Psycholoog Meppel
De Vos van Steenwijkstraat 62
7957BH De Wijk |
|
https://psycholoog-meppel.nl/ | |
Stuur een bericht |
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
Pauline | Psycholoog
Introductie
In verband met de feestdagen is mijn praktijk tot en met 5 januari 2025 gesloten.
Mijn naam is Pauline en ik werk als vrij gevestigd psycholoog vanuit mijn eigen praktijk in De Wijk, het dorp aan de rivier de Reest, tussen Meppel en Hoogeveen. Je kunt bij mij terecht voor individuele therapie, relatietherapie en opvoedingsvragen.
Wanneer we ons leven aardig op orde hebben en prettige relaties onderhouden met de mensen om ons heen, ervaren we dat het ons goed gaat en voelen we ons gelukkig.
Maar soms gaat het anders. Er zijn situaties waarin we ons onzeker, angstig, ontevreden en ongelukkig voelen en niet goed weten wat we kunnen doen. En wanneer we het wel weten, durven we het misschien niet te doen.
Vaak lukt het ons zelfstandig of met behulp van een partner, familie of vrienden ons leven een positieve wending te geven. Soms lukt dat niet en kan tijdelijke professionele ondersteuning uitkomst bieden.
Bijvoorbeeld voor:
Individuele therapie: zoals bij het ervaren van stress, onzekerheid, sociale angst, gebrek aan assertiviteit en moed, oververmoeidheid, overspannenheid, gevoelens van verdriet/depressieve gevoelens, nare (jeugd)ervaringen, verwerken van verlieservaringen, levensvragen en zingevingsvragen. Let op: ik behandel geen angststoornissen.
Relatietherapie: een relatie is een verantwoordelijkheid van beide partners maar je kunt altijd wat doen om een verbetering in gang te zetten. Wil je partner niet mee en ben jij gemotiveerd je relatie te verbeteren? Wacht niet langer en kom gerust alleen. We hebben immers altijd directe invloed op ons eigen gedrag, onze eigen intentie en onze eigen manier van denken en voelen. Ook voor (echt) paren die willen onderzoeken of en hoe de liefde weer kan opbloeien.
Ouderbegeleiding, bij opvoedingsvragen, voor ouders die het beste uit zichzelf en hun kinderen willen halen, die het (storende) gedrag van hun kinderen willen begrijpen en ook hun eigen reacties onder de loep durven nemen.
In mijn praktijk help ik je inzicht krijgen in ontstane problemen waardoor jij jezelf en anderen beter leert begrijpen. Gedrag wordt immers vaak anders opgevat dan bedoeld. Daarom onderzoeken we verborgen intenties en (onbewuste) behoeften en wensen. Maar ook alternatieve, meer helpende gedragsstrategieën.
Ik ga er van uit dat ieder mens zich positief wil en kan ontwikkelen en op ieder moment het beste doet wat h/zij kan. Ook al is dat niet het beste voor jezelf, de ander of de situatie.
Veranderen en ontwikkelen betekent in mijn praktijk dan ook niet ‘iemand anders worden dan je bent’ maar meer ‘je blik verruimen, onderzoeken en bijleren, jezelf bewust ontwikkelen als de mens die jij wilt zijn, leren bijdragen op een manier die respectvol en helpend is voor jezelf en anderen'.
Het vergt moed jezelf en anderen echt te zien en te accepteren met alle prettige en minder prettige kanten. Jezelf accepteren en je eigen gevoelens, gedachten en gedrag onderzoeken is niet altijd comfortabel maar wel noodzakelijk wil je bewust kunnen kiezen voor ander, meer helpend gedrag.
Opgedane inzichten verbleken wanneer ze niet worden omgezet in actie. Je kunt immers de zee niet oversteken door over het water te staren. Ook hier is moed nodig omdat er van vertrouwde paden wordt afgeweken. Als je blijft doen wat je deed, blijf je immers ervaren wat je nu ook al ervaart.
Waar wacht je nog op?
Ik begeleid je graag bij het versterken van jezelf, het ontwikkelen van een gezond en realistisch gevoel van eigenwaarde, van meer autonomie, veerkracht en het nemen van moedige beslissingen.
Hartelijke groet,
Pauline
Opleidingen & registraties
Opleidingen
Psychologie Msc, Universiteit Leiden, 1989-1993.
HBO Maatschappelijk Werk BSW, De IJsselpoort Kampen, 1981-1985.
Encouraging Trainer (persoonlijke ontwikkeling, opvoeding, relatie), ASIN Assen, 2005-2007.
EFT (basis)Therapeut en EFT Trainer, Stichting EFT Nederland Nieuwegein, 2013-2014
Ademcoach, Herleva Almere, 2015
Boundary Based Awareness Coach en Counselor (BBACC), Ik-grensbewustzijn Nederland, 2016-2017
Self-Boundary Awareness Trainer (SBAT), Ik-grensbewustzijn Nederland, 2017-2019.
Naast bovenstaande opleidingen volg ik jaarlijks intervisie en bijscholingen rond diverse thema's, zoals:
Gedragsverandering, door GZ-psycholoog en Gedragstherapeut Martin Appelo
Narcisme, tevens door Martin Appelo (therapeut, coach, docent, spreker en schrijver)
Zelfcompassie en zelfvertrouwen, door dr. Elke Seets (docent Psychologie aan de Universiteit van Maastricht)
Emoties, door dr. Ursula Oberst (psychotherapeut en docent Psychologie aan de Universiteit van Barcelona)
Je Levensstijl vormgeven: creatief werken met jeugdherinneringen, tevens door dr. Ursula Oberst
Relatietherapie, door Terry Real (internationaal erkend gezinstherapeut, spreker en bestsellerauteur)
Sociale Gelijkwaardigheid, door Marion Balla (co-directeur van Adler School of Professional Psychology in Toronto Canada, counselor, therapeut, adviseur, trainer, docent Summerschool Icassi)
Casus conceptualisatie, door dr. John Sperry (docent Geestelijke Gezondheidszorg en Counseling, Lynn University, Florida, USA)
Registraties
Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (de NFG) en de koepelorganisatie Nederlandse Associatie voor Psychotherapie (NAP) .
Register-lidnummer de NFG: 6628Registratienummer NAP: 240028
Daarnaast sta ik ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
KvK: 92637965
Registraties
Specialisaties
Therapie en begeleiding bij Angsten
De meeste sociale angsten die we ervaren ontstaan door de manier waarop we onbewust (zijn gaan) denken over onszelf in relatie tot andere mensen en over de wereld. Onze aannames over onszelf, anderen en de wereld zijn meestal gebaseerd op eerdere, vaak vroege jeugdervaringen. Dit hoeven trouwens geen traumatische ervaringen te zijn. Alle vroege ervaringen zijn bouwstenen voor onze persoonlijkheidsontwikkeling en daarmee onze 'stijl van leven'/ bewegingsstijl (ons gedrag, hoe we reageren op situaties, wat we doen en laten, hoe we ons emotioneel voelen).
Wanneer we onze gedachten en conclusies voor 'waar' zijn gaan aannemen, zien we ze meestal snel bevestigd in nieuwe situaties. We zien en horen daardoor niet meer wat er echt gezegd en bedoeld wordt, maar we kijken en luisteren selectief en gekleurd en zien en horen wat we verwachten op basis van onze eerdere ervaringen.
Sommige mensen voelen zich daardoor vaak onbegrepen, persoonlijk aangevallen, tekortgedaan of juist tekortschieten, genegeerd, niet serieus genomen, onder druk gezet, afgewezen, eenzaam. Omdat we dit gevoel echt (fysiek) voelen, gaan we er van uit dat dit 'echt waar' is en zijn we niet geneigd te checken of het werkelijk klopt in deze situatie. "Ik voel het toch!" is een veelgehoorde uitspraak.
Kleine problemen en angsten kunnen hierdoor geleidelijk uitgroeien tot grote problemen en angsten en ons leven en de interactie met anderen flink belemmeren.
Ik help je graag stap voor stap met het onderzoeken en ontwarren van je angsten, je aannames en verwachtingen. Zodat jij weer aan het roer staat en je niet meer laat leiden door datgene waar je bang voor bent.
Hierbij maak ik gebruik van verschillende methodes en (aandachts) oefeningen, zoals:
'Leren luisteren om jezelf beter te begrijpen': bewust, nieuwsgierig en mild (met je hart, zonder oordeel) waarnemen wat er in je omgaat, wat je denkt, gelooft, ziet en hoort, voelt, wilt, geneigd bent te doen.
Dit is niet eenvoudig omdat je met 'ongemak' geconfronteerd wordt en we nu eenmaal als mens de neiging hebben 'ongemak' uit de weg te gaan.
Het vergt moed, bewuste aandacht, geduld, doorzettingsvermogen en oefening. En de innerlijke overtuiging dat we niet zozeer zijn WAT we denken, voelen en doen, maar juist degene zijn DIE denkt, voelt en doet. Met bewuste aandacht komen we los van ons eigen perspectief en onze identificatie met wat we denken, voelen en doen, waardoor we meer regie ervaren en bewust andere keuzes kunnen maken.
Lichaamsgerichte oefeningen en het ontwikkelen van meer lichaamsbewustzijn is een onderdeel van 'Leren luisteren om te begrijpen'.
'Grenzen stellen met compassie': veel mensen zijn zich bewust van hun eigen (psychische) ik-grens. We ervaren onze grens wanneer anderen of wijzelf over onze grens heen gaan. We denken of zeggen bijvoorbeeld: 'zij is te ver gegaan, ik pik het niet meer' of 'ik ben te ver gegaan, ik had eerder moeten stoppen'.
"Onze psychische grens lijkt belangrijk te zijn voor ons gevoel van geluk en ongeluk en voor ons gevoel van kracht en zwakte. Een groeiend en goed ontwikkeld ik-grensbewustzijn leidt tot een sterkere ik-grens en een grotere zelfwaardering en tot een meer subtiele zelfwaarneming. Deze kwaliteiten beïnvloeden, ontwikkelen en veranderen de relatie met onszelf en met anderen. Door ons bewust te zijn van de eigen ik-grens en van de eigen innerlijke ruimte kunnen we bewust verschillende perspectieven innemen. De ik-grens maakt het ons mogelijk om mindfull dan wel cognitief waar te nemen.
Dr. Nick Blaser ontwikkelde een interpersoonlijk aandachtsmodel dat ons helpt tussenmenselijke interacties beter te begrijpen. Het helpt ons om onze psychische ruimte en onze grenzen te beschermen."
Lichaamsgerichte oefeningen, mindfulnes en werken met metaforen is onderdeel van 'Grenzen stellen met compassie'.
Als gecertificeerde therapeut en trainer begeleid ik je graag bij het onderzoeken en versterken van je persoonlijke ik-grens.
Praktische psychologie: in mijn praktijk maak ik gebruik van de praktische, holistische en optimistische psychologie van Alfred Adler. Daarbij staan de begrippen 'gelijkwaardigheid' en 'gemeenschapszin' centraal. Wanneer we ons gelijkwaardig voelen ten opzichte van andere mensen, ontwikkelen we meestal een gezond gevoel van eigenwaarde, een realistisch beeld van onze capaciteiten en 'gemeenschapszin' ookwel gemeenschapsgevoel genoemd. We durven onze plek in te nemen en dragen graag ons steentje bij aan het grotere geheel waar we deel van uitmaken (gezin, werk, vriendenkring, buurt, maatschappij). We leren van wat wijzelf en anderen doen, van wat er goed en fout gaat, zonder onszelf minder of meer te voelen dan anderen. We gaan respectvol met onszelf en anderen om en doen wat nodig is in plaats van wat wij (alleen) nodig menen te hebben.
Hoewel we als mensen weten dat we niet gelijk maar wel gelijkwaardig zijn, gedragen we ons hier niet altijd naar.
Wanneer we ons laten leiden door (sociale) angsten, voelen we ons niet altijd gelijkwaardig aan anderen en gedragen we ons ook niet altijd gelijkwaardig. We zijn onbewust vaak geneigd ons eigen belang (veiligheid) voorop te stellen. Hierdoor kunnen we ons onderdanig of juist dwingend/eisend gedragen in situaties en relaties met andere mensen. Onbewust en onbedoeld hebben we hierdoor aandeel in het ontstaan van ongezonde (relatie) patronen die op de langere termijn schadelijk kunnen zijn voor onszelf en anderen.
Oefeningen en methoden gebaseerd op de psychologie van Alfred Adler zijn inzichtgevend en ondersteunend tijdens de therapie en begeleidingssessies.
Ik hanteer geen vaststaande protocollen, therapie is altijd op maat. Afspraken maken we in onderling overleg.
De meest behandelde angsten in mijn praktijk:
In mijn praktijk begeleid ik mensen bij de volgende angsten:- sociale angst
- angst voor het uiten van persoonlijke wensen
- angst voor het stellen van grenzen (in relatie tot partner, kinderen, ouders, collega's, vrienden, etc.)
- angst om voor zichzelf op te komen (assertiviteits probleem)
- angst om zichzelf te zijn (angst voor afwijzing, angst voor kritiek)
- angst om af te wijken van anderen
- angst om tekort teschieten
- angst om te falen of fouten te maken
- angst om lief te hebben en/of liefde te ontvangen
- angst om te binden (angst om te vertrouwen op anderen)
- angst om verlaten te worden en/of angst om zelf bij je partner weg te gaan
- angst om te leven met onzekerheden
- angst om van harte te leven
Therapievormen
- ✓ Angst therapie
- ✓ Coaching
- ✓ Lichaamsgerichte therapie
- ✓ Psychotherapie
Behandeling van
Tarieven
Tarief
Voor individuele therapie per sessie van 1 uur reken ik €85,00 en voor sessies van 1,5 uur €115,00. Voor een éénmalige consult en een intakegesprek geldt het zelfde tarief.
Afspraken worden in overleg gemaakt. Een afspraak kosteloos annuleren en wijzigen is tot 48 uur van te voren mogelijk. Wanneer een afspraak binnen 48 uur geannuleerd of gewijzigd wordt, zonder dat er sprake is van een noodsituatie, breng ik 50 % van de kosten van de factuur in rekening. Voor een vergeten afspraak reken ik het uurtarief.
Vergoeding
Een groot aantal zorgverzekeraars vergoeden de individuele therapie sessies geheel of gedeeltelijk tot een bepaald maximum. De vergoeding is afhankelijk van je polis en aanvullende verzekering.
Op de website van de NFG (www.de-nfg.nl/vergoedingen), is een document te vinden waarin je kunt opzoeken of je voor een vergoeding in aanmerking komt.
Openingstijden
Maandag | 8.30 - 17.30 uur |
Dinsdag | 14.00 - 17.30 uur |
Woensdag | 8.30 - 17.30 uur |
Donderdag | 8.30 - 12.00 uur |
Vrijdag | 8.30 - 12.00 uur |
Zaterdag | gesloten |
Zondag | gesloten |
Ligging
Neem contact op
Wil jij ook verandering?Ja, ik wil verandering
( Nee, ik zoek nog verder )
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
Tips van Pauline:
- Forum | Tip
- Angstaanval / Angststoornis | Stuur je aandacht weg van de paniek
- Angstaanval / Angststoornis | Gebruik al je zintuigen en richt je aandacht op iets buiten je
- Angstaanval / Angststoornis | Twijfel eens aan je bang-makende gedachten
- Paniekaanval / Paniekstoornis | Gebruik je creatieve vermogens en keer om
- Verlatingsangst | Gebruik je aandacht en adem
- Verlatingsangst | Zoek bewijs van het tegendeel
- ✓ 180+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie