Verlatingsangst kan ervoor zorgen dat relaties moeilijk voelen. Je bent bang om iemand te verliezen of om alleen achter te blijven, en die angst kan je overweldigen.
Als regressietherapeut help ik mensen om te doorvoelen waar hun angsten vandaan komen zodat hoe ze hier sterker uit kunnen komen.
Hier zijn drie tips die je kunnen helpen:
1. Vind de oorsprong van je angst
Verlatingsangst ontstaat vaak door ervaringen in het verleden. Misschien voelde je je ooit verlaten, genegeerd of niet veilig bij iemand die belangrijk voor je was. Door te onderzoeken waar deze gevoelens zijn begonnen, kun je beter begrijpen waarom je nu zo bang bent om iemand kwijt te raken.
2. Bouw vertrouwen in jezelf op
Verlatingsangst draait vaak om een gevoel van afhankelijkheid: je hebt anderen nodig om je veilig te voelen. Door kleine stappen te zetten om op jezelf te vertrouwen, kun je die afhankelijkheid verminderen. Begin met kleine dingen, zoals een dagje alleen iets ondernemen of je eigen keuzes vieren.
3. Communiceer je gevoelens
In relaties kan verlatingsangst leiden tot misverstanden en conflicten. Probeer open te zijn over je gevoelens, zonder de ander verantwoordelijk te maken voor je angst. Zeg bijvoorbeeld: "Ik merk dat ik bang ben om je te verliezen, en daar werk ik aan." Eerlijke communicatie versterkt de band en helpt je om je angst te verminderen.
Verlatingsangst kan overweldigend zijn, maar het is ook een kans om te groeien en jezelf beter te leren kennen. In regressietherapie kun je werken aan oude pijn en leren hoe je jezelf kunt helen. Je bent waardig, ook zonder bevestiging van een ander.
Durf jij jezelf vast te houden?