt er geen angst bij het idee dat je een ernstige ziekte hebt? Ik denk bijna niemand. We zijn er allemaal op uit om in leven te blijven, en liefst met veel plezier en gemak.

Maar als de gedachte dat je een ernstige ziekte onder de leden hebt, je leven gaat beheersen, zonder dat daar werkelijk een reden voor is, dan heeft het niets meer met levenslust te maken.

Integendeel, het leven wordt een last, doordat je voortdurend elk pukkeltje gaat onderzoeken, je bewust bent van elk pijntje en kriebeltje in je lijf, je anderen voortdurend om geruststelling vraagt en misschien wel niet meer naar de huisarts durft, bang voor de vreselijke diagnose.

Dan heb je echt een ziekte-angststoornis (hypochondrie) waar je voor in therapie moet.

Samen met een psycholoog werk je een programma af waarbij je het overmatig controleren afleert, en technieken leert om je onrealistische gedachten aan te pakken. Dat heet Cognitieve Gedragstherapie.

Dit is voor ziekte-angst de meest effectieve methode. Doen!

Adrie Huttenga
Intherapie-Groningen


Anoniem

6

deel deze tip

Tip 9 - Onderzoek je angst, adem rustig door

Hypochondrie, je denkt snel dat er iets ernstigs met jou aan de hand is. Een soort hypergevoelige radar op jezelf. Je vertrouwt jezelf eigenlijk niet, je lichaam.

 

Waar ben je precies bang voor, dat je dood gaat, of dat je afhankelijk wordt? Dat je pijn gaat lijden?


Waar is je vertrouwen in jezelf geschonden? Wanneer heb jij jezelf teleurgesteld, welke grenzen zijn overschreden?


En kan je rustig doorademen totdat de angst afzakt? Of is er een boksbal in de buurt waartegen je je grens kunt markeren?



5

deel deze tip

Tip 10 - Maak notities in een dagboek

Om meer inzicht in jouw angsten te krijgen ga je iedere dag jouw angstige momenten noteren: Waarom vertrouw je jouw lichamelijke verschijnselen niet; Wat gebeurt er als de angst bij je opkomt; Wat voor klachten krijg je wanneer de angst opkomt; Welke gedachten komen er in je op; Wat doe je op deze momenten en op welke manier gedraag jij je dan..... ga na of dit gedrag jou helpt of juist niet. Zo niet: ga experimenteren met ander gedrag en ga na of dit jou wel kan helpen.


Anoniem

5

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Therapie bij hypochondrie ››

Tip 11 - Stel de actie uit

Wanneer je denkt dat je naar de dokter moet voor je klacht, stel het nemen van actie dan eerst uit.

Bijvoorbeeld: Spreek met jezelf af, als de buikpijn ( of andere pijn ) na drie dagen nog zo heftig aanwezig is, dan ga ik de dokter pas bellen of het nodig is om langs te komen voor deze klacht. ( Mits de pijn niet te heftig en acuut is uiteraard )

Vaak zul je dan merken dat de daadwerkelijke klacht minder wordt wanneer je er minder mee bezig bent.


4

deel deze tip

Tip 12 - Je zegt Stop en gaat je leven positief veranderen

Stop, stop

Je bent erg gericht op ziektes/informatie erover en hebt je antenne altijd uitstaan voor verhalen en nieuws over dit onderwerp.
Stap 1 is dat je je ervan bewust bent
Stap 2 is dat je beseft hoe het jouw leven beïnvloedt en belemmert.
Stap 3 is dat je dit wil veranderen (voor jezelf, voor je omgeving).
De volgende stap is (meestal) dat je hulp zoekt, het kan ook zijn dat je hulp zoekt en daar bij stap 1 begint.

Wat volgt is een proces van inzicht: hoe is het zo ontstaan, heb je nare ervaringen met ziekte? Daarop sluit de therapie aan (EMDR, cognitieve gedragstherapie met oefeningen, lichaamsgerichte therapie e.a.).

Je zegt Stop en gaat je leven positief veranderen.




Jeannette

4

deel deze tip

Tip 13 - Deel je verhaal

Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het hypochondrie-lotgenotenforum op deze website.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Tip 14 - Zie de algemene tips bij angsten

Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.


Angstfobietherapie.com

3

deel deze tip

Tip 15 - Zoek uit waar jouw gevoeligheid vandaan komt

Wanneer je bang bent om ziek te zijn of dood te gaan, heeft dat vaak een oorzaak. Soms is die duidelijk, soms wat minder duidelijk. Soms is die duidelijk voor jezelf en de omgeving, soms enkel voor jezelf en soms begrijp je het zelf (ook) nog niet.

 

Het is zinvol om voor jezelf, eventueel met hulp, uit te zoeken waar jouw gevoeligheid op dit gebied vandaan komt.

 

Daarnaast kun je, wanneer je hulp zoekt, wegen vinden om op een andere manier om te gaan met de dingen waar je tegenaan loopt. Deze dingen samen kunnen je klachten verminderen.



3

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 16 - Daag de gedachten die jouw angst veroorzaken uit.

Dit is een oefening om de gedachten die jouw angst veroorzaken aan te pakken. Bijvoorbeeld: je gelooft dat een plekje op je huid betekent dat je huidkanker hebt. Ga na of jouw gedachten wel klopt en onderzoek ze:
-Is het wel waar dat dit bekent dat ik huidkanker heb, hoe weet ik dat?
-Zou iedereen die een plekje heeft dit denken?
-Zijn er ook andere verklaringen voor dit plekje?
-Is het vaker voorgekomen dat ik dit dacht, wat was er toen uiteindelijk aan de hand?
-Stel dat ik gelijk heb, wat zou ik dan het beste kunnen doen?

Vervang jouw gedachten (overtuiging) vervolgens voor een meer realistische en aannemelijke gedachten. Ga na welk effect dit op je heeft!


Anoniem

3

deel deze tip

Tip 17 - Formuleer een positieve gedachte

Probeer jouw gedachte te vervangen door een minder erge gedachte. Stel er een positieve gedachte tegenover! Bedenk een onschuldige of eenvoudige verklaring voor de lichamelijke sensaties of de pijn die je voelt.

Bijvoorbeeld: Waarom heb ik hoofdpijn: ik heb vannacht slecht geslapen. Ik heb hartkloppingen: ik ben bang en dan is het normaal dat mijn hartslag versnelt.

Anoniem

3

deel deze tip

Tip 18 - Laat de angst voor de dood, je leven niet verpesten!

Laat de angst voor de dood, je leven niet verpesten!

Want vaak is dat vlekje of die pijn helemaal niets ernstigs maar in jouw hoofd wel. Mensen met hypochondrie sterven elke dag weer.. maar dan van de angst. Je hersenen weten echter niet het verschil tussen een zelfbedacht rampscenario of de werkelijkheid (nl. dat je niet dodelijk ziek bent). Je kan daardoor met hypochondrie duizend keer doodgaan in je hoofd. Tijd om er wat aan te doen en te gaan genieten van het leven i.p.v. te lijden aan het leven.

Jolande

3

deel deze tip

Tip 19 - Hypochondrie overwinnen

Je angst om ziek te worden kun je goed aanpakken. ​Het is van belang dat je inzicht krijgt in de oorzaak van jouw probleem; dat je leert hoe het angstmechanisme werkt en dat je meer constructieve denkpatronen bedenkt en hiermee oefent. Je leert op een andere manier aandacht te hebben voor je lichaam. Een manier die veel minder spanning en angst zal geven.

Het is van belang dat je gaat leren om niet meer inhoudelijk op je klachten in te gaan. Dit heeft namelijk absoluut geen zin. Jij zult namelijk een heel pleidooi moeten houden over waarom je toch zeker niet die ernstige aandoening zou hebben. En je pestkopje zegt vervolgens “ben je er wel zeker van”? en hopla je bent weer terug bij af.

Je gaat daadwerkelijk aan de slag om bepaalde gedragspatronen te doorbreken. Dit oefenen doe je middels exposure en respons-preventie. Je gaat bijvoorbeeld echt oefenen in de praktijk met dingen die je moeilijk vindt. Tevens ga je bepaald gedrag proberen te verminderen of achterwege laten. Denk maar aan gedrag dat het probleem in stand houdt als controles, bevestiging vragen, googelen enz.
Op deze manier leert zowel je brein als je lichaam dat het niet angstig hoeft te zijn. Stap voor stap ga je situaties opzoeken om te oefenen. Je zult zien dat jouw angstprobleem op deze manier opgelost wordt!


3

deel deze tip

Tip 20 - Ruim informatie in je onderbewustzijn op

De toestand in de wereld met het Corona virus kan bij bepaalde mensen een heftige angst veroorzaken om dit ook te krijgen.

 

Vooral mensen die bij alles wat ze horen wat een ziekte aangaat dit op zich zelf gaan betrekken is deze tijd heel heftig. De reacties worden veroorzaakt door informatie die in je onderbewustzijn zit opgeslagen.

Het is de raadzaam juist daar te gaan opruimen.

 

Dit opruimen kun je o.a. met Touch of Matrix of Emotional Freedom Technique doen. Met deze behandelmethodes ruim je letterlijk de negatieve gevoelens en gedachtes op. Dit kan ook via Skype of een andere vorm van video bellen gedaan worden.



2

deel deze tip

Meer ondersteuning nodig?

Therapie bij hypochondrie ››

Tip 21 - Het is ok dat ik dit voel

Je kent de signalen van je lijf zo goed, elke storing en blokkade, pijn, verandering weet jij prachtig te traceren. En dan gaat je brein er mee aan de slag. Het koppelt alles wat het zich herinnert en wat er maar mee te maken kan hebben aan deze signalen. En dan wordt het heel groot en ernstig.
De sleutel is om het kleine signaal direct te voelen, in je lijf te zakken. Zeggen in jezelf: ik voel dit, dit is wat ik voel nu en het daarmee eens te zijn. Het is ok dat ik dit voel, ik ben er mee.


2

deel deze tip

Tip 22 - Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Als angst voor ziekte je leven beheerst, is dat op de voorgrond.
Door je te focussen op wat je in je lichaam voelt, merk je van alles op......een gevoel, een bultje, een steek in de hartstreek enz. Je maakt er in gedachten iets groots van: misschien ben ik ernstig ziek, is het mijn hart.
Je gaat op Internet zoeken naar wat het kan zijn of loopt de deur bij de huisarts 'plat'.
Naast cognitieve therapie, waarin we je negatieve gedachten aanpakken, werkt ook lichaamsgerichte therapie goed: je leert anders omgaan met je lichaam en leert vooral erop te vertrouwen!

Anoniem

2

deel deze tip

Tip 23 - Hypnotherapie bij hypochondrie

Mijn tip is om hypochondrie met behulp van hypnose / hypnotherapie aan de slag te gaan. In mijn eigen praktijk heb ik al enkele cliënten goed van hun problemen af kunnen helpen. Aangezien het onbewuste een goede reden heeft om waakzaam en alert te zijn, zullen de klachten / angst blijven bestaan , totdat het onbewuste verteld wordt dat het ook op een andere manier kan en mag reageren. Zo kan je binnen 3 sessies van je hypochondrie af komen!


2

deel deze tip

Tip 24 - Adviezen voor partners (of familie en vrienden)

Hoe lastig het ook is: geef géén geruststelling wanneer jouw partner (familielid, vriend) hier om vraagt. Steeds maar geruststelling geven zorgt er alleen voor dat de bezorgdheid blijft bestaan. Help ook niet mee met het controleren van de gezondheid of van lichaamsdelen. Ook controleren zorgt ervoor de zorgen blijven bestaan. Bespreek dit met jouw partner (familielid, vriend) en maak hier samen afspraken over. Op deze manier kun je samen de verantwoordelijkheid nemen voor het verminderen van de angst.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 25 - Goed te behandelen

Hypochondrie is goed te behandelen met cognitieve gedragstherapie. Dit is een programma wat je kan volgen met gesprekken en thuisopdrachten om de angst langzaam af te bouwen en te verminderen. Wil je het graag volgen dan kan dit via gesprekken en een speciale e-health module die op hypochondrie gericht is. Tijd om te leven ipv je druk te maken over ziekte of dood.

Jolande

1

deel deze tip

Heb je zelf een goede tip?

+ tip toevoegen



Tip 26 - EMDR en hypochondrie

EMDR en hypochondrie

EMDR is een methodiek die niet alleen bij trauma maar ook bij angstklachten kan worden ingezet. Hypochondrie is een angstprobleem en EMDR kan hier binnen een hypochondrie traject helpend zijn.

Jolande

1

deel deze tip

Tip 27 - Vast moment

Zet een evaluatie moment vast in de dag / twee dagen / week / etc. Op dit moment mag je voor een bepaalde tijd stressen, piekeren, je lichaam onderzoeken, etc. Neem daarna een moment om tot rust te komen.

In de momenten tussen de evaluatie, schuif je de angst op tot het evaluatiemoment. Je mag het best voelen, maar er écht aandacht aan besteden komt weer bij de evaluatie.


1

deel deze tip

Tip 28 - Havening Techniques®

Met de betrekkelijk nieuwe en revolutionaire therapievorm Havening Techniques® kunnen angsten, fobieën en paniek heel goed behandeld worden. Soms verbluffend snel.
Het is een psycho-sensorische therapie gebaseerd op neurowetenschap. O.a. trauma's, angsten, fobieën, paniek zijn geprogrammeerd in het brein, in principe om ons te helpen overleven. Echter de gevaarlijke of stressvolle situatie is er niet meer maar omstandigheden, beelden, gevoelens, gedachten kunnen deze wel weer triggeren waardoor je je heel slecht voelt.
Met Hevening Techniques ® verander je die programmering waardoor je je geen angst/paniek/fobische reactie meer hebt op gebeurtenissen of omstandigheden. Je kunt "neutraal" blijven en je goed voelen. Dus zoek eens een gecertificeerd Havening Practitioner met je hulpvraag en misschien kom je zelfs bij mij uit ;-).


1

deel deze tip

Tip 29 - Challenge je gedachten

Probeer bewust te zijn van je gedachten en gevoelens wanneer je je zorgen maakt over je gezondheid. Identificeer en challenge negatieve gedachten door jezelf af te vragen of er bewijs is voor wat je vreest, en of je gedachten realistisch zijn. Het kan helpen om deze oefeningen regelmatig te doen om de controle over je angst te vergroten. Ik kan je als ervaringsdeskundige helpen bij spanningsklachten door hypochondrie.

Anoniem

1

deel deze tip

Tip 30 - Doorbreek je patroon met EFT

EFT (Emotional Freedom Techniques) kun je inzetten om het patroon dat je ooit geleerd hebt en dat wellicht ooit heel helpend is geweest, te doorbreken.
De vraag is, heb je enig idee hoe deze ziekte-angst in je leven is gekomen? Waar, wanneer, wat speelde er toen? Als je daar (duidelijke) antwoorden op hebt, kan je meteen aan de slag. Zo niet, kan ik je helpen om te onderzoeken waar je het patroon ontwikkeld hebt; 'geleerd' dat er bij lichamelijke sensaties of klachten (of het zien of horen over ziekten of gedachten aan klachten, enz.) er ziekte-angst getriggerd wordt. Op het moment dat je de 'bronnen' opruimt, ontstaat er ruimte voor een andere reactie (dan angst) en ander gedrag.
Daarnaast is het van belang én fijn om EFT in te zetten op momenten dat je last hebt / getriggerd wordt. Zodat je in deze situaties daadwerkelijk kan gaan voelen dat er niks (of veel minder) is om je zorgen over te maken. In plaats van dat je dat tegen jezelf probeert te zeggen maar het niet voelt/gelooft.



deel deze tip

Tip 31 - Hypochondrie overwinnen met hypnotherapie, CGT en EMDR

Heb je last van overmatige angst voor ziektes, ben je geregeld ongerust over lichamelijke sensaties en zoek je vaker medische hulp of geruststelling, dan heb je mogelijk hypochondrie (ziekteangst).

Als het probleem niet over gaat, dan is het raadzaam om therapie te volgen. Deze hoeft niet langdurig te zijn; in vijf tot tien sessies is het meestal onder controle gebracht.

Een effectieve therapie bestaat uit sessies met hypnotherapie, cognitieve gedragstherapie (CGT) en EMDR therapie.

Hypnotherapie helpt je in een diepe ontspanning te komen en daarbij negatieve overtuigingen over gezondheid te vervangen door kalmerende, positieve gedachten. Hierdoor vermindert je basisangst alsmede je focus en alertheid op je lichaam en lichamelijke sensaties.

Het CGT-gedeelte is het leren herkennen van je irrationele gedachten rondom ziekte en het managen van je controlebehoefte. Door middel van gedragsexperimenten ('exposure') leer je om lichamelijke sensaties te accepteren zonder direct angst te ervaren. Je blijft dus kalm als je iets voelt (in plaats van dat je gedachten angst triggeren).

Met EMDR-therapie kunnen angstige herinneringen en gedachten over ziektes verwerkt worden. Deze kunnen zowel betrekking hebben op jezelf als op je geliefden, en betrekking hebben op het verleden of de toekomst. Met EMDR worden emotionele pijn en stress verminderd en krijg je je angst voor lichamelijke symptomen onder controle.

Met deze gecombineerde aanpak leer je om te gaan met symptomen van hypochondrie én je verwerkt de onderliggende angsten.

Wil je meer weten over hoe dit in zijn werk gaat, neem dan gerust contact op.



deel deze tip

Voeg zelf een tip toe





+ tip toevoegen



Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>