Tips bij angstaanval / angststoornis
Angstaanval - tips
Zoek je tips bij een angstaanval / angststoornis?
Je kunt hier:
- tips verkennen.
- en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.
Meer ondersteuning nodig?
Wat is jouw tip voor omgaan met een angstaanval / angststoornis?
Overzicht tips
Alle tips
Tip 1 - Kijk jouw angst in de ogen
Kijk jouw angst in de ogen!
Als je een angstaanval krijgt, word je overspoeld door angst. Je wilt het verbergen, er niet aan denken, maar de angst lijkt overal rond te spoken.
Het bijzondere van angst is als je jouw angst durft aan te kijken, dat het minder heftig wordt en meer hanteerbaar. En als je angst probeert weg te stoppen, dan gaat het juist spoken.
"Het is oké om angstig te zijn", is een mooie zin om tegen jezelf te zeggen. Bij heftige angstaanvallen is het belangrijk hulp te zoeken en er niet alleen mee te blijven.
Tip 2 - Deel je verhaal
Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het angstaanval-angststoornis-lotgenotenforum op deze website.
Tip 3 - Stuur je aandacht weg van de paniek
Ervaar je wel eens een angst of paniek aanval?
Zonder dat je het door hebt veroorzaak je die zelf. Je vliegt even helemaal uit de realiteit in je eigen virtuele realiteit. Het gaat sneller dan het licht en vaak zonder dat jij je daar echt bewust van bent. Want zeg nu zelf: wie zou zichzelf bewust paniek toewensen?
Tip: stuur je aandacht weg van de paniek.
Noem alle plaatsen op waar je ooit op vakantie bent geweest.
Noem alle landen op waar je nog naar toe wilt met vakantie.
Tel van 100 terug naar 0
Noem alles op wat je lekker vindt.
Paniek en angst is het gevolg van de verkeerde kant op fantaseren. Neem dus een andere afslag.
Je aandacht ergens anders op richten kan ook door jezelf even te aaien of zachtjes knijpen, door met je voeten op de grond te stampen of op en neer te springen, door de radio aan te zetten en te luisteren naar je favoriete muziek. Was je handen, armen en gezicht met fris koud water.
En als je hierdoor weer op aarde landt....kijk je of je ontspannen kunt ademen. Ontspannen ademen zorgt er voor dat je hart niet zo hard hoeft te werken en je hartslag vertraagt.
Stop met denken en ga even wat doen en ervaar de warmte, kou. Hoor de geluiden om je heen, zie de kleuren.
'Come to your senses'
Kom terug op aarde!
Tip 4 - Realiseer je dat je voorgaande aanvallen hebt overleefd
Als je een angstaanval krijgt realiseer je dan het niet de eerste keer is en dat je ALLE voorgaande aanvallen hebt overleefd!
Sta/zit stil en wacht tot het over is.
Vechten tegen de aanval duurt altijd langer en is veel beangstiger!
Tip 5 - Maar vervangen door EN
Vervang het woordje ‘maar’ door het woordje ‘en’ bij alles wat je zegt en denkt.
Een aantal voorbeelden gedachten:
– Ik moet naar de kapper, maar ik moet eerst de kinderen van school halen.
– Ik moet naar het voetballen van mijn zoontje, maar ik wil niet dat mensen zien dat ik me niet goed voel.
– Mijn man zegt dat ik niet zo vaak moet stofzuigen, maar ik wil wel dat het schoon blijft in huis.
In feite vertelt haar verstand deze vrouw dat er vreselijke dingen zullen gebeuren als ze iets wel of niet doet. Daarnaast geeft het woordje ‘maar’ de voorwaarde weer waaraan de situatie moet voldoen.
De woorden ‘moet’ en ‘maar’ zorgen in je gedachten voor een conflict in jezelf.
Door het woordje ‘maar’ te vervangen door ‘en’, zul je merken dat heel veel dingen ook naast elkaar kunnen bestaan. Het opheffen van dit conflict geeft je het inzicht dat er een middenweg was tussen je angsten en verlangens.
Als je het verlangen hebt om de straat op te gaan, maar je voelt je onzeker, dan zegt je verstand je dat je onmogelijk met een onzeker gevoel de straat op kunt. Feit is echter dat dit wel degelijk kan. Het is niet ideaal, maar wel een eerste stap.
Er is veel meer mogelijk en er zijn veel meer middenwegen dan je verstand je laat zien. Ontdek zelf meer en meer wat er allemaal mogelijk is als je de regels van je verstand niet meer zo serieus neemt.
Tip 6 - Gebruik al je zintuigen en richt je aandacht op iets buiten je
Angst die niet word veroorzaakt door een acute situatie in het HIER en NU, veroorzaken we zelf door te denken aan iets wat achter ons ligt of wat we nog verwachten in de toekomst.
Op basis van ervaringen in het verleden geloven we te weten wat ons nog staat te wachten. Zo sluiten we nieuwe ervaringen uit en gebruiken we ons creatieve brein maar zeer beperkt. Namelijk, om telkens naar onszelf toe te redeneren. Hierdoor stompt ons brein behoorlijk af en dat is zonde.
Het is dus geen reële angst maar angst die we zelf creëren met ons creatieve brein. We fantaseren dus de verkeerde kant op en verliezen het contact met de realiteit, de situatie die er nu is.
Om terug te komen op aarde moet je zorgen dat je de aarde en alles wat er nu is ook echt voelt.
Dus gebruik al je zintuigen en richt je aandacht op iets buiten je! Doe wat je doet met aandacht, proef, ruik, voel de zon, de regen met aandacht. Luister en kijk echt om je heen en verlies je in de kleuren en de details.
Kom even helemaal los van wat er in je zit!
Doe dit vaak op een dag zodat je het tijdens een angstaanval makkelijker kunt gebruiken. Het helpt je weer in de realiteit terug te komen.
Veel succes!
Tip 7 - Angst gaat voorbij
Makkelijker gezegd dan gedaan, denk je misschien als je dit leest. Dat klopt, zeker als je door angst belemmerd wordt in je dagelijks leven.
Toch merk ik aan clienten dat dit zinnetje hen helpt, ook tijdens een angstaanval. Van tevoren hebben we samen doorgenomen wat er gebeurt bij een angstaanval - in het algemeen en bij hen individueel - en achteraf ook weer. Met de technieken zoals ademhalen, afleiding, je aandacht naar buiten richten enz. kun je de angst leren doorstaan in plaats van ervoor weg te rennen. En als je dan echt merkt dat angst voorbij gaat als je het uithoudt en dat er niets ergs gebeurt, kan ANGST GAAT VOORBIJ voor jou hopelijk ook werkelijkheid worden.
Tip 8 - Realisatie
Wanneer je je angstaanval overleeft hebt, weet je meteen dat dit het ergste is wat je kan overkomen. Je hebt het overleeft en erger dan dit wordt het niet. Dit kan een eerste realisatie zijn, een eerste stap naar het de baas blijven en zelfs overwinnen van de angst.
Tip 9 - Geef het gevoel de ruimte, die het verdient
Angst vermindert of verdwijnt, als je er met je aandacht naartoe gaat. Dit kan je doen, door even rustig te gaan zitten, je ogen te sluiten en te voelen, waar je die angst in je lichaam voelt. Hoe ziet die angst eruit (vorm? kleur?). Welke woorden komen er in je op?
Geef het gevoel de ruimte, die het verdient. Probeer rustig adem te halen en adem naar het gevoel toe en -als het lukt- erdoorheen. Observeer wat er met het gevoel gebeurt. Doe dit net zolang, tot er een inzicht naar boven komt over het gevoel en rond dan de oefening rustig af.
Vergeet niet, dat elk gevoel een 'pijltje' is naar iets, wat niet goed gaat van binnen. Elk gevoel helpt je dus, om je weer beter te gaan voelen.
Succes.
Tip 10 - Oefening als je paniek voelt opkomen
Zodra je de paniek voelt opkomen, en eigenlijk liever net 1 stapje ervoor:
Ga goed stevig zitten met je 2 voeten op de grond, of als je staat, ga stevig op 2 voeten staan.
Haal een paar keer diep adem, en blaas je adem rustig uit. zorg dat je uitademing een paar tellen langer is dan je inademing.
Kijk vervolgens naar een plek in de ruimte die je prettig vindt of veilig aanvoelt. En concentreer je vervolgens op je lichaam.
Loop je lijf van je voeten tot aan helemaal boven heel rustig af. En speur ondertussen ombeurten al je lichaamsdelen die je tegenkomt af. Af en toe kijk je even naar je fijne plek of voorwerp.
Op deze manier kun je je lijf en geest weer rustig maken.
Tip 11 - Focus je gedachte ergens anders op
Als je teveel angst hebt die niet reel is, dan is vaak het advies er niet meer aan te denken. Maar als het 'verboden' wordt dan ga je dat juist doen. Probeer maar eens niet aan een roze olifant te denken.....nee, ik zei er niet aan denken..... :-)
Wat dan kan helpen, is je gedachte ergens anders op focussen. Bijvoorbeeld terug tellen vanaf 1000 of het alfabet achterstevoren op zeggen.
Doordat je gedachte ergens anders mee bezig is, zal je lijf ook reageren, rustiger worden. Het proberen waard!
Tip 12 - Eerste hulp bij angst
Eerste hulp bij angst
Concentreer je op je lichaam. Neem bewust een deel van je lichaam waar. Bijvoorbeeld je tenen of vingers en richt alle aandacht op wat je ziet.
Verder maak heel bewust contact met je voeten met de aarde. Probeer met elke vezel van je voeten de aarde te verkennen.
Probeer jezelf van buiten te observeren hoe je angst hebt. De positie van een observant schept afstand en je voelt dat je meer bent dan je angst.
Probeer diep in je buik te ademen. Leg je hand op je onderbuik en probeer je adem hiernaartoe te sturen.
Tip 13 - Bewust ademhalen brengt je dichtbij jezel
“Angst is opwinding zonder adem. Als je er adem aan toevoegt, wordt het een bron.” Deze uitspraak is van de bekende Gestalt-therapeut Fritz Perls. Op het eerste gezicht misschien wat onduidelijk. Maar zodra je erover nadenkt, klopt hij helemaal.
Bewust ademhalen brengt je dichtbij jezelf, in direct contact met jezelf. In die ruimte ben je onaantastbaar. Daar bevindt zich de bron van je bestaan. En die is door geen angst te bevriezen.
Tip 14 - Zoek een therapeut
Heb je last van angstaanvallen / een angststoornis en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.
Tip 15 - Spoor de oorzaak op van je angstaanvallen
Angstaanvallen laten een gebrek aan controle of grip zien in je leven.
Vaak ben je je dat niet eens bewust, dat dit controle gebrek de oorzaak is van je angstaanvallen die je zomaar kunnen overvallen.
Het is belangrijk om de oorzaak op te sporen van je angstaanvallen, pas dan kan je er ook iets concreets aan gaan doen en je zult merken dat ze dan vanzelf afnemen.
Tip 16 - Doe een wandelmeditatie
Doe een wandelmeditatie
Als je een angstaanval voelt opkomen, of doe dit gewoon zo wie zo regelmatig zodat je systeem aan het ritme went:
Ga buiten wandelen, en pak een ritme waar je lekker op loopt. En terwijl je loopt, zeg je tegen jezelf, op het ritme van je passen:
De aarde onder mij
De lucht boven mij
De bomen naast mij
En ik, ik hoor erbij!
En herhaal dit zo vaak als je wilt.
Je zult merken dat je dit weer rustig maakt en weer een gevoel van controle geeft.
Het werkt omdat het bewegen, het ritme, en de cadans van het versje je hersenen geruststelt.
Tip 17 - Onderzoek je levensangst onder je angstgevoelens
Onder angstgevoelens ligt vrijwel altijd onderliggende levensangst. Om de moeilijke dingen van je leven niet onder ogen te hoeven zien, verstop je ze onder angst. Dat is een uiteraard een onbewust proces.
Probeer het om te zetten in een bewust proces. Ga na waar je in je leven tegenaan loopt. Wat zou er moeten veranderen om je weer vrij te kunnen voelen?
Je weet dat met enig zoeken wel naar boven te halen. Mogelijk ben je er nog niet aan toe om dan meteen de noodzakelijke stappen naar verandering te zetten. Geef jezelf in dat geval nog wat tijd maar blijf er vooral wel mee bezig.
Je zult al snel ervaren dat in dit bewustwordingsproces de angst steeds minder wordt. Als je er in gedachten naartoe werkt, komt er een moment dat je voldoende gemotiveerd bent om de veranderingen in gang te zetten.
En als je het moeilijk vindt om jezelf hierin te begeleiden, zoek dan een therapeut die je hier verder in kan helpen.
Tip 18 - Dagelijkse gedachte-oefening in moedig zijn
Angst is de andere kant van moed. Je hebt ze allebei in je. Je bent alleen in de loop van de tijd je moed heel klein gaan houden en je angst steeds meer ruimte gaan geven. Dat patroon kun je stap voor stap omkeren in een creatief experiment.
Neem dagelijks kort de tijd om in gedachten een filmpje in je hoofd af te draaien waarin je de rollen hebt omgekeerd. Je stelt je voor je hoe je heel dapper iets doet wat normaal veel angst oproept. Besteed er niet te veel tijd aan. Enkele momenten per dag is genoeg. Het gaat om de regelmaat van het dagelijks experiment.
Als je er iedere dag even tijd voor neemt, ga je merken dat de film steeds levendiger wordt. Op den duur zal je met humor naar je eigen moed gaan kijken en kun je de scene helemaal invullen zoals je hem op dat moment wilt zien. Jij bent de regisseur.
Hoe meer dagen achter elkaar je deze oefening doet des te kleiner wordt je angst. Verrassend maar waar! Verbeelding en werkelijkheid gaan op den duur hand in hand lopen.
Tip 19 - Confronteer jezelf met je angsten
Angst is als een slang die in de hoek van de ruimte ligt, maar gewoon een stok blijkt te zijn.
Het is raadzaam om ergens op af te durven gaan en jezelf te confronteren met je angsten. Hoe lastig dit ook kan zijn.
Een therapeut kan je mee helpen uitdenken hoe jij je angsten te lijf kan gaan.
Tip 20 - Komt angst of paniek op? Focus je op je omgeving
Voel je een angst of paniek aanval opkomen?
Focus je op je omgeving en blijf je focussen,
tot je je angstgevoel voelt zakken
Tip 21 - EHBA: Eerste hulp bij angst
EHBA: Eerste hulp bij angst
Als je last hebt van angsten, kan dit zo overweldigend zijn, dat je niet meer je logische verstand kunt gebruiken om de angst te kunnen hanteren. Het kan ook zijn dat je angst voor de angst ontwikkelt.
Je kunt dan een EHBA (eerste hulp bij angst) voor jezelf maken waarin je een lijst maakt van dingen die je gewoonlijk helpen als je zo angstig bent, dingen die je fijn vindt, mensen die je kunnen ondersteunen, enz.
Zodra de angst dan opkomt, kun je de lijst erbij nemen en die stapsgewijs aflopen om de angst te reguleren. Ik maak met mijn cliënten zo’n lijst en onderaan staat mijn naam genoemd voor een mogelijk contact, maar dit is zeer zelden nodig omdat de lijst ze voldoende ondersteunt.
Tip 22 - Kijk eerlijk naar het effect van de angst op je leven
Bespreek je angsten met je vrienden en/of familie. Je hoeft je er niet voor te schamen.
Kijk eerlijk naar het effect van de angst op je leven, probeer het niet af te zwakken.
Schrijf eens op wanneer je last hebt van je angsten. Zo kun je jouw angst beter in kaart brengen.
Zoek hulp, blijf niet met de klachten zitten.
Tip 23 - Tip voor hyperventilatie
Als je wat gestresst bent, ga je vanzelf sneller en hoger ademen. Dat komt goed van pas als je moet vluchten of vechten, maar als dat niet van toepassing is, komt je lichaam in een onnatuurlijke situatie terecht. Het snelle, oppervlakkige ademen zorgt ervoor dat het koolzuur, een verbrandingsproduct van je lichaam, onvoldoende wordt afgevoerd. Daardoor ga je je benauwd en duizelig voelen, gaan je handen en voeten tintelen, voel je je beklemd op de borst en misschien ook wel misselijk. Dat kan je angstig maken, maar er is geen reden tot bezorgdheid. Het is een onschuldig verschijnsel. Om je weer beter te kunnen voelen, kun je een ademhalingsoefening doen waardoor je weer dieper en langer gaat uitademen. Tel tot 3 bij het inademen, tel tot 4 bij het uitademen. Daarna steeds een tel langer uitademen, tot 6 of nog langer. Zo herstelt de balans tussen zuurstof en koolzuur in je bloed vanzelf.
Tip 24 - Soms kunnen ondersteunende middelen helpen
Soms kunnen ondersteunende middelen helpen om beter om te gaan met angst(aanvallen). Bekende middelen in het alternatieve circuit zijn de Bach Bloesemremedies. Voor sommige mensen helpen de Rescue Remedy, mimulus of zonneroosje om een angstige periode het hoofd te bieden.
In de wereld van de Klassieke homeopathie zijn er ook diverse middelen die als werkzaam worden ervaren door mensen die worstelen met angstgevoelens. Klassieke homeopathie beoogt wat dieper door te werken in de psyche van de mens en kan daardoor bijdragen aan meer levensgeluk.
In de reguliere zorg wordt Lasea regelmatig aangeraden. Lasea is geconcentreerde lavendelolie en kan behulpzaam zijn om minder angstgevoelens te ervaren bij een 'gegeneraliseerde angststoornis'. Uiteraard zijn er vanuit de reguliere zorg ook andere, meer ingrijpende, middelen die je net dat zetje kunnen geven om de angstige gevoelens beter het hoofd te bieden of te voorkomen. Deze kunnen echter ook bijwerkingen hebben.
Mijn advies hierin is dat je niet moet schromen om te kijken naar 'medicatie' als het gaat om ernstige verstoringen van je levensgeluk door angst. Zelf heb ik goede ervaringen gehad met Klassieke Homeopathie. Verrast door dit resultaat, wijs ik cliënten op de mogelijkheid om dit pad te volgen naast de therapie.
Belangrijk: ga niet zelf dokteren! Raadpleeg een gespecialiseerd arts of klassiek homeopaat als je wil onderzoeken of ondersteunende middelen iets voor jou kunnen betekenen!
Tip 25 - Zorg goed voor jezelf tijdens de Corona crisis
Ervaar je meer angst ten tijde van de Corona crisis?
Bedenk dat je niet de enige bent. Als je veel TV kijkt of social media wordt je angst alleen maar aangewakkerd.
Natuurlijk is het spannend wat er gebeurt. En worden er mensen ziek of gaan dood. Maar, angst is een slechte raadgever. Angst zorgt ervoor dat je immuunsysteem aangetast wordt.
Dus:
- Zet zo af en toe de TV uit en kijk geen social media
- Mediteer regelmatig zodat je rust en vertrouwen vind in jezelf (dit helpt heel goed tegen angst!)
- Praat erover met anderen (via app of Zoom)
- Schrijf je verhaal op, hoe ervaar jij de Corona crisis? Schrijven helpt ook te helen
Zorg goed voor jezelf!
Tip 26 - Ga zitten, en.....
Tip 27 - alleen maar luisteren
Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij adviezen te geven,
dan doe je niet wat ik vraag.
Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij te vertellen waarom
ik iets niet zo moet voelen zoals ik het voel,
dan neem je mijn gevoelens niet serieus.
Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij denkt dat je iets moet doen
om mijn problemen op te lossen,
dan laat je mij in de steek
hoe vreemd dat ook mag lijken.
Misschien is dat de reden waarom
voor sommige mensen bidden werkt, of de natuur
omdat zij niets terugzeggen en geen adviezen geven
of proberen dingen voor je te regelen.
Zij luisteren alleen maar en vertrouwen erop
dat je er zelf wel uitkomt.
Dus, alsjeblieft, luister alleen maar naar me
en probeer me te begrijpen.
En als je wilt praten, wacht dan even
en ik beloof je dat ik op mijn beurt
naar jou zal luisteren.
Leo F. Buscaglia
Tip 28 - Zie de algemene tips bij angsten
Kijk voor algemene tips bij angsten ook even op het forum algemene tips bij angsten.
Tip 29 - Tips voor de angst voor de toekomst
De angst voor de toekomst is een gevoel dat in jouw hoofd zit. Dat wil zeggen dat deze angst niet gebaseerd is op reëel gevaar, waarbij het een kwestie is van leven of dood.
1. neem de tijd tot de rust te komen, zoek positieve afleiding of probeer de situatie visualiseren en voor te stellen wat er kan gebeuren in diverse situaties.
2. Als de piekergedachten blijven hangen en lichamelijke klachten veroorzaken, zoek dan professionele hulp.
Tip 30 - Bewust om je heen kijken dempt angst
Een manier om je angst te dempen is: bewust om je heen kijken.
Volg de volgende stappen.
Laat je ogen dwalen, wacht af waar ze naar toe willen.
Let dan op details.
Kijk echt naar wat er te zien is. Benoem wat je ziet, zonder oordeel. Bijvoorbeeld "die boom staat scheef", "die bank is rood", "dat kussen ziet er zacht uit".
Ga na hoe je innerlijk reageert op wat je ziet: heb je een gedachte, een beeld, gevoel? Sta er even bij stil en kijk weer.
Wissel zo aandacht voor "buiten" en "binnen" af, tot je het genoeg vindt.
Tip 31 - Omarm je gevoel een keer
Bij een angstaanval ben je geneigd te vechten tegen het gevoel. Dat helpt niet! Omarm het een keer.
Er komt nl veel adrenaline vrij tijdens zo'n aanval dus schud met je armen en benen.
Tip 32 - Neem je angst serieus
Neem je angst serieus. Angst is een waarschuwing voor gevaar: welk gevaar dreigt er? Onderzoek dat gevaar: is het reëel? Of toch niet?
Door dingen te doen die je eng vindt, leer je omgaan met de spanningen en kun je je angst uiteindelijk zelfs overwinnen!
Tip 33 - Voel je angst opkomen? Zet de radio aan en zing mee
Voel je een angst of paniek aanval opkomen?
Zet de radio hard (er) en zing mee,
focus je op de muziek en het meezingen
Tip 34 - Angstcirkel
Door pogingen om je angst onder controle te houden, zorg je dat je angst in stand blijft. Dit noemen we de angstcirkel:
Je voelt een stressreactie in je lichaam bij een situatie of gedachte die je ooit angst heeft aangejaagd. Automatisch bescherm je jezelf om 'het gevaar' uit de weg te gaan en je gaat extra veel letten op signalen dat er weer 'gevaar' dreigt. Daardoor komt de angst bij het minste of geringste weer opzetten. Je gaat steeds meer situaties uit de weg en je gaat steeds meer controleren.
De enige manier om die vicieuze cirkel te doorbreken is: stapje voor stapje weer terrein veroveren en de lichamelijke angstreactie leren te verdragen.
Tip 35 - Bedenk dat lichamelijke reacties niet gevaarlijk zijn
Tijdens een angstaanval is het goed om te bedenken dat de lichamelijke reacties zoals hartkloppingen, zweten en duizeligheid normale reacties zijn van het lichaam op angst.
Bedenk ook dat ze niet gevaarlijk zijn. Wanneer u in een situatie bent en dreigt de controle te verliezen is het verstandig even uit de situatie te gaan.
Wacht tot u wat bent bijgekomen, maar ga dan wel weer terug in de situatie. Door een situatie te vermijden wordt de angst alleen maar groter.
Tip 36 - Bewegen en mindfull wandelen
Regelmatig bewegen heeft een positief effect op je angst / paniekgevoelens.
Ga regelmatig naar buiten en probeer mindfull te wandelen, met aandacht voor je omgeving. Laat gedachten gaan.
Wat zie je, wat hoor je, wat ruik je?
Tip 37 - Neem controle over je gedachten
Of op iets waar je van houd zo als een huisdier of iets waar je dankbaar voor bent of trots op bent dan zakt de angst.
Het vereist wel even volhouden maar als je blijft denken aan fijne gevoelens en de dingen waar je dankbaar voor bent dan word je daar steeds sterker in en kan je steeds beter jezelf hiermee rustig maken als je angst voelt op komen.
De hersens kunnen niet dankbaar en angstig zijn tegelijk.
Hulpbronnen voor het ontwikkelen van meer dankbare gedachten kan je vinden op youtube als je zoekt op: dankbaarheid of grattitude want Engels levert meer resultaat op.
Wat ook kan helpen is luisteren naar affirmaties van dankbaarheid
Ook die kan je vinden op youtube en spotify.
Een 3e hulpmiddel is jezelf empower vragen stellen, bijvoorbeeld: wie heb ik vandaag geholpen? welke dingen lijken van zelfsprekend maar zijn eigenlijk geweldig? van wie ben ik blij dat die in mijn leven is? wie of wat heb ik nu in mijn leven dat ik vroeger altijd wilde hebben?
een 4e is een dankbaarheids dagboek.
Als je het opschrijft, onthoud je het beter en kan je het makkelijker herleven.
Zo dat stress gedachten minder kans krijgen, en minder snel zullen uitgroeien tot paniek aanvallen.
Veel succes
Tip 38 - Twijfel eens aan je bang-makende gedachten
Dingen waarvan ze denken dat die kunnen gaan gebeuren in de toekomst als ze iets doen/gedaan hebben of juist iets niet doen/gedaan hebben.
De angst wordt meestal erger als ze geloven dat wat ze denken ook echt waar is.
Twijfel daarom geregeld aan wat je denkt. Verras jezelf!
Onderzoek of het wel klopt wat je denkt. Kantel je beeld. Bekijk de situatie eens van een andere kant. Verzin redenen waarom het ook anders kan gaan dan jij denkt. Zoek daar eens voorbeelden en bewijs voor. Je zult zien dat je eigen logica, jou bang-makende gedachten, niet de enige manier van redeneren is.
Doe waar jij achter staat. Wees de persoon die je wilt zijn en bovenal: wees je beste vriend!
Tip 39 - Breng je zenuwstelsel in kaart met een therapeut
Breng je zenuwstelsel in kaart met een therapeut. De biologische werking van ons zenuwstelsel is in beginsel voor ons allemaal hetzelfde. Maar hoe werkt jouw zenuwstelsel. Herken wanneer je je veilig voelt en wanneer onveilig. En wanneer 'verlaat' je de veilige staat van je zenuwstelsel?
Herkennen, erkennen en leren vrienden te worden met je zenuwstelsel, gaat je helpen je zenuwstelsel te besturen. Want het zenuwstelsel is als een spier, die je kunt 'trainen'.
Tip 40 - Uit een angstaanval 1
Om te beginnen is het belangrijk dat je je tenen ontspant. Want wie angstig is, zet zich schrap en zit letterlijk met kromme tenen waardoor je longen een seintje krijgen en alles vernauwt van binnen. Zodra je je tenen ontspant, voel je veel meer ruimte van binnen en kan je energie goed doorstromen.
Tip 41 - De litanie van de angst uit Duin door Frank Herbert
Ik zal niet bang zijn.
Angst is de moordenaar van het verstand; angst is een halfdood die volledige vernietiging meebrengt.
Ik zal mijn angst onder ogen zien: ik zal mijn angst over en door mij heen laten vloeien.
Wanneer hij voorbij is zal ik mijn innerlijk oog op zijn pad richten: Waar de angst is gegaan is niets achtergebleven...
Alleen ik zelf blijf.
In de nu pas uitgekomen film ‘Dune’ zie je hoe Paul en Jessica hun angst onder controle houden in moeilijke situaties door deze litanie op te zeggen totdat ze hun angst de baas kunnen. Tijdens mijn therapeutische gesprekken help ik clienten om angst en paniekaanvallen het hoofd te bieden. Dat doe ik met wat ademhalingstechnieken. Het helpt heel goed om voor jezelf bovenstaande of onderstaande regels op te zeggen totdat je angst is vermindert.
Mijn eigen versie:
Ik zal niet bang zijn.
Angst vermindert mijn denken en overschaduwt mijn ervaringen. Angst brengt mij niets goeds.
Ik zal mijn angst onder ogen zien: Ik zal mijn angst uitdagen, laten opkomen en weer weg laten vloeien.
Wanneer de angst voorbij is zal ik stilte ervaren en zien dat ik ook zonder kan.
Ik blijf, ik overwin, ik vind rust.
Tip 42 - Hoe doe ik dingen?
Veel succes en vertrouwen gewenst. Kom je er toch nog niet helemaal uit dan help ik je graag verder.
Hartelijke groet,
Tip 43 - Iedereen is bang!
Tip 44 - Honger en moet vervangen door ik wil
2) ''Moet'' vervangen door ''Ik will''
Tip 45 - Angst als bondgenoot
Tip 46 - Blijf hopen, geloven en zoek begeleiding
Na een intake gesprek hebben we nog één afspraak gemaakt. En daarna was hij van zijn angsten af!
Je kan van je angsten afkomen! Je kan weer vrij leven! Je kan patronen doorbreken!
Een angst en/of paniek aanval is een patroon. Leer het patroon te herkennen:
• waardoor word ik getriggerd - gedachten of situatie?
Meer informatie over het doorbreken van patronen en het overwinnen van je angst(en) maak dan een afspraak met mij of een therapeut bij jou in de buurt. Blijf hopen, geloven en zoek begeleiding.
Tip 47 - EMDR
Tip 48 - Met EMDR onderzoeken wat je angstaanval oproept
Tip 49 - Zen-tanglen
Tip 50 - Waterval van gedachten: Fusie-Defusie(ACT)
Als je gefuseerd bent met nare gedachten kun je deze manier gebruiken om wat losser te komen (defusie) van je gedachten. Je gaat ze van een afstand bekijken Stel je gedachten voor als een waterval die door je verstand wordt aangemaakt. Wat gebeurt er als je in de bergen in een waterval gaat staan? Je snapt het al, dan word je meegesleurd. Zo kun je ook in de waterval van je gedachten gaan staan en je laten meesleuren door je gedachten. Stel je nu eens voor dat je achter de waterval gaat staan en naar het water kijkt. Probeer zo eens naar je eigen gedachten te kijken. Vanuit die positie observeer je je gedachten en word je er niet zo door ingepakt.
Wil je meer weten over het toepassen van de ACT-techniek Defusie, neem gerust vrijblijvend contact op.
Hannelies-Psychosociaal Therapeut
Lid van Therapiepsycholoog
Tip 51 - Weten dat je weet dat je weet
Pijn kijkt je aan
Verdriet kijkt telkens achterom
Angst kijkt weg
Zorg kijkt om zich heen
Geloof, wat doet geloof?
Deze vraag is zo actueel
Die hoop op verandering,
herstel en mogelijk genezen of verzoenen.
Angst omringde mij
Angst voor pijn
Angst om alleen te zijn
Angst voor gemis
Angst te falen
Angst met zoveel vragen
Mindfullness, yoga en medicatie zijn vandaag het meest geaccepteerd.
Vele therapieën. Wat is nu goed, wie vertrouw ik ?
Maar volmaakte antwoorden
Waakzaam zijn, of open minded
Een hand die een andere hand pakt
In deze gebroken wereld, ons gezin, onze familie,
Is het toch niet gek en raar.. dat ons lichaam reageren wil.
Onze emoties schreeuwen.
Dat bijna iedereen naar vrede en gerechtigheid verlangt'
En we het liefste bij elkaar zijn
En dat we bijna allemaal als twijfelaars zoeken
Naar de naaste die ons verder helpt
Tip: weet, echt weten dat je mag weten dat je hier NIET alleen in staat.
Dit heeft niets met het goed voelen, hart volgen te maken.
Maar een zekerheid om verder te kunnen.
Tip 52 - Met aandacht dingen doen
Zou je willen leren om beter voor jezelf te zorgen?
Neem gerust vrijblijvend contact op. Acceptance & Commitment Therapie kan je helpen om meer naar je waarden te leven.
Hartelijke groet, Hannelies
Psychosociaal Therapeut - ACT Therapeut
Tip 53 - Denk aan je voeten
Probeer deze oefening:
Zodra je het gevoel van een angst/paniek aanval krijgt, denk dan aan je voeten. Voel hoe je voeten in je schoenen zitten. Voel je tenen, je hiel. Voel hoe je voet in je schoen op de vloer staat. En als het lukt, ga dan verder. Hoe de vloer er onder voelt, de fundering van het gebouw (of de aarder eronder, de zandlaag, de enz. enz).
Dit grond en verlegt de aandacht van het hoogste punt waar je angst je gedachten en gevoel overneemt naar het laagste punt, je voeten.
Tip 54 - Verander je manier van denken
Het veranderen van je manier van denken is niet makkelijk, maar kan de grote omslag voor je betekenen. Het is heel belangrijk om je bewust te zijn van de manier waarop je denkt. Hoe ga je om met bepaalde gebeurtenissen?
Op welke momenten ontstaat bij jou een angst? Wat denk je dan, hoe ervaar je dat? Je moet jezelf hierin dus heel goed leren kennen.
En vervolgens is het belangrijk om je denken te gaan veranderen. Positief denken kan je hierbij goed helpen. Je zal het denken in problemen en angsten om moeten gaan zetten om weer mogelijkheden te zien en met je angsten om te leren gaan.
Als jij je bezig gaat houden met positieve gedachtes dan volgt jouw gevoel vanzelf. Dit gaat heel mooi als je Touch of Matrix behandelingen ondergaat. Daar laat je het negatieve los en ga jij je bezig houden met het positieve.
Op angstige momenten zijn we vaak geneigd om aan dingen te denken die de angst juist erger maken.
Zoek een therapeut bij je in de buurt en ga ermee aan de slag.
Tip 55 - Accepteren !!
Ga eens voor jezelf na wat dat je zou kunnen opleveren. Realiseer je je hierbij goed dat dit niet betekent dat je niets meer gaat doen wat te maken heeft met je angst en dat je nu alles uit de weg gaat.
Maar accepteren houdt wel in dat je deze heftige emotie accepteert en geen energie meer steekt in het vechten of wegduwen.
Dit accepteren is de basis van Touch of Matrix waar je de negatieve gedachtes/gevoelens gaat accepteren en daardoor kun je die loslaten. Daarna hou jij je bezig met hoe jij je WEL wilt voelen. Dus met positieve gedachtes/gevoelens. Daardoor ga je automatisch in de positieve flow komen.
Tip 56 - Je bent bang voor wat is gebeurd
Tip 57 - Uit een angstaanval 2
Het volgende wat je doet is even opzij kijken. Dan draai je je hoofd weer terug en probeer je in gedachten voor je te zien waar je net naar hebt gekeken. Kijk dan opnieuw opzij om nog meer details in je op te nemen. Kijk weer weg en probeer je opnieuw te herinneren wat je zag. Herhaal dit een aantal keren. Als je dit doet, merk je dat er even wat rust ontstaat.
Tip 58 - Door angst overvallen of ...
Het is een overlevingsmechanisme die je altijd geholpen heeft, zeker als kind, alleen die nu niet meer zo handig voor je is als volwassene.
Je reageert maar eigenlijk ook weer niet in de praktijk, hoe ga je hiermee om. Wat gebeurt er vervolgens met je, weet je dat...Het is fijn als je iemand hebt die je hierin kan begeleiden zodat je in de toekomst weet hoe hier mee om te gaan zodat je niet in een lijden blijft hangen maar jezelf eruit kan leiden.
Tip 59 - Door angst overvallen of …
Om inzichten te krijgen in dit gebeuren is hulp gewenst waarbij stap voor stap gekeken wordt wat je ervaarde en voelde tijdens dit voorval. Gebeurd dit vaker dan wordt het een lijden wat aandacht nodig heeft zodat je een volgende keer vanuit een leiden jezelf uit deze situatie kan sturen.
Tip 60 - Stop het malen in je hoofd
De Gedachtestop is een techniek om een stroom van negatieve gedachten te onderbreken. Zulke gedachten veroorzaken en versterken vaak gevoelens van angst of boosheid, of andere emoties. Als je eenmaal negatief begint te denken, lukt het vaak niet goed om daar mee te stoppen.
Je moet de techniek eerst een paar keer oefenen voordat je hem kunt toepassen op het moment dat je hem nodig hebt. Het gaat zo:
Droog oefenen:
Ga zitten en bereid je voor. Sluit je ogen, klap in je handen, roep STOP en visualiseer tegelijkertijd in heldere neon-letters het woord "STOP". Oefen dit drie keer.
Stap 1:
Bedenk nu een situatie waarin je de techniek wilt gebruiken. Zo'n typische situatie waarin je gedachten met je aan de haal gaan en je angstig, verdrietig, boos of gefrustreerd raakt. Sluit je ogen (terwijl je zit) en verplaats je in die situatie. Wat denk je allemaal? En wat voel je?
Stap 2:
Als je dat gevisualiseerd hebt, open je ogen weer. Schrijf nu je gedachten op in de volgorde waarin ze langs zijn gekomen tijdens het visualiseren. Zie je waar de stroom aan negatieve gedachten begint? Markeer dat punt.
Stap 3:
Bedenk nu wat een alternatieve manier is om met de situatie om te gaan. Welke helpende uitspraak, welke positieve uitspraak voor jezelf, voorkomt dat je meegesleurd wordt in een negatieve spiraal? Schrijf die (coping) gedachte of uitspraak op in zo krachtig mogelijke bewoordingen.
Stap 4:
Ga vervolgens die bewuste situatie weer visualiseren, zoals je hiervoor hebt gedaan. Echter, zodra je tijdens het visualiseren merkt dat je gepieker begint ... klap dan in je handen, roep "STOP" , zie de neon-letter "STOP", en spreek direct je positieve (coping)gedachte een uit. Herhaal je uitspraak drie maal.
Herhaal stap 4 in zijn geheel een aantal keer. De eerste keren kun je nog hardop "STOP" roepen, de keren daarna doe je dat alleen in gedachten.
En dan ... doet de situatie zeer weer voor ... het moment om je techniek toe te passen. Oefening baart kunst, dus het kan zijn dat een paar gebeurtenissen nodig zijn om het gewenste effect te bereiken.
Hulp bij piekeren:
Heb je dit (al eens eerder) geprobeerd, maar krijg je geen grip op je negatieve gedachten en gevoelens? Zoek dan hulp. Mijn clienten zijn vaak gebaat bij een behandeling waarin ik cognitieve therapie, hypnose en mindfulness integreer.
Tip 61 - Gevoel checkt niet
Tip 62 - kijken naar je angst
- Hoe reëel is de angst?
- Heb ik nog een belang bij deze angst (zet deze mij op scherp bijvoorbeeld). Of is het meer een opwinding (angst en opwinding geven dezelfde lichamelijke symptomen).
- Is het angst voor de angst? Dat is: bang zijn voor situaties die je nog niet kent. (stel je voor dat…)
Angst= aangeleerde negatieve gedachte systematisch toegepast
4 stappen die helpend zijn:
1. Dient deze angst een doel? Ga de angst aankijken, weet dat het er is en dat je hem zelf hebt gecreëerd. Weet dat je dit zelf kan afleren.
2. Bedenk hoe jij eruit wilt zien zonder deze angst. Visualiseer dit, maak er een beeld van. (van je angst maak je ook vaak een beeld)
3. Affirmeren: welke zinnen/leugens heb jij in je hoofd die vanuit deze angst ontstaan. Angst wil je terugduwen, niet laten gebeuren juist er doorheen gaan.
4. Adem. Maak contact met je ademhaling, doe hem laag in je lichaam je buik, diep, laag in frequentie, diep en ontspannen.
Tip 63 - Wat kan ik doen?
Concentreer je op je omgeving. Wat zie je? Benoem het naar jezelf. Een rode schoen, een witte muur, groene blaadjes. Kijk naar de kleuren en vormen. Neem het bewust waar.
Als dat lukt en er een eerste kleine zucht is. Focus op je adem. Bewust in en uit. Voel waar je voeten de grond raken. Of welke plekken dat aanraakt waar je op zit?
Weer een momentje van een diepere ademhaling? Goed ga zo door.
Probeer diep in je buik te ademen. Leg je hand op je onderbuik en probeer je adem hiernaartoe te sturen.
Tip 64 - leren je adem te volgen 3 minuten
Tip 65 - Geen angst meer m.b.v. hypnotherapie
Als je dit zelf als een probleem ervaart kan je dit met behulp van hypnotherapie snel en effectief oplossen.
Ga dus snel op zoek naar een hypnotherapeut bij jou in de buurt!
Tip 66 - angst
Beter nog: teken een poppetje met hoofd, borst, buik, armen, handen, benen en voeten en kleur in waar je je angst voelt.
Tip 67 - Handademhaling
Ga met de wijsvinger van je andere hand over al je vingers.
Begin bij de onderkant van je duim en adem in.
Op de top van je duim ga je met je wijsvinger weer naar beneden en adem je uit.
Dan ga je via je wijsvinger weer omhoog en adem je in,
en dan weer naar beneden en adem je uit
en zo ga je verder tot je alle vingers hebt gehad.
Zonodig doe je het ook met je andere hand.
Tip 68 - hypnotherapie bij trauma
Volgens onderzoek kunnen we traumatiseringen zien als extreem stressvolle situaties waarin sprake is van een overdaad aan prikkels en een sterke lichamelijke stressreactie. Als gevolg van de ‘vecht- of vluchtreactie’ ervaren we een sterke prikkeling van het sympathische zenuwstelsel en activering van het noradrenerge systeem. Helaas bevordert een hoog adrenalineniveau de inprenting van trauma gerelateerde geheugensporen, die uiteindelijk hernieuwde stressreacties kunnen veroorzaken. Als reactie op de stressreactie vindt er een vertraagde afgifte van cortisol plaats (via de hypothalamus-hypofyse-bijnierschors-as). Het vrijkomen van cortisol gaat gepaard met twee processen: met de fragmentatie van herinneringen (opslag van beeldfragmenten), terwijl tegelijkertijd de verwerking van de ervaring tot de vorm van herinneringen wordt geremd. Daardoor is normale informatieverwerking niet mogelijk in een traumatische situatie.
Er is sprake van een overdaad aan informatie en als gevolg daarvan een onderbreking van de normale verwerkingsstroom. Bovendien kunnen angst, fysieke pijn en gevoelens van machteloosheid en hulpeloosheid ervoor zorgen dat we ons proberen af te schermen door delen van de ervaring te blokkeren en weg te drukken naar het domein van het onbewuste.
De gebeurtenis integreren
Verwerken van trauma wordt enerzijds bemoeilijkt door een post-traumatische remming van het taalcentrum. Als dat gebied van geremd is, kunnen we onze gedachten en gevoelens over wat we hebben ervaren niet of onvoldoende onder woorden brengen. Ergens lijkt de taal te falen. Simpel gezegd: lichaam en taal lijken verschillende paden te volgen.
Bij veel getraumatiseerde mensen voelt het lichaam veel meer dan we met taal kunnen uitdrukken. Het is dus niet vanzelfsprekend om de traumatische ervaringen onder woorden te kunnen brengen, behalve misschien in een soort ‘officiële versie’ die echter niet in de buurt komt van de beschrijving van de omvang van wat er is meegemaakt.
Terwijl het ene hersengebied geremd is, is er vaak sprake van verhoogde activiteit in een ander hersengebied, het gebied dat verantwoordelijk is voor het registreren van binnenkomende beelden. Een gebied dat geassocieerd wordt met beelden, nachtmerries en flashbacks.
Lichaamssensaties, innerlijke beelden en taal worden op verschillende manieren verwerkt en opgeslagen. Hun samenwerking kan aanzienlijk verstoord worden door traumatische ervaringen.
Praten over wat er gebeurd is helpt. Het is belangrijk om woorden te vinden voor wat je hebt meegemaakt en om een verhaal te ontwikkelen dat uiteindelijk in de eigen biografie kan worden ingevoegd.
De tweede reden voor de moeilijkheid om trauma in het eigen levensverhaal te integreren is omdat het botst met zelfbeeld en identiteit. Als herinneringen aan traumatische gebeurtenissen bijvoorbeeld niet bewust toegankelijk zijn, ontwikkelt het zelfbeeld zich met uitsluiting van traumatische levensgebeurtenissen. "Hoe moet ik de persoon zijn die ik dacht te zijn als deze verschrikkelijke trauma’s deel van mij uitmaken?
Confrontatie met traumatisch geheugenmateriaal
Confrontatie met traumatisch geheugenmateriaal leidt tot vermindering van trauma-gerelateerde klachten. Met name angst en vermijding.
Het angstmodel is het meest wijdverspreide en best bestudeerde model van trauma gerelateerde stoornissen. Angst wordt geactiveerd door triggers. Vermijding beschermt hier tegen; "Als ik consequent alles vermijd dat of op een andere manier iets met het trauma te maken heeft, dan ontsnap ik aan de angst en hoef ik het niet te ervaren.
Angst en vermijding generaliseren in de loop van de tijd, wat betekent dat het aantal potentiële triggers toeneemt, waardoor ook het vermijdingsgedrag toeneemt. Als een olievlek spreidt het zich verder uit. Secundaire symptomen zoals sociale terugtrekking, obsessief-compulsieve stoornis, middelenmisbruik en problemen met het gevoel van eigenwaarde zijn het gevolg.
De confrontatie met het traumatische herinneringsmateriaal heeft een enorme impact op deze vicieuze cirkel van angst. Ze onderbreekt haar. De angst wordt niet meer in dezelfde mate getriggerd. Het verdwijnt en kan worden overwonnen. Naarmate de angst afneemt, kan vermijdingsgedrag in dezelfde mate worden beheerst. De vicieuze cirkel van angst kan een positieve cyclus worden, waarbij ook andere symptomen kunnen worden overwonnen. Zo is er bijvoorbeeld minder verdoving, minder afstand en minder controle nodig. Het past ook in de behandeling van fobieën.
Hypnotherapie voor verwerking van traumatisch geheugenmateriaal
Het controle aspect tijdens de hypnotherapie is vaak zeer verrassend voor veel cliënten. De ervaring van controle in verband met confrontaties vermindert angsten en vermijdingsgedrag, genereert corrigerende ervaringen, maakt zelfeffectiviteit mogelijk en bevordert het zelfvertrouwen.
Recente bevindingen uit geheugenonderzoek, die de concepten van traumatherapie sterk hebben beïnvloed, suggereren dat het proces van consolidatie van trauma gerelateerde herinneringen kan worden onderbroken door middel van hypnotherapie en dat de herinneringen kunnen worden gewijzigd door nieuwe neurale verbindingen. Een dergelijke verbinding van disfunctioneel geconditioneerde geheugenfragmenten met nieuwe functionele informatie en context kan ontstaan door een corrigerende ervaring, zoals het besef dat je onschuldig was of geen kans had, dat je intuïtief volkomen juist handelde; uit de situatie kunt worden gehaald of troost en steun kunt krijgen, of om het lichaam de gelegenheid te geven een ontbrekende defensieve reactie, zoals bevriezing/immobiliteit, gecontroleerd uit te voeren.
De therapie is altijd gericht op het voltooien of inhalen van een volledige reactie naar een staat van veiligheid en integriteit.
Verloop van de therapie
Hypnotherapie kan hierbij helpen op de volgende manieren:
• Stabiliseren: Door middel van hypnotische technieken kun je stress reguleren, innerlijke rust vinden en zelfvertrouwen ontwikkelen
• Toegang tot het onbewuste: Er wordt gebruik gemaakt van trance om toegang te krijgen tot het onbewuste, waar het onafgemaakte en niet-geintegreerde traumaherinneringsmateriaal is opgeslagen.
• Herprogrammering van overtuigingen: Door middel van suggesties en visualisaties kan hypnotherapie je helpen bij het herprogrammeren van negatieve overtuigingen die zijn ontstaan door de heftige levensgebeurtenis.
• Emotionele verwerking: Hypnotherapie helpt bij het verwerken van emoties die verband houden met traumatische ervaringen. Het biedt een veilige ruimte om diepere emoties te verkennen en te begrijpen.
• Integreren: In deze behandelstap is de therapie erop gericht om in te halen wat gemist is. Hierdoor ontstaan verbindingen met hulpbronnen en worden helende ervaringen mogelijk.
Wil jij je door een hypnotherapeut laten begeleiden om trauma-gerelateerde klachten aan te pakken? Neem dan gerust contact op.
Tip 69 - De Angst voor de paniekaanval
-Aanvaard de aanval, je verzetten of er tegen vecht werkt averechts.
-Zeg tegen jezelf, ik kan dit verdragen, ik ga niet dood van een paniekaanval.
Terwijl je dit tegen jezelf zegt, tik je afwisselend met jouw rechterhand op jouw linker sleutelbeen en met jouw linkerhand op jouw rechtersleutelbeen.
Oefen in focussen op de tekst en de handeling. Door te accepteren dat je paniek voelt, door te accepteren dat het onplezierig is, maar niet ernstig, door jouw lichaam te dwingen rustig te blijven, dooft jouw angst voor de aanvallen uit. Door te focussen op de handelingen met jouw handen, is jouw brein bezig/afgeleidt. Dit maakt dat mettertijd de emotionele lading van een paniekaanval uitdooft. Je veranderd in een krachtige strijder die kan dealen met een heftige aanval. Dat dooft jouw angst voor een angst.
Tip 70 - angst
bij angst helpt EMDR heel goed.
Gun jezelf een goede therapeut die jouw angst in eerste instantie met EMDR oppakt.
Daarna kan je altijd de dieperliggende oorzaken aanpakken.
Tip 71 - Eerste hulp bij angst, paniek of onrust
Probeer ondertussen rustig en kalm door te gaan met ademhalen en bedek je ogen net zolang als comfortabel voelt.
Tip 72 - Lichamelijke oefening bij angst en stress
- Neem plaats op het puntje van je stoel.
- Plaats je handen op je knieën met de handpalm naar boven.
- Beweeg je benen om de beurt op en neer alsof je rent.
- Houd dit even vol en sluit vervolgens je ogen.
- Haal een paar keer diep adem door je neus en neem waar wat je in je lichaam ervaart.
- (herhaal de oefening een paar keer)
Deze beweging vermindert de vluchtrespons van je autonome zenuwstelsel.
Voeg zelf een tip toe
Zoek een therapeut
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:
- Aarschot
- Achterhoek
- Alkmaar
- Almelo
- Almere
- Amersfoort
- Amstelveen
- Amsterdam
- Amsterdam-Centrum
- Amsterdam-IJburg
- Amsterdam-Noord
- Amsterdam-Oost
- Amsterdam-West
- Amsterdam-Zuid
- Apeldoorn
- Arnhem
- Assen
- Assendelft
- Asten
- Baarn
- Barendrecht
- Barneveld
- Bergen op Zoom
- Berkel en Rodenrijs
- Best
- Bilthoven
- Bollenstreek
- Breda
- Brummen
- Brunssum
- Bussum
- Capelle aan den IJssel
- De Bilt
- Delft
- Den Bosch
- Den Haag
- Deurne
- Deventer
- Didam
- Dongen
- Dordrecht
- Dronten
- Driebergen
- Ede
- Eemnes
- Eersel
- Eindhoven
- Elst
- Emmen
- Enschede
- Ermelo
- Etten-Leur
- Geldermalsen
- Geleen
- Gennep
- Goirle
- Gooi
- Gorinchem
- Gouda
- Groningen
- Haaksbergen
- Haarlem
- Haarlemmermeer
- Hardenberg
- Harderwijk
- Heemskerk
- Heemstede
- Heerhugowaard
- Heerlen
- Heiloo
- Helmond
- Hengelo
- Hillegom
- Hilversum
- Hoeksche Waard
- Hoofddorp
- Hoogeveen
- Hoorn
- Houten
- Huizen
- IJsselstein
- Landgraaf
- Leeuwarden
- Lelystad
- Leiden
- Leusden
- Lisse
- Maarssen
- Maastricht
- Malden
- Meppel
- Middelburg
- Nieuwegein
- Nieuw-Vennep
- Nijmegen
- Nijverdal
- Noordwijk
- Noordwijkerhout
- Nootdorp
- Nunspeet
- Oegstgeest
- Oldenzaal
- Oosterhout
- Oss
- Oud-Beijerland
- Pelt
- Purmerend
- Putten
- Raalte
- Rheden
- Roermond
- Roosendaal
- Rosmalen
- Rotterdam
- Schagen
- Schiedam
- Schijndel
- Sint-Michielsgestel
- Sittard
- Someren
- Tiel
- Tilburg
- Twente
- Uithoorn
- Utrecht
- Valkenswaard
- Veenendaal
- Veghel
- Veldhoven
- Venlo
- Venray
- Vianen
- Voorburg
- Voorschoten
- Waddinxveen
- Wageningen
- Westland
- Wijchen
- Wijk bij Duurstede
- Waalwijk
- Zaandam
- Zaanstad
- Zeewolde
- Zeist
- Zevenaar
- Zoetermeer
- Zutphen
- Zwolle
Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>
- ✓ 180+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie
Angst-Therapie Zevenaar
20-11-2024:
Angst-Therapie Doetinchem
19-11-2024:
Angst-Therapie Zutphen