Oefen met mindfulness
Kijk met milde, zachte en vriendelijke aandacht naar je angsten.
Aanvaard dat de angst er is, zonder dat je jezelf met je angst identificeert. Jij bent de angst niet. Je hebt de angst.
Door op een zachte manier met jezelf en met je angsten om te gaan, kun je meer ontspannen en kan je angst ook gemakkelijker zachter worden.
Tips bij angsten - algemeen
Angsten - tips
Zoek je tips bij angsten?
Je kunt hier allerlei tips verkennen en een duimpje omhoog geven aan de tips die jij waardeert.
Meer ondersteuning nodig?
Zoek een therapeut voor hulp bij angsten >>
-
Oefen met mindfulness
Angstfobietherapie.com 31 -
Where attention goes, energy flows
Where attention goes, energy flows.
Oftewel "Waar jij op focust dat wordt sterker".
- Wat gebeurt er -
Denk jij aan wat je NIET wilt......dus aandacht op je probleem, dan zal dat probleem gevoed worden.
Dus als jij denkt "ik wil niet in paniek raken" dan is de focus van je mind in eerste instantie op "paniek" gericht (die je niet wilt) en daarmee activeer je de fight/flight modus en ontstaan dus stressverschijnselen.
Wij noemen dat ook wel het roze olifant principe....als ik zeg "denk niet aan een roze olifant" dan zal je brein eerst aan een roze olifant moeten denken om die zin te begrijpen.
Denk je "ik wil rustig zijn", dan is de focus van je mind op "rustig" en zal dàt energie krijgen en sterker worden. Je mind hoeft niet aan "het probleem" te denken en zal dus niet de fight/flight modus aanzetten.
In het algemeen kan je zeggen dat een van de belangrijkste redenen dat je niet los kan komen van allerlei problemen is dat je focust op die problemen en niet op wat je wel wilt, op de doelen die je wilt behalen.
Er zijn allerlei onderzoeken gedaan naar de kracht van de gedachte en dit werkt echt zo. Het klinkt eenvoudig en simpel maar om er goed in te worden moet je er een gewoonte van maken. Dus vaak en consequent doen.
- TIP -
Mijn tip is dus om te denken aan wat je WEL wilt ipv van wat je NIET wilt.
Hoe?
Je hoort me niet zeggen dat dit makkelijk is maar je kunt je er in bekwamen door het te oefenen en te gaan doen.
* Iedere keer als je een gedachte krijgt dat je iets niet wilt, word je je
bewust daarvan. Die negatieve gedachte is jouw trigger om direct de
afleiding te zoeken en iets anders te denken.
* Denk direct aan wat je wel wilt. Als je dit niet gewend bent, moet je daar
in het begin echt even je best voor doen want je focus is waarschijnlijk al
langere tijd op jouw probleem. Maar oefening baart kunst.
Zeg iedere keer met je interne stem..."O, dit is weer zo'n gedachte dat ik
iets NIET wil en die laat ik voorbij gaan. Ik wil gewoon
'ontspannen/rustig/blij/vrolijk/vrij' zijn. Want als ik
'ontspannen/rustig/blij/vrolijk/vrij' ben voel ik
me goed zoals die keer .......". En hier (op de plek van de puntjes) noem je
dan een situatie (als voorbeeld "op onze vakantie op Texel") waarin je dit
bent geweest en dat heel goed voor je voelde, die je je levendig voor de
geest kan halen samen met dat hele goede gevoel.
* Maak hiervoor een standaard zinnetje met steeds hetzelfde doel wat je
wilt bereiken en met steeds dezelfde situatie waarin je je echt zo goed
voelde.
Dat maakt het makkelijker voor je om snel, direct en adequaat op je
negatieve gedachte te reply-en met wat je wel wilt.
* Priming: het 2e deel van dit standaard zinnetje is ook het eerste zinnetje
wat je elke ochtend tegen jezelf zegt als je wakker wordt (dus voordat je
je mobiel checkt :-) . Je stuurt je eerste gedachten op die manier. "Ik wil
gewoon 'ontspannen/rustig/blij/vrolijk/vrij"zijn. Want als ik dit ben dan
voel ik me goed zoals die keer 'op onze vakantie op Texel' dus ik weet
ook dat ik dit kan". (Het is helemaal sterk als je dit hardop tegen jezelf
kan zeggen).
Hiermee beïnvloed je je stemming door met een positieve gedachte de
dag te starten. En je hebt direct je focus gezet op wat je wilt!
Where attention goes, energy flows!
- Resultaat -
Als je dit een maandje echt consequent doet dan zal je zien dat er wat verandert is.....hoe je naar je probleem kijkt en hoe je gevoelens erbij zijn òf dat je minder NIET gedachten hebt, òf dat je angsten minder kans krijgen òf dat je in staat blijkt je stemming (beter) te beïnvloeden, of dat je wat je WEL wilt steeds meer doet.
Iets zal er positief veranderd zijn. En hoe verbaasd zal je zijn als er straks meer veranderd is dan je dacht toen je deze tip las?
- Actie -
Ik zou zeggen, probeer het eens uit. Het is eenvoudig en bestaat uit maximaal 4 stappen. Dit kan je gewoon doen naast alle andere dingen die je doet om je weer goed te voelen. Succes!
- Extra -
En als je ziet dat dit werkt dan kan je het nog sterker maken door het ochtendzinnetje uit te breiden met een dankbaarheidsgedachte (dit kan je uiteraard ook vanaf het begin doen als dat goed voelt). Je voegt er dan gewoon een gedachte aan toe van iets waar je heel erg dankbaar voor bent (bijvoorbeeld je kids, je vrienden, je relatie, je familie, dat je hebt kunnen studeren, etc) en het gevoel wat daarbij hoort even echt koppelt aan die gedachte. Je krijgt dan bijvoorbeed: "Ik wil gewoon ontspannen zijn want als ik dit ben dan voel ik me goed zoals die keer op onze vakantie op Texel, ik weet dus ook dat ik ontspannen kan zijn. En ik ben bijzonder en diep dankbaar voor het feit dat ik zulke fantastisch lieve kinderen heb". Ook dit zorgt voor een hele andere focus waarbij de energie de goede kant op stroomt.
Je kunt, na een tijdje met één standaard zin te hebben gewerkt, ook spelen met het maken van meerdere standaard zinnetjes, afhankelijk van je doelen. Denk dan goed aan wat je wel wilt en een situatie waarbij je dit had en je heel goed voelde en koppel die twee aan elkaar. Je krijgt zo een eigen arsenaal aan zinnetjes waarmee je je NIET gedachte direct kunt afleiden en je focus en dus je energie te verplaatsen. Je kunt dan ook je priming uitbreiden door meerdere zinnen achter elkaar te gebruiken.Menno Hypnotherapie Almelo - Twente Lid van angstfobietherapie.com AlmeloMenno ✓ 28 -
Angsten zijn verslavend - Stop ze
Angsten werken verslavend
Angsten zetten je aan tot dwanggedachten en tot dwanghandelingen. Die werken als een verslaving. Stop ze dus zo snel mogelijk, waar en wanneer je kunt. Leid jezelf af, steeds opnieuw.
Hoe meer je eraan toegeeft des te erger gaan angsten, dwanggedachtes en dwanghandelingen je leven bepalen. Als je ze geen halt toeroept nemen ze je leven uiteindelijk volledig over.
Net als bij iedere verslaving hebben ze eerst alleen invloed op jezelf maar al gauw ook op je directe omgeving. Doe er iets aan. Zoek hulp als je er alleen niet uitkomt!Drs. Jeannette Psycholoog Amersfoort Lid van angstfobietherapie.com AmersfoortDrs. Jeannette ✓ 26 -
Het grote nadeel van vermijding
Het grote nadeel van vermijding
Als we ergens bang voor zijn, dan is het onze eerste neiging om het uit de weg te gaan. Bijvoorbeeld, je bent bang voor honden, je komt er eentje buiten tegen en je loopt een andere kant op. Of je bent bang om op snelwegen te rijden en je rijdt alleen via kleinere wegen.
Op zich is dat een oplossing voor je angst of fobie. Door jezelf er niet aan bloot te stellen hoef je er ook niet bang voor te zijn en dat scheelt heel veel spanning en gedoe!
Natuurlijk heeft het ook een nadeel, want je moet steeds omlopen voor een hond, of het duurt veel langer om ergens te komen via binnendoor-wegen dan via de snelweg etc.
Maar een ander groot nadeel van vermijding is dat je angst stiekem toch steeds groter wordt! Elke keer als je iets vermijdt, bevestig je namelijk ook de angst in je hoofd. Je brein denkt dan namelijk: we zijn die hond aan het vermijden, zie je wel, het moet wel echt een vreselijk monster zijn ... anders zouden we m niet vermijden!
Er ontstaat dus een soort cirkel-redenering in je hoofd, waardoor je angst alleen maar groter en groter wordt. En - zeker als iets een gewoonte is geworden - dan gaat je brein een verklaring zoeken voor je gedrag. En als je iets vermijdt, dan moet dat wel zijn omdat het heel erg eng is!
De enige manier om angst te overwinnen is, jezelf dwingen om in kleine stapjes toch weer die kant op te gaan, zodat je brein kan ervaren, oh wacht eens even, dit valt eigenlijk best wel mee!Renie 21 -
Focus bij angst je aandacht op je lichaam
Focus bij angst je aandacht op je lichaam in plaats van je gedachten
Arie 21 -
Visualiseer wat je wel wilt
Visualiseer wat je wel wilt.
Visualiseer hoe je in een bepaalde situatie wilt zijn, hoe je wilt denken, hoe je je wilt voelen en hoe je je wilt gedragen.
Dus stel je een situatie voor waarin je je nu vaak nog angstig kunt voelen. En ga dan visualiseren hoe je je wilt voelen. Stel het je levendig voor en voel het ook echt.
Je bent dan, in gedachten en in gevoelens, aan het oefenen en je bent je lichaam aan het klaarstomen voor die situatie. Je bent nieuwe mogelijkheden aan het creëren.
Als dan die situatie zich in de werkelijkheid voordoet, dan heb je nieuwe ankers gecreëerd, waarbij jij je anders voelt, andere gedachten hebt, en je anders gedraagt.Angstfobietherapie.com 19 -
Ga hardop zingen
Als de angstgedachtes weer in je hoofd komen met de daarbij behorende lichamelijke reacties, ga dan eens hardop zingen. Je hersenen kunnen namelijk maar één ding tegelijk doen. Succes!
Anoniem 14 -
Kom in beweging en neem actie
Kom in beweging.
Wil je verandering, dan zul je actie moeten nemen. Als je doet wat je altijd hebt gedaan, blijf je ook dezelfde resultaten krijgen. Dus je zult wat anders moeten gaan doen.
Door angst kun je bevriezen en daardoor kan het moeilijk zijn om stappen te zetten in een andere richting. Als je geen stappen zet, dan hou je jouw ongewenste situatie echter in stand.
Dus kom in beweging en neem actie.Angstfobietherapie.com 14 -
Doe juist dat waar je bang voor bent
Doe juist dat waar je bang voor bent.
Angst kan zo bedreigend overkomen dat je al snel geneigd bent situaties die je bang maken te ontwijken. Je loopt dan echter het risico dat je angst steeds groter wordt.
Zoek juist de situaties die je bang maken op. Realiseer je dat je paniek en de lichamelijke klachten als onrust, trillen, zweten en een droge mond na een tijdje ook weer overgaan. Oefen daarbij steeds in kleine stapjes.
Of maak expres fouten.
Door de confrontatie met je angst aan te gaan, ervaar je dat het allemaal best meevalt. Want, zijn je bange vermoedens uitgekomen? Je zult merken dat door de confrontatie met je angst aan te gaan je juist sterker wordt.
Karin Therapie Eersel Lid van angstfobietherapie.com EerselKarin ✓ 13 -
Ga sporten
Sporten kan je helpen om lijfelijke spanning kwijt te raken en tijdens sporten maak je stofjes aan die je een goed gevoel geven zo heb je twee vliegen in een klap
Karin Therapie Eersel Lid van angstfobietherapie.com EerselKarin ✓ 13 -
Wat is ergste dat er kan gebeuren?
Stel jezelf de vraag "Wat is ergste dat er kan gebeuren in deze situatie?" En "hoe erg is het eigenlijk als dit zou gebeuren?"
Dit helpt je inzien dat je scenario's, gedachten bij angsten meestal niet zo realistisch zijn. Je gevoelens zijn wel echt, maar ze passen eigenlijk niet zo bij de huidige situatie.
De werkelijkheid is over het algemeen aangenamer dan de scenario's die je bedenkt wat er allemaal kan gebeuren.Angstfobietherapie.com 13 -
Hartcoherentie-oefening
Hartcoherentie-oefening
Een coherent hart betekent niet meer en niet minder dan dat er harmonie is tussen hoofd en hart. En dat is dé manier om stressgevoelens de baas te blijven. De oefening bestaat uit drie stappen:
1. Stap: Hartfocus
Je legt je hand op je hart. Je hart zit iets meer naar rechts dan de meeste denken. Als je het moeilijk vindt je aandacht te richten op je hart, beweeg dan eerst je rechterteen, dan je elleboog en richt je aandacht vervolgens op je hart.
2. Stap: Hartademhaling
Je haalt rustig adem door je hart, ademt vooral goed uit, alsof de zwaartekracht je adem naar de grond trekt. Volg je uitademing en bij het dal van je totale uitademing kun je 3 seconden wachten, 3 seconden zijn gelijk aan het rustig tellen van 21, 22 en 23.Doe dit tot je ademhaling rustig wordt, als vanzelf gaat.
Blijf, zeker in het begin, minimaal 3 tot 4 minuten in deze ademhalingsconcentratie. Voel maar hoe langer je in deze ademhalingsconcentratie blijft des te meer ontspannen je wordt.
3. Stap: Hartgevoel
Blijf ademen door het gebied van het hart. Denk terug aan een moment dat je je erg prettig voelde en probeer dat moment opnieuw te beleven. Een efficiënte manier om je hart aan te moedigen is om een gevoel van erkentelijkheid of dankbaarheid op te roepen en daarmee de borst te vullen.
Maar het kan een moment van zorg, aandacht of nabijheid zijn voor een ander, of je huisdier; het kan om een vakantie-ervaring gaan of een heel leuke sportieve ervaring. Sta stil bij dit positieve gevoel, geef jezelf toestemming het te voelen.
Doe deze oefening iedere dag minimaal 5 minuten.De methode kan je helpen om onmiddellijk je stress te verminderen. Hoe meer je de methode traint op momenten dat je niet al te gespannen bent, lekker in je vel zit, hoe beter je deze kunt toepassen als je angstig bent, een paniekaanval dreigt te krijgen of op een andere manier stress ervaart.
Door deze oefening zorg je er ook voor dat de verstoorde biochemische balans in je hoofd zich weer herstelt.
Anoniem 11 -
Oefen met het gedachteschema
Oefen met het gedachteschema.
Gebeurtenis: b.v. Examen
Gedachte over die gebeurtenis: Ik kan het niet
Gevoel: Angst
Gedrag: Piekeren
Noteer dit onhandige/negatieve schema en zet daar meer positieve gedachten tegen over.
Gedachten kunnen dan b.v. zijn: Ik maak een planning zodat ik de tijd heb om de lesstof goed te leren, ik heb mij goed voorbereid, vorige keer is het ook goed gegaan. Noteer vervolgens je gevoel en gedrag bij deze gedachten.
Petra Therapie Bergen op Zoom Lid van angstfobietherapie.com Bergen op ZoomPetra ✓ 11 -
Neem stapje voor stapje
Zoek juist situaties op die je (een beetje) bang maken. Neem hierin stapje voor stapje. Je merkt dan dat je vrije ruimte groter wordt.
Ga situaties die je bang maken niet altijd ontwijken. De angst kan dan groter worden.Angstfobietherapie.com 11 -
Hou een "angstdagboek" bij
Om grip op je angst te houden, is het handig te weten wat je bang maakt. Het kan helpen om een "angstdagboek" bij te houden. Je kunt daarin schrijven wat je doet, welke situaties je triggeren, en wat je voelt als angsten zich aandienen.
Door een angstdagboek bij te houden krijg je meer overzicht en kun je gemakkelijker te achterhalen wat je bang maakt. Dat kan helpen om anders met je angst om te gaan.Anoniem 11 -
Onderzoek je angstige deel
We hebben allemaal verschillende delen (subpersoonlijkheden) in ons. Die verschillende delen zijn het niet altijd met elkaar eens (van de ene kant wil je bijvoorbeeld dit, en van de andere kant wil je dat).
Zo heb je ook delen in jou die angstig zijn. Ook deze delen hebben het beste met jou voor en willen jou vaak voor iets beschermen.
Ooit is zo'n deel wellicht nuttig geweest, maar tegenwoordig heb je er waarschijnlijk vooral last van.
Luister naar wat dit angstige deel jou wil vertellen, en ga er opnieuw verbinding mee aan. Aanvaard op een liefdevolle manier dat dit angstige deel er is en dat het er mag zijn. Als het deel zich gehoord en erkend voelt, dan is er ruimte voor verandering.Angstfobietherapie.com 9 -
De andere kant van angst
Het is zo makkelijk gezegd, ga niet mee in je angst en of blijf niet zo piekeren. Nieuwsgierigheid is de andere kant van angst. Probeer op een andere manier op je angsten te reageren en weer de controle te krijgen door eerst een diepe buikademhaling te krijgen en dan tegen jezelf te zeggen: ik ben benieuwd hoe het afloopt. Iedere dag is een nieuwe dag, en het gaat steeds beter met mij. Succes.Marianne Therapie Leudal Lid van angstfobietherapie.com NeeritterMarianne ✓ 8 -
Houd je fantasie wat betreft angsten in toom
Angst voor het plaatje in je hoofd
Als er echt gevaar is en je weet wat je het beste kunt doen, dan zijn de vrees en de stress in je lijf doelmatig.Bijvoorbeeld bij een naderende tegenligger op de weg ben je hyperalert en gooi je het stuur naar rechts. Of als er een wesp op je ijsje zit, blijf je op afstand. Daarna zakt het adrenalineniveau in je bloed weer.
Maar als je in je hoofd bedénkt wat gevaarlijk is en je weet niet hoe je dat gevaar bestrijden moet, dan wordt de angst een probleem.Je stelt je bijvoorbeeld voor dat de deurkruk vol ziekteverwekkende bacteriën zit, of je bedenkt dat een overvaller je huis binnen kan dringen terwijl jij diep ligt te slapen.
Dus houd je fantasie in toom! Leef gezond, vertrouw op de veerkracht van alle leven en bedenk of er mogelijk een God is die jouw leven draagt.
Anoniem 8 -
Praat vanuit een open houding
Vind je het moeilijk om je volwassen wordende kind los te laten? Maakt het je bang en heb je daardoor de neiging om je kind strak te houden? Probeer je zoon of dochter ruimte te geven en zorg dat je in gesprek blijft.
Praat niet vanuit je angst, maar vanuit een open houding; vraag wat hem of haar bezig houdt. Zo blijf je goed in contact en bouw je wederzijds vertrouwen op. Het zal je angst doen afnemen.
Anoniem 8 -
Afleidingsmaneuvre
Ik word heel vaak angstig wakker en gestressed.
Nou zat ik te denken aan een afleidingsmaneuvre doormiddel van een geur .
Iets wat heel erg lekker ruikt.
Het moet iets zijn wat op m.n nachtkastje staat.
Vr gr marisMariska 7 -
Onderzoek je gedachten
Gedachten hebben invloed op hoe je je voelt. Hoe je denkt en voelt in een bepaalde situatie bepaalt voort een groot gedeelte je reactie.
We hebben de neiging om onze gedachten voor waar aan te nemen ,om ze te zien als feiten. Heel vaak is wat we denken onze eigen interpretatie van de werkelijkheid, en die hoeft niet altijd te kloppen.
Er zit nog al een verschil tussen een objectieve waarneming en een interpretatie. Je kunt dus onderzoeken of je gedachten realistisch zijn en zo nodig je gedachten bijstellen.
Je kunt in het geval van angst eens voor jezelf nagaan:
wat is het ergste wat je kan overkomen? hoe groot is de kans dat dit gebeurt.
Stel je voor dat dit gebeurt? Is er dan nog iets wat je kunt doen?Karin Therapie Eersel Lid van angstfobietherapie.com EerselKarin ✓ 7 -
Herken excuses om niet te veranderen
Herken excuses om niet te veranderen.
Excuses of uitvluchten geven je een reden om dingen die je moeilijk of eng lijken (zoals het aan de slag gaan met je angsten) niet te hoeven doen.
Voorbeelden van excuses die mensen gebruiken zijn:
- Ik heb er geen geld voor.
- Ik heb er geen tijd voor.
- Dat kan ik toch niet.
- Ik weet niet hoe dat moet.
- Ik heb het al vaker geprobeerd.
- Het heeft toch geen zin.
- Dat kost te veel moeite.
- Ik mag niet falen.
- Ik word dan afgewezen.
- Ik ben niet goed genoeg.
Herkenbaar?
Leer de excuses die je gebruikt herkennen. Excuses zijn niet gelijk aan de waarheid. Het zijn maar gedachten. Je hoeft ze niet te volgen.Angstfobietherapie.com 7 -
Wees lief voor jezelf
Angstgedachten zijn zo vervelend omdat je in zo'n loupe terecht komt, een vicieuze cirkel waar je niet uit los lijkt te kunnen komen.
Daarom zijn allerlei tips als letten op je ademhaling, op je gedachten en je lichaam zeer nuttig.
Toch kan ook dat op een bepaald moment niet meer lukken waardoor je je ook nog eens voelt falen..Je krijgt een nog slechter gevoel ver jezelf!
Wees dan lief voor jezelf, oordeel niet over jezelf (wat ook weer erg moeilijk kan zijn, ik weet het) en ga naar buiten.Beloof jezelf een klein wandelingetje, liefst met wat natuur om je heen. Bewegen is goed, en een half uurtje wandelen is al genoeg, om je stresshormonen je lichaam te laten verlaten. Bovendien maak je positieve hormonen aan. Probeer tijdens het wandelen te letten op wat je ziet in de natuur.
En je hoeft niks, maar misschien lukt het je nu wel om "gewoon" eens te letten op je ademhaling.Anoniem 6 -
Adem rustig
Een rustige ademhaling geeft je lichaam voldoende zuurstof, waardoor paniek- en angstaanvallen verminderen.
Probeer diep vanuit de buik te ademen zodat de longen optimaal gevuld worden met zuurstof. Wat kan helpen is je hand op je buik te leggen en het rijzen en dalen van buik te volgen bij de in- en uitademing.Caroline Therapie Zeist Lid van angstfobietherapie.com ZeistCaroline ✓ 6 -
Omarm je emoties
Het boek "omarm je emoties" van Ronald J. Frederick beschrijft op een heldere en toegankelijke manier hoe je gebruik kunt maken van je emoties in plaats van er bang van te worden en ervan weg te lopen.
Het leert je om via lichamelijke gewaarwordingen gevoelens bewust toe te laten en ingesleten patronen te doorbreken.
Het boek is opgedeeld in vier stappen: herkennen van je gevoelens, het temmen van de angst, voelen en nog eens voelen en delen.
Vele voorbeelden uit de praktijk en de samenvatting na ieder hoofdstuk maken het boek toegankelijk helder en praktisch geschrevenAnoniem 5 -
Gebruik je ervaringen van kracht
Angst voor ........?
Ga eens voelen waar zit dat? En wanneer je hem hebt gevonden ergens in je lichaam ga er dan eens naartoe.
Adem er doorheen en verander het van kleur. Bedenk dan welke eigenschap of waarde je hier zou willen hebben. Denk bijvoorbeeld aan kracht, doorzettingsvermogen, moed etc.
Denk dan aan de laatste ervaring die je hebt gehad en dat je de kracht, de moed etc voelde. Maak dat gevoel sterk en verplaats het naar het gevoel van angst.Simone 5 -
Erken de gevoelens, zonder ermee te identificeren
Erken de gevoelens van angst, maar identificeer je er niet mee.
Je BENT je gevoelens niet, je HEBT je gevoelens.
Als je dat onderscheid weet te maken, creeer je voor jezelf vrijheid.
Je valt niet samen met de angstgevoelens, je kunt ze liefdevol, zonder oordeel observeren en er iets mee doen.Ineke Therapie Amsterdam Lid van angstfobietherapie.com AmsterdamIneke ✓ 5 -
Schrijf een recept aan een denkbeeldige ander
Schrijf een recept aan een denkbeeldige ander, wat diegene moet doen om in jouw situatie te komen, die jou angst bezorgt.
Zet stap voor stap op papier wat de ander moet doen of laten.
Je bent je eigen deskundige en als je weet hoe het niet moet, dan....
Deze tip komt uit het boek: Recepten om in de puree te raken van Bruno-Paul De Roeck.Ineke Therapie Amsterdam Lid van angstfobietherapie.com AmsterdamIneke ✓ 5 -
Angst heeft een generaliserend karakter
Angst heeft een generaliserend karakter, met andere woorden als je het aandacht geeft wordt het alleen maar groter!
Leone Therapie Delft Lid van angstfobietherapie.com DelftLeone ✓ 5 -
Ellen 5
-
Erken en omarm je angst
Ga juist naar je angst toe en beweeg er niet van weg. Door met je aandacht naar de angst te gaan leer je je angst beter te kennen. Niet omdat het weg moet maar om het beter te kunnen voelen zonder er verder op in te gaan.
Hoe voelt het precies, wat voelt het, welke lichamelijke reacties zijn er?Caroline Therapie Zeist Lid van angstfobietherapie.com ZeistCaroline ✓ 5 -
Zoek een therapeut
Heb je last van angsten en kom je er zelf niet meer uit? Een therapeut of psycholoog kan je dan verder helpen.
Angstfobietherapie.com 5 -
Praat over je angstgevoelens
Praat over je angstgevoelens en probeer je zelf niet te veroordelen. Het praten met vrienden en familie lucht vaak op en helpt je stress te verminderen. Ook kunnen gesprekken met anderen ertoe bijdragen dat je meer inzicht krijgt in je persoonlijke situatie.
Anoniem 5 -
Angst is een symptoom
Misschien richt je je heel erg op je angst en wil je dat daar verandering in komt of wil je deze leren beheersen. Binnen de therapie die ik geef zie ik vele uitingen van angst als een dekmantel voor iets wat dieper ligt. Vaak kijk ik dan naar hoe de persoon omgaat met eigen emoties zoals verdriet onzekerheid en kwetsbaarheid. Wanneer je deze emoties van jezelf niet goed toestaat kan het zijn dat je een bepaalde angst ontwikkeld die jou onbewust het gevoel geeft dat je iets onder controle hebt. Emoties heb je nl. niet onder controle maar een angst voor pleinen, of wat dan ook kan, jou een gevoel van regie geven, hoe verschrikkelijk deze angst ook is. Het zou kunnen dat deze net wat hanteerbaarder voor je is, dan het toelaten van je dieperliggende pijn. Probeer daar eens eerlijk naar te kijken.Anoniem 4 -
Denk aan je voeten in je schoenen op de vloer
Angst wordt voor een groot deel veroorzaakt door onze gedachten.
Belangrijk daarom is om uit je hoofd te gaan.
Mijn tip hierbij is: denk aan je voeten in je schoenen op de vloer. Ga van het hoogste punt (je hoofd met al je gedachten) naar het laagste punt (je voeten).
Dus denk aan je voeten in je schoenen op de vloer. Focus daarop!Anoniem 4 -
Boekentip: 'Beter zorgen voor jezelf'
Vaak ontstaan angsten of paniek vanuit perfectionisme of goed willen doen voor anderen. Dan is het belangrijk in eerste instantie aan jezelf te leren denken; m.a.w. aan zelfzorg te doen.
Boekentip: 'Beter zorgen voor jezelf' (Ann Vermeiren en Marc Buelens)
Een boek dat heel toegankelijk is geschreven en waar op het einde van ieder hoofdstuk oefeningen staan die je aanzetten tot nadenken.Sylvia 4 -
Let op je selectieve aandacht voor de angst
Wat zorgt ervoor dat de angst groter wordt:
Wanneer je een lichamelijk verschijnsel hebt zoals b.v. hartkloppingen. Dan krijg je daarover bepaalde gedachten zoals b.v. 'oh help mijn hart doet het niet meer'.Daarnaast zul je iets doen om de angst te verminderen zoals b.v. heel stil liggen of inspanning vermijden.
Zowel jouw gedachten als gedragingen zorgen ervoor dat er veel/alle aandacht voor de angst is. Door deze selectieve aandacht wordt de angst vergroot en houd je hem in stand.
Hanneke Psycholoog Vogelenzang Lid van angstfobietherapie.com VogelenzangHanneke ✓ 4 -
Een eenvoudig tool is de ademhaling
Het begint vaak met onrust, vervolgens weet je niet waar het vandaan komt en ga je anders ademen, hyperventilatie. Het wordt er niet beter op en je voelt de angst opkomen en misschien nog erger paniek.
Dit overkomt veel mensen, ze vergeten om hulp te vragen en worden letterlijk de angst, de paniek. Dit is helemaal niet nodig. Een eenvoudig tool is de ademhaling. De buikademhaling.
Als je onrust ervaart begin je hiermee. Adem in via de neus in 4-6 tellen ( de buik wordt grote net als een ballon), hou de adem 2-4 tellen vast, en adem uit via de mond ( waarbij je je navel intrekt). Je wilt immers de afvalstoffen zoveel mogelijk uit je lijf krijgen via de ademhaling.Doe dit minimaal 3x en ervaar hoeveel keer je nodig hebt om tot rust te komen. Dit kan zijn 15 min maar ook in 5 min. Hoe vaker je dit doet hoe sneller je tot rust komt is de ervaring.
Het mooie is je kan dit overal doen, liggend, staand en zittend.
Leonie Therapie Woensdrecht Lid van angstfobietherapie.com WoensdrechtLeonie ✓ 4 -
Zoek een therapeut die werkt met EMDR!
Met deze methode zijn heel veel angsten en fobieën te verminderen of zijn zelfs weg na een of meerdere EMDR-sessies.
Het is geen tovermiddel maar ik heb al vaak mogen meemaken dat mensen een stuk 'lichter' de deur zijn uitgegaan en ze de tijd erna veel minder of geen belemmering meer ondervonden door hun angst.Gea Therapie Haarlem Lid van angstfobietherapie.com HaarlemGea ✓ 4 -
Werk je angsten niet weg, maar ga ermee om
Probeer je angsten niet weg te werken, maar leer ermee om te gaan.
Sylvia 4 -
Zorg dat je goed en voldoende slaapt
Zorg dat je goed en voldoende slaapt. Slaap is belangrijk voor je lichaam en je geest om uit te rusten en te herstellen. Als je goed en genoeg slaapt, dan draagt dat bij aan een uitgeruster gevoel en aan meer draagkracht.
Vind je het moeilijk om in slaap te komen, doe dan bijvoorbeeld wat ontspanningsoefeningen.Angstfobietherapie.com 4 -
Vlucht niet naar alcohol of drugs
Vlucht niet voor je angst door alcohol of drugs te gaan gebruiken. Wellicht lijkt vluchten in alcohol en drugs een uitweg, en lijkt het alsof je er rustiger van wordt. Verdovende middelen kunnen echter je angsten versterken.
Bovendien creëer je door je alcohol en/of drugs gebruik mogelijk een extra (verslavings)probleem.
Ook vluchten van je angst door emotioneel te gaan eten, is geen oplossing.Angstfobietherapie.com 4 -
Onderzoek je "ziektewinst"
Onderzoek je "ziektewinst".
Ook als je je angst wil los laten, kan het zo zijn dat dit niet lukt, omdat je (onbewust) nog voordeel hebt van je angst. Dit wordt ook wel "ziektewinst" genoemd.
- Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je door je angst sommige dingen niet hoeft te doen waar je geen zin in hebt.
- Of dat je door je angst extra aandacht ontvangt van je ouders, geliefden, of hulpverleners. En dat je dat eigenlijk wel fijn vindt.
Zodra je weet welke positieve kanten er aan je angst zitten, kun je mogelijk een alternatief bedenken om dat voordeel te krijgen zonder dat je vast hoeft te blijven aan je angst.
De volgende vragen kunnen je helpen om "het voordeel" van je angst te ontdekken:
- Wat (voor fijns) kan ik doen dankzij de angst, wat ik anders niet zou kunnen doen?
- Wat (voor fijns) ontvang ik dankzij de angst, wat ik anders niet zou ontvangen?
- Wat kan er misgaan als ik de angst niet meer heb?Angstfobietherapie.com 4 -
angst voelen en toch je hart volgen
Moed
betekent
angst voelen
en toch
je hart volgen
Wanneer je angst hebt, is het belangrijk je te laten (onder)steunen door iemand die er onvoorwaardelijk voor je is.Sylvia 3 -
Leren reguleren van je autonome zenuwstelsel
Leren reguleren van je autonome zenuwstelsel
Wanneer we geboren worden in deze wereld, ontvangen we een bedrading (zenuwstelsel) die bedoeld is om verbinding te maken. Met onze eerste adem, beginnen we aan een zoektocht om ons veilig te voelen
in ons lichaam, onze omgeving en in onze relaties met anderen. Het autonome zenuwstelsel is ons persoonlijke alarmsysteem, altijd op zijn hoede, en stelt voortdurend de vraag: "Is dit veilig?"
Zijn doel is om ons te beschermen door steeds de veiligheid en risico’s in te schatten, door steeds te luisteren naar wat er gebeurt in ons lichaam en daarbuiten, en in de verbindingen die we hebben met anderen.Dit luisteren gebeurt diep onder ons bewustzijn en weg van onze bewuste controle. Dr. Porges, die doorhad dat dit niet te maken had met bewuste processen, zoals dit wel bij perceptie het geval is, noemde dit ‘neuroceptie’ om te beschrijven dat ons autonome zenuwstelsel voor signalen scant die veiligheid, gevaar en levensbedreiging aangeven zonder dat we daarbij de cognitieve/ denkende delen van onze hersenen gebruiken.
De sympathische tak van het autonome zenuwstelsel wordt geactiveerd wanneer we een een onrustig gevoel krijgen - wanneer iets een neuroceptie van gevaar veroorzaakt. We komen in actie. Vechten of vluchten gebeurt hier. In deze toestand, versnelt onze hartslag, wordt onze ademhaling kort en oppervlakkig en scannen we onze omgeving op zoek naar gevaar, we komen "in beweging."De wereld kan gevaarlijk, chaotisch en onvriendelijk aanvoelen. Dagelijkse problemen die bij deze toestand horen zijn: angst, paniekaanvallen, woede, concentratieproblemen- of problemen met het voltooien van werk, alsook relatieproblemen.
Ons brein maakt een verhaal bij de staat van ons zenuwstelsel.
Als je begrijpt hoe jouw zenuwstelsel werkt, waar jouw biologie jouw brengt, kan je leren je zenuwstelsel te reguleren. Wat heeft jouw zenuwstelsel nodig?Thekla Therapie Driebergen Lid van angstfobietherapie.com DriebergenThekla ✓ 3 -
Kalmerende ademhaling
Als je je angstig gaat voelen, ga je oppervlakkig ademhalen en daardoor ervaar je vaak nog meer stress.
Deze ademoefening is heel simpel en heeft direct een kalmerend effect:
- Adem 4 tellen in door je neus
- Adem 6 tellen uit door je mond alsof je door een rietje uitademt
Probeer maar eens of het wat voor jou is, veel succes!Annet Therapie Wageningen Lid van angstfobietherapie.com WageningenAnnet ✓ 3 -
Nicole 3
-
Bekijk de film "Angst" eens
Bekijk de film "Angst" eens, een film van Michiel van Erp.
Hoe houdt hoofdpersoon Sylvia het vol om weken achtereen niet te slapen, waarom is het voor Nienke zo ingewikkeld om zich tussen de wachtende moeders op het schoolplein te begeven, en waarom denkt Dieuwke dat ze - ook al heeft ze uren onder de douche gestaan - vies is en daarom afgewezen wordt?De hoofdpersonen uit 'Angst' (in de leeftijd van 23 tot 62 jaar) zijn bijna een jaar lang gevolgd. De angsten waar de hoofdpersonen aan lijden zijn verlammend voor hun functioneren. Hun angsten hebben hun leven klein en beperkt gemaakt.
Waar sommigen in de film afhaken of struikelen tijdens hun therapie, komen anderen tot grote daden. De film toont hun strijd in het zoeken naar een oplossing en kan jou veel duidelijk maken, o a dat je niet de enige bent.....
Ninian Therapie Oegstgeest Lid van angstfobietherapie.com OegstgeestNinian ✓ 3 -
Stel je voor dat je angsten/paniek terug stuurt
Op dit moment is angst en paniek voelbaar om ons heen, zelfs de meest rustige mensen worden ermee besmet.
Stel je voor dat je alle angsten/paniek die niet van jou zijn terug stuurt naar waar het thuis hoort. Als je dit regelmatig toepast geeft het meer rust en blijft er alleen over wat van jezelf is.
sandra 3 -
Ga elke dag even naar buiten met een concreet doel
Tip: Ga elke dag even naar buiten met een concreet doel.
Als je angstig bent, doet dat iets met je lichaam. Je lichaam produceert bijvoorbeeld veel stresshormonen (cortisol) en komt te weinig toe aan rust en herstel.
Het kan daarbij ook zijn dat je je steeds meer terugtrekt en weinig mogelijk buiten komt. Daardoor kan een tekort aan vitamine D ontstaan. Vitamine D maak je namelijk aan als de zon op je huid schijnt. Ook op een bewolkte dag heeft het zin om naar buiten te gaan. Een tekort aan vitamine D kan allerlei lichamelijke en psychische klachten veroorzaken.Als je denkt dat je een vitamine D tekort hebt is het raadzaam om naar je huisarts te gaan. Daarnaast kun je zelf heel veel doen: elke dag minimaal 15 tot 20 minuten bewegen in de buitenlucht. Dat zorgt voor aanmaak van vitamine D en lopen of fietsen helpt fantastisch tegen stress.
Vind je dat moeilijk, dan kan het enorm helpen om met een concreet doel op pas te gaan. Doe bijvoorbeeld vaker kleine boodschappen en ga te voet of met de fiets. Je komt dan meteen elke dag onder de mensen zonder dat je per se een gesprek hoeft aan te gaan. En ook dat menselijk contact is iets wat we allemaal nodig hebben.
Wendy Therapie Oss Lid van angstfobietherapie.com OssWendy ✓ 3 -
Zelfvertrouwen boosten
Last van spreekangst? Ik maak mp3tjes die jouw zelfvertrouwen behoorlijk boosten waardoor je krachtig in je vel zit. Daardoor vergeet jij waarom je nu ook alweer niet in het openbaar durft te spreken.
Simone 3 -
Ons denken als een schaakbord
Ons denken als een schaakbord: We zitten dus in ons hoofd de hele tijd. Als we alle positieve gedachten en gevoelens nu eens zien als de witte schaakstukken en alle negatieve als de zwarte. Wie zijn wij dan?
De witte stukken of de zwarte stukken?
We willen graag wit zijn, we willen dat wit wint. We voelen ons vaak zwart en hebben de angst dat deze winnen. Maar in de realiteit zijn we geen van beide.
Wij zijn niet onze negatieve gedachten en gevoelens en wij zijn niet onze positieve. We hebben ze wel allebei, maar we zijn ze niet. Wij zijn het schaakbord, waarop dit spel zich afspeelt.
En als wij het schaakbord zijn, zou het dan erg veel uitmaken, wanneer zwart of wit wint? Verandert het schaakbord zelf daardoor?
Natuurlijk voelt het niet prettig wanneer zwart zou winnen en voelt het goed, wanneer wit wint, maar dat is het leven, zoals we al eerder hebben geconstateerd.
Anoniem 3 -
Geef je aandacht aan hoe je je WEL wilt voelen
Onderzoek je angst. Als je meerdere angsten hebt onderzoek per angst wat je er zelf aan kunt doen.
Ga precies het tegenovergestelde fantaseren bv. ik krijg het benauwd als..... maak daar dan van : Hoe zou het zijn als ....ik heerlijk lucht kan halen, open longen heb , vrije longen enz.
Je aandacht geven aan dat gevoel dat je WEL wilt hebben. Daardoor zet je je onderbewustzijn waar alles in opgeslagen zit, in de goede richting.
Het onderbewustzijn ziet geen verschil in werkelijkheid of fantasie dus fantaseer erop los maar wel met de positieve gedachtes zoals je je WEL WILT voelen.Tilly Therapie Venlo Lid van angstfobietherapie.com VenloTilly ✓ 3 -
Angst in relatie tot slachtofferrol aanpakken
Angst in relatie tot slachtofferrol
Hij komt binnen, vertelt zijn verhaal. In het verleden is er iets niet genoeg gegaan. Vanaf dat moment is zijn angst ontwikkeld om sociale contacten aan te gaan met andere mensen.Hij vindt zichzelf een slecht mens, moet boeten voor de fout die hij zegt gemaakt te hebben. Hij mag er niet zijn.
Door deze angst is zijn sociale netwerk sterk teruggelopen, voelt hij zich alleen en onbegrepen. Mijn tips in een dergelijke situatie:
1. Zit je in een slachtofferrol met gedachten als: "ik kan dit tot niet", "wie zit er op mij te wachten", "alles wat ik doe mislukt" etc? Dan zit je mogelijk in je slachtofferrol.Als je daarin blijft 'hangen', kom je er niet uit en is elke poging gedoemd te mislukken. Waarom? Omdat deze rol geassocieerd is met negatieve gedachten.; de zogenaamde zwarte bril.
2. Zet je groene (positieve) bril op. Welke keuze maak je om er uit te komen? Wat zijn je mogelijkheden? Wat zijn je talenten die je in kunt zetten? Actief aanpakken is altijd de weg naar Beter.
3. Maak een plan voor jezelf. Welk keuzes maak je? Welke mogelijkheden heb je? Welke talenten zetje hiervoor in en welke acties ga je ondernemen om uit je slachtofferrol te stappen en zelf de regie te nemen in jouw persoonlijk leiderschap. Het kan! Dat is meer dan eens bewezen.
Lydia 3 -
Therapievormen die op het onderbewustzijn inwerken
Als er in je leven iets gebeurd is waardoor je ergens bang voor bent of heftig reageert op een bepaalde situatie dan zitten deze situaties in je onderbewustzijn opgeslagen. Dan is het belangrijk om het ook daar te gaan opruimen.
Er zijn diverse therapievormen die op dit onderbewustzijn inwerken. Dit zijn o.a. Touch of Matrix en Emotional Freedom Technique.
Beiden vormen bewerkstelligen vaak in een hele korte tijd hele mooie resultaten.
Kijk op het internet waar een therapeut(e) bij je in de buurt zit en kijk maar eens of dit iets voor je is.
Tilly Therapie Venlo Lid van angstfobietherapie.com VenloTilly ✓ 3 -
Heel bewust en heel diep ademhalen naar je buik
Bij angst zetten we onze ademhaling vast of gaan we heel hoog ademhalen. Merk je dat je angst gaat opspelen haal dan adem. Heel bewust en heel diep naar je buik.
Anoniem 3 -
Focus je bij angst op je ademhaling
Focus je bij angst op je ademhaling en signaleer:
5 dingen die je kunt zien
4 dingen die je kunt aanraken
3 dingen die je kunt horen
2 dingen die je kunt ruiken
1 ding dat je kunt proevenAnoniem 3 -
Stop met het uitvoeren van dwanghandelingen
Als je last hebt van dwanghandelingen, blijf je door deze uit te voeren angst houden voor wat je probeert te voorkomen.
Om de angst te laten verdwijnen of te minderen is het nodig op te houden met het uitvoeren van dwanghandelingen.
Daarmee ben je in de gelegenheid om te beoordelen of de rampen of gevarendis je vreest ook echt gebeuren.
Je zult merken dat de angst langzaam verminderd als je de dwanghandelingen als veiligheidsmaatregel niet steeds hoeft uit te voeren.
Anoniem 3 -
Voel je gronding
Voel je gronding
Gronding brengt je in het hier en nu. Dit kan je doen door je voeten op de grond op te merken, te voelen dat je op een stoel zit. Opmerken dat je gedragen wordt door de onderlaag (oftewel de stoel).Dit in combinatie met aandacht voor de ademhaling reduceert je angstgevoel.
Caroline Therapie Zeist Lid van angstfobietherapie.com ZeistCaroline ✓ 3 -
Richt je energie op waar je naar toe wilt
Angst en verlangen
Een menselijk wezen wordt gedreven door twee tegenovergestelde krachten: angst en verlangen. Vaak kan angst ons vermogen onderdrukken om veranderingen door te voeren in ons leven.
Angstige mensen blijven vastzitten in wat zij als een veilige zone zien , en elke plotselinge veranderingen lijkt een onoverkomelijk obstakel.De angst voor het onbekende kan heel realistisch en eng zijn. Maar meestal schuilt het gevaar erin dat we onze geest toelaten om alle soorten negatieve beelden te verzinnen.
Het helpt om in zo'n situatie je te focussen op wat het resultaat kan zijn. Om de negatieve gedachten niet te voeden en je energie te richten op waar je naar toe wilt. Zo stapje voor stapje leren om weer eigen regie te nemen en zo de angst te overwinnen.
Anoniem 3 -
Twee tips bij angst en controle
Angst en controle
Angst kan heel sterk samenhangen met controle en machteloosheid. Hoe groter ons gevoel van machteloosheid hoe groter de angst. Hoe meer we het idee hebben dat we controle hebben, hoe kleiner de angst. Hoewel je dan ook weer de angst kunt hebben die controle te verliezen!
Ik geef je graag twee tips die met angst en controle te maken hebben. Een goede manier om de controle op de dingen die je angst geven te verhogen is: zorg dat je meer informatie krijgt.Als je bijvoorbeeld bang bent voor een bepaald dier, probeer dan wat meer te weten te komen over de gewoonten van dit dier. Dan kun je erachter komen of je angst wel of niet terecht is.
Als je bang bent dat je kunt stikken in een trein, informeer dan eens bij een arts hoeveel zuurstof je nodig hebt en hoeveel zuurstof er in een trein aanwezig is.
Mijn tweede tip is het volgen van een goede cursus mindfulnes. Bij mindfulnes leer je om meer afstand te maken tussen jou en jouw angst. Je kunt daardoor jouw angst observeren, bekijken, alsof je vanachter het raam naar iets op de straat kijkt. Dat kan jou ook helpen om je angst wat meer los te laten. Succes!Henk 3 -
Wees nieuwsgierig naar je angst!
Wees nieuwsgierig naar je angst!
Het is een bron van nuttige informatie over jezelf.
Heb je weleens jezelf afgevraagd:
Wat wil jouw angst vertellen? Wat geeft het aan je? Misschien bescherming? Wat voor soort van bescherming en waarom? Wat heb je in het echt nodig?
Ga verder met andere vragen die in jou momenteel opkomen. Luister goed naar jezelf, sta stil bij je diepe gevoelens, want je hebt al de antwoorden.
Als je het lastig vindt, zoek een therapeut!Yulia 3 -
Masseer je voeten of ga stampen met je voeten
Masseer je voeten of ga stampen met je voeten. Verdeel hiermee de energie die je zo kan voelen in je hoofd over je lichaam. Je kan ook eventueel een warme douche nemen.
Anoniem 3 -
Think of a wonderfull tought, any happy little tought
Zoals Peter Pan van Disney het zegt: "Think of a wonderfull tought, any happy little tought"
Probeer je niet te focussen op je angst; dan maak je ze erger. Probeer aan iets aangenaam te denken.
Je kan jezelf leren om een 'veilig plekje' te creëren; een plekje waar je in gedachten naartoe kan vluchten, wanneer je angsten de kop opsteken.
Het plekje zal er niet voor zorgen dat je angsten verdwijnen, maar wel dat jij je gevoelens meer de baas kan dan je oorspronkelijk dacht, waardoor je manieren zal vinden om met de angst om te gaan.
Succes!Sylvia 3 -
een angstig gevoel en dan er gewoon bij blijven
Een manier om te ervaren dat een heel angstig gevoel vrij snel kan veranderen is, door in plaats er van weg te willen gaan (om het maar NIET te voelen), om er juist heen te gaan.
Het zonder oordeel te omarmen en te erkennen dat het er is (het is er toch al). Dan kan het heel snel veranderen in een ander gevoel en zijn intensiteit verliezen.
Weet je wat de formule voor psychologisch lijden is?
Gedachte/Gevoel X Weestand = Lijden
Hoe meer weerstand je biedt tegen een gedachte of een gevoel, hoe slechter je je gaat voelen.
Dus ga eens oefenen met omarmen van dat gevoel, er naar toe gaan in je gedachten en dan gewoon waarnemen, zonder oordeel. Waar zit het in je lichaam, wat voel je precies, hoe beweegt het? En dan blijf je er bij tot je merkt dat het zachter wordt en de scherpe randjes er af gaan. Gewoon omdat je geen weerstand biedt tegen een vervelend gevoel.Menno Hypnotherapie Almelo - Twente Lid van angstfobietherapie.com AlmeloMenno ✓ 2 -
Angst gedachten: een hongerige tijger?
Stel je voor dat je op een ochtend wakker wordt en op de stoep voor je deur een schattig, miauwend tijgerjong aantreft. Je neemt het mee naar binnen als jouw nieuwe huisdier. In het begin geef je hem wat melk als hij honger heeft. En elke keer wanneer je hem ziet, geef je het wat melk te drinken maar opeens is dat niet meer voldoende. Het beestje begint luider en luider te miauwen. Om het te kalmeren begin geef je het stukjes vlees maar met het verstrijken van dagen is dat ook niet meer voldoende. Hoewel je het elke dag voedt verandert het miauwen in brullen. Naarmate de dagen verstrijken, begint je huisdier te groeien, en gehakt is niet meer genoeg. Nu moet je hem hele ribben en grote stukken vlees geven.
Hetzelfde gebeurt met je gedachten. Hoe meer je ze voedt, hoe meer ze groeien, net als de tijger. Met andere woorden, hoe meer waarde je aan je gedachten hecht, hoe groter ze worden. Als je je gedachten voedt, zullen ze uiteindelijk een groot deel van je leven beheersen.
Probeer eens de komende weken te herkennen wanneer je dat kleine tijgertje (of zelfs die grote!) aan het ‘voeden’ ben. Wanneer gebeurt het, wanneer heb je er last van? Wat levert het je op? Misschien voor even rust? En wat is het resultaat van het voeden op langere termijn?Anoniem 2 -
Angst en spanning
Wanneer we ons niet prettig voelen, naar zijn, spanning ervaren willen we dit niet. We willen ervan weg, of te wel: vermijden.
Deze tip zorgt ervoor dat je juist wel contact maakt met je lichaam, omdat het gevoel er nu eenmaal is.
Wrijf om te beginnen in je handen. Probeer zoveel mogelijk waar te nemen, warmte -koud, tinteling, beweging,
Masseer hierna je ene hand met behulp van je andere hand.
wrijf, knijp en rol zowel de rug als de palm van je hand. Vervolgens alle vingers en de duim. Zo ook alle nagels.
Vervolgens ga je verder met volle aandacht met de andere hand.
Heel nieuwsgierig, observeren, onderzoekend zonder te oordelen.
Uit het hoofd in het lichaam.Inge 2 -
korte ademoefening bij angst
Dit is een oefening wanneer je nerveus, angstig, spierkramp en/ of slapeloosheid ervaart.
De 4-7-8 oefening van Andrew Weil (Amerikaanse natuurarts)
-Je plaatst je tong tegen je voortanden en ademt 4 tellen in, dan houd je je adem 7 tellen vast en vervolgens adem je zachtjes, door een heel klein gaatje tussen je lippen in 8 tellen uit. Wanneer je dit minimaal 4 keer doet, kan je ervaren dat je hart langzamer gaat kloppen.
Deze oefening kan je even ter ondersteuning gebruiken.
Heb je meer nodig, schroom niet om contact met mij op te nemen.
Als EMDR therapeut, hypno-therapeute en adem-coach kan ik je op verschillende fronten helpen.
Inge Therapie Zaandam - Zaanstad Lid van angstfobietherapie.com ZaandamInge ✓ 2 -
uit 'de jongen, de mol, de vos en het paard'
'Soms' zegt het paard.
'Hoezo soms?' vroeg de jongen.
'Soms is alleen opstaan en doorgaan moedig en geweldig'
uit 'de jongen, de mol, de vos en het paard'
Charlie MackesyRinie Lichaamsgerichte Therapie Utrecht Lid van angstfobietherapie.com UtrechtRinie ✓ 2 -
Marleen 2
-
Streven naar zin en betekenis
Streven naar geluk als levensdoel is een vergissing. Streven naar zin en betekenis is waar het leven om draait.
Citaat van Dirk de Wachter psychiater en relatie therapeut. Een prachtig boek heeft hij uitgegeven . ‘vertroostingen’. Een aanrader.Rinie Lichaamsgerichte Therapie Utrecht Lid van angstfobietherapie.com UtrechtRinie ✓ 2 -
Een startpunt: je wens om je leefwereld groter te maken
Een startpunt: je wens om je leefwereld groter te maken.
Waar je mee zou kunnen beginnen is opschrijven wat je allemaal wil. Wat zou je doen, of waar zou je bijvoorbeeld zijn of heen gaan als de angst en vermijding helemaal weg zou zijn.
Ga er een paar keer voor zitten, het hoeft niet in 1 keer, pen en papier naast je bed/ in je tas/ wat voor jou werkt.
Zo krijg je meer inzicht in waar je het voor wil doen en dat helpt je op weg.Barbara Therapie Groningen Lid van angstfobietherapie.com GroningenBarbara ✓ 2 -
angst
ANGST
Ik had het al eens eerder geschreven, ons brein kent het woordje NIET, niet. Wanneer je ergens NIET aan mag denken negeert ons brein dat en denken we er juist WEL aan. Die roze olifant, weet je nog? Dus als we NIET willen dat we angstig worden, als we NIET willen dat we gaan hyperventileren of als we NIET willen dat we een paniekaanval krijgen…juist, je raadt het al, dan gebeurd het juist WEL. Laat in het voorgaande stukje het woordje NIET maar eens weg.
Maar ja, als je last hebt van paniekaanvallen, hyperventilatie en angst, wat moet je dan WEL?
Ten eerste het woordje MOETEN maar eens weg laten. Want je MOET niets. Je MAG, of je WIL. Wat MAG je? En wat WIL je? Door het op deze manier te bekijken wordt het allemaal al een stukje lichter toch?
Je MAG je angsten onder ogen komen, het er laten zijn, uitzoeken waar ze wortel hebben geschoten (als je WIL). Want je WIL wel een leuk leven, waarin jouw waarden geleefd worden. Neem ik aan.
Dus de angst is er, die MAG er zijn. Je verzetten tegen die gevoelens, je raadt het misschien al, zorgen er juist voor dat die angst groter wordt, belangrijker dan jouw waarden. Uiteindelijk bezwijk je onder die angst voor de angst, ga je situaties en dingen vermijden en zit je thuis op de bank. Ook daar heb ik al eens een stukje over geschreven. Die metafoor van de zwerver op je bank die jouw feestje bederft. Of die jij jouw feestje laat bederven. Want zo is het, jij zorgt er zelf voor dat je jouw feestje bederft. Klinkt hard he? Dat je jezelf geen feestje gunt!
Dit is het gedachtengoed van ACT (Acceptance and Commitment Therapy).
Nu is het niet zo dat wanneer je morgen denkt, fuck it ik ga met die angst onder mijn arm de trein in, ondanks dat ik weet dat ik daar geen kant op kan, dat er allemaal vreemden zijn die wanneer ik flauwval geen poot uitsteken en mij misschien zelfs wel uitlachen (of jouw variatie hierop). Maar dit is wel het uiteindelijke doel, het gevoel en gedrag dat je leert krijgen bij ACT.
We gaan stapje voor stapje zorgen dat je dat gevoel, dat gedrag en die houding krijgt. We besteden aandacht aan het onderliggende probleem uit jouw verleden, maar dit MOET niet. We moesten niets, weet je nog? Soms weet je het heus wel, en soms geeft het veel inzicht als je er alsnog achter komt.
Bij ACT leer je anders naar jezelf te kijken, anders naar je gedrag en anders naar je gedachten.
Nieuwsgierig geworden?
Neem dan contact met mij op.Betty Therapie Beverwijk Lid van angstfobietherapie.com BeverwijkBetty ✓ 2 -
IK DURF NIET .............
IK DURF NIET ….Stel dat je hier zou invullen bunjee jumpen. Dan zal het gros van de mensen het met je eens zijn. Van een grote hoogte naar beneden springen is eigenlijk een tegennatuurlijke actie. En toch zijn er mensen die genieten van de schriksensatie die ze bij het springen ervaren.
Maar stel dat je invult: naar de winkel te gaan. Dan is er iets anders aan de hand. Winkelen is geen tegennatuurlijke actie. Je weet dat er geen reëel gevaar is. Maar je gaat piekeren over de het idee om te gaan en bent bang dat je misschien een paniekaanval kan krijgen. Alleen al bij het idee voel je de spanning opkomen. Om deze gevoelens te vermijden ga je niet. Op dat moment lijkt het de beste oplossing. Maar wat zijn de consequenties van die gedachten? Je ontzegt jezelf de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt?
Een ander voorbeeld: Er rijdt een auto met volle vaart op je af, je schrikt en je springt weg. Je reageert in een reflex. Of je wordt plotseling geconfronteerd met een agressief persoon. Je herkent de angst doordat je spieren spannen en je hartslag sneller gaat kloppen. Je lichaam schiet in een reflex van vechten, vluchten of bevriezen.
Pas ná de gebeurtenis kunnen gevoelens van onzekerheid, boosheid, gespannenheid, twijfel en onbehagen ontwikkelen. Je wordt misschien onzeker om weer over straat te lopen. Je denkt misschien “ik kan maar beter die plek ontwijken” of “had ik maar niets gezegd dan was het niet geëscaleerd”.
Het kan zijn dat je conclusies trekt die misschien onterecht zijn. Je hebt op het moment van het incident uit een reflex gereageerd. Door je gedachten erover ga je misschien geloven in je conclusies: “ik heb niet goed opgelet”, “het is mijn schuld “, ‘ik kan niemand meer vertrouwen”. Van deze disfunctionele gedachtes en gevoelens kan je dan last krijgen.
In de psychologie wordt onderscheid gemaakt tussen emoties en gevoelens.
• Emoties zijn een automatische lichaamsreactie (arousel) op een situatie en is slechts van korte duur. Angst kan dus soms heel functioneel zijn. Als er sprake is van reëel gevaar ben je voorbereid om te gaan handelen.
• Gevoelens: ontstaan door jouw evaluatie van wat er gebeurd is. Wat je denkt en wat je tegen jezelf zegt en welke conclusies je daaruit trekt. Angstgevoelens zijn geen reflexen maar komen voort uit de gedachten die je over angst hebt. Gevoelens houden langer aan en ontwikkelen zich door de tijd.
Het goede nieuws is: automatische reacties kan je niet veranderen maar wél disfunctionele gedachten! Een goede therapeut kan je helpen om de gedachten en gevoelens die het voorval oproepen weer in een juist daglicht te zien. Je komt daarmee weer in balans, krijgt weer de controle en wordt weerbaar.Anoniem 2 -
Omgaan met gevoelens
Wat er van binnen bij jou gebeurd wil altijd aangekeken worden.
Machteloosheid of het gevoel van geen controle te hebben is geen fijn gevoel, het kan zelfs angst oproepen. We gaan daarom ook iets inzetten om dit niet te voelen.
Uiteindelijk is het gewoon maar energie in je lijf, als je het kan toelaten, als je het durft te voelen, pas dan kan het worden losgelaten. En dit geldt voor al onze gevoelens/emoties die we ervaren.Colin Rinkel Therapie Hoorn Lid van angstfobietherapie.com ZwaagColin Rinkel ✓ 2 -
Het beest in de ogen kijken
Het beest in de ogen kijken. Dat is wat is adviseer. Hoe moeilijk dit ook is, soms moet je door de tunnel heen, om vervolgens het licht weer een beetje te zien. Angst voor de angst komt vaak voor, en is een slechte raadgever. Bedenken wat het allerergste is wat je kan overkomen, en nagaan hoe groot die kans is, maakt dat je kritisch nadenkt en voor jezelf kunt relativeren. Ik help je hier graag bij want je gedachten gaan met je aan de loop. en daarmee je lichaam, stressreacties en ik wil je graag hierbij bijstaan. sterkte.Nicolette Psycholoog Breda Lid van angstfobietherapie.com BredaNicolette ✓ 2 -
Geen twijfel, geen bewustwording
Hoe groter de twijfel, hoe groter de bewustwording; hoe kleiner de twijfel , hoe kleiner de bewustwording. GEEN TWIJFEL, GEEN BEWUSTWORDING.
C.C CHANG , THE PRACTICE OF ZENNNicole 2 -
"Stop it"
"Stop it"
Op you tube staat een kort filmpje over angst.
De therapeut heeft een bijzondere benadering om de client te helpen.
Humor kan je helpen!Ineke Therapie Amsterdam Lid van angstfobietherapie.com AmsterdamIneke ✓ 2 -
Hou een angstdagboek bij
Hou een “angstdagboek” bij!
Beschrijf de gebeurtenissen die je bang maken en de emoties daarbij.
Het helpt om helder te krijgen waarvoor je precies bang bent, hoe vaak het voorkomt en in welke omstandigheden.
Bespreek onduidelijkheden en je gevoelens met je therapeut!Yulia 2 -
Hypnose werkt fantastisch bij allerlei angsten
In hypnose!
Hypnose werkt fantastisch bij allerlei angsten.
Hypnose gaat direct naar het onderbewustzijn waar jouw angst is vastgelegd. Daar wordt deze ook opgelost.
Je zult je daarna een ander mens voelen.Kim 2 -
Je hebt een angst, je bent niet de angst
Wees je bewust dat je niet de angst bent, maar een angst hebt.
Let eens op wat je bij je angst denkt, wat je allemaal tegen jezelf zegt.
Sta dan eens stil of dat wat je denkt en tegen jezelf zegt reëel is.Atie Therapie Apeldoorn Lid van angstfobietherapie.com ApeldoornAtie ✓ 2 -
Boekentip: De Angst de Baas
Angst vraagt er niet alleen om begrepen, maar ook om tegemoet getreden te worden. Het is verstandig om je hierbij te laten helpen door een naaste, of door een professional wanneer je angst krachtiger is dan jij zelf bent (of ervaart).
Een prachtig boek over het omgaan met Angst is geschreven door de zeer ervaren psycholoog Frits Winter. Het heet 'de Angst de Baas'. Het geeft niet alleen heel begrijpelijke informatie over wat angst is, hoe het werkt en hoe je er zelf mee om kunt gaan. Het is ook een werkboek, waardoor je zelfstandig heel ver kunt komen in het omgaan met je angst(en).
De toon in het boek is oprecht, menselijk en warm. Dat is meen ik precies wat je nodig hebt, naast uiteraard acceptatie én een stevige aanpak van je angst. Succes !Guido Psycholoog Zutphen Lid van angstfobietherapie.com ZutphenGuido ✓ 2 -
Verbind jezelf en stel je open
Angst is functioneel en niet weg te denken uit het menselijk bestaan. Het houdt ons alert, beschermt ons tegen reële gevaren en geeft ons de kans om moed en daadkracht te ontwikkelen.
Angst kan echter té groot worden, waardoor we het vanuit ons ik niet meer kunnen hanteren. De angst wordt dan overheersend. Het is dan van belang om de angst te begrijpen. De volkswijsheid weet al heel lang dat 'de angst in de ogen zien de kortste weg is'. Het helpt dan om je angst met je naasten te delen, te bespreken.
Veel mensen verbergen hun angsten, waardoor een eigenschap bij angst is dat je ten onrechte verondersteld dat jij de enige bent die zich angstig voelt.
Door je angst te delen kom je er (weer) achter dat je -niet- de enige bent met angst. Je kunt verbondenheid gaan ervaren door je open te stellen. En juist dát is de beste remedie tegen angst: het tegenovergestelde van angst is -Verbondenheid-.
Wanneer je je verbonden voelt aan anderen, aan je thuis, met een dier, aan een fijne omgeving of een werkkring ervaar je minder angst.
De vaste eigenschap van angst is juist dat je erdoor neigt om je terug te trekken. De enige werkelijke remedie is daarom om weer 'naar voren te gaan' en verbindingen te leggen, contact te maken én te onderhouden. Dit vraagt kracht en moed, maar het maakt je ook sterker dan je ooit was. Door dit te doen ervaar je hoe je als mens waarlijk zinvol leeft.Guido Psycholoog Zutphen Lid van angstfobietherapie.com ZutphenGuido ✓ 2 -
Overweeg EMDR
EMDR werkt goed bij PTSS, maar ook bij andere angsten. Vaak ontstaan angsten door bepaalde gebeurtenissen die je hebt meegemaakt.
Met EMDR kan je vaak veel spanning verminderen. Doordat de spanning minder is, kun je ook beter oefenen en jezelf weer laten ervaren dat je niet (zo) bang hoeft te zijn, als dat je nu voor iets bent.
Renie 2 -
Als angst een probleem wordt, zoek hulp
Op zich is er niks mis met angst.
Angst waarschuwt je dat er iets mis is.
Het is geen prettig gevoel, en dat is juist de bedoeling.
Als je bedreigd wordt, moet je in actie komen: maak het gevaar onschadelijk, verstop je of maak dat je weg komt. Het alarmcentrum in je brein zorgt dat je er klaar voor bent. En dat geeft een onrustig, gespannen gevoel.
Maar je kunt last hebben van angst door je vermogen om te denken, doordat je een goed geheugen hebt en doordat je leven veilig is en er dus geen reden is voor angst.
Misschien heb je een denkpatroon ontwikkeld met veel angstige gedachten. Of nare ervaringen uit het verleden spelen je nog steeds parten. Angst belemmert je in je dagelijks functioneren en het kost veel energie.
Angst wordt helemaal een probleem als je gevreesde situaties onnodig uit de weg gaat. Zo ervaar je niet meer dat die situaties gewoon veilig zijn. Je bent aldoor maar bezig met het bedenken en nemen van (onnodige) voorzorgsmaatregelen, en je leefruimte wordt kleiner en kleiner.
Als je dat merkt, dan is het echt de hoogste tijd om hulp te zoeken!Anoniem 2 -
If you don't use it you loose it
Voor je hersenen geldt: If you don't use it, you loose it en
If they fire together, they wire together
Er zijn twee uitspraken in de hersenwetenschap die heel duidelijk aangeven hoe angst verminderd of versterkt kan worden: “If they fire together, they wire together” en “If you don’t use it, you lose it”.
Wanneer het angst-netwerk wordt geactiveerd, door welke trigger dan ook, wordt ook direct het sympathische zenuwstelsel geactiveerd (snelle route). Wat wij direct ervaren is dat onze hartslag omhoog gaat, onze spieren zich spannen en de handen koud en klam worden.
Door bewust je ademhaling weer te verlagen en je spieren te ontspannen activeer je je parasympatische zenuwstelsel. Een soort handrem eigenlijk om dit proces te onderbreken.
Zo kun je het netwerk weer minder actief maken en bepaalde associaties te dempen (if you dont use it, you loose it). Dit kost tijd, maar als het signaal vaak genoeg gedoofd wordt, wordt de amygdala minder actief en zal dus minder snel een signaal van gevaar uitzenden.Debby Therapie De Meern Lid van angstfobietherapie.com NieuwegeinDebby ✓ 2 -
Neem eens een stap die je nooit durfde
Neem eens een stap die je nooit durfde, doe het samen met een goede vriend(in) en geef je grenzen aan. Bedenk dat je altijd zelf de regie hebt!
Madelène Therapie Ameide Lid van angstfobietherapie.com AmeideMadelène ✓ 2 -
Onderzoek je gedachten en keer het om
Onderzoek je gedachten en keer het om. Stel jezelf vier vragen:
1. Is het waar?
2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?
Keer de gedachte om: Zoek dan drie specifieke, echte voorbeelden hoe elke omkering waar is voor jou in deze situatie.Citaat van Byron Katie uit "Het klein boekje" 2 -
Energie richten op de dingen waar je invloed op hebt
Een waardevolle tip voor mensen die last hebben van angstklachten, vooral door catastrofaal denken, is om je bewust te worden van wat je wel en niet kunt controleren. Een oefening die kan helpen, is het dagelijks maken van een lijst van situaties waarin je je machteloos voelt, en daarna te reflecteren op wat je daadwerkelijk kunt veranderen. Door je energie te richten op de dingen waar je invloed op hebt, zoals je reacties en keuzes, kun je meer rust en overzicht creëren. Niet alles in ons leven is immers beheersbaar.
Mirjam Therapie Driebergen-Rijsenburg Lid van angstfobietherapie.com Driebergen-RijsenburgMirjam ✓ 1 -
naar gevoel
Wat bepaalt he gevoel bij een dag? Hoe bepaal je of het een nare ,drukke, zware dag was of dat het een rustige, fijne, goede dag was.
Vaak bepaalt een gebeurtenis op de dag ons gevoel.
Probeer, wanneer het voor je een vervelende dag is, in te zien wat er die dag goed ging, of fijn was. Probeer de hele dag te zien en niet enkel die momenten die naar zijn.Inge Therapie Zaandam - Zaanstad Lid van angstfobietherapie.com ZaandamInge ✓ 1 -
Loesje 2025
Net op de vooravond van het nieuwe jaar las ik een spreuk van Loesje:
2025
Verbind de lichtpuntjes
Loesje
En hoop is een woord die van toepassing is als je angstig bent
, ook Loesje heeft daarvoor een spreuk die mij hoop geeft:
Zelfs in een puinhoop
is hoop te vinden
LoesjeRinie Lichaamsgerichte Therapie Utrecht Lid van angstfobietherapie.com UtrechtRinie ✓ 1 -
Het maken van voornemens kan een krachtige stap zijn richting positieve verandering
Als je worstelt met angstklachten, kan het extra uitdagend zijn om je voornemens vol te houden, terwijl je juist meer behoefte hebt aan meer positiviteit. Hier zijn een paar praktische tips die je kunnen helpen om je doelen te behalen, zonder jezelf te veel druk op te leggen.
1. Begrijp waarom je wilt veranderen
Wanneer je een voornemen maakt, is het belangrijk om te weten waarom je dit doel wilt bereiken. Wat motiveert je om je dagelijks beter te voelen? Door deze motivatie duidelijk voor ogen te hebben, kun je jezelf eraan herinneren op momenten dat je twijfelt of je het vol kunt houden. Het kan ook helpen om dit op te schrijven en terug te lezen wanneer de angst je overvalt.
2. Stel haalbare tussendoelen
Begin met het stellen van kleine, haalbare doelen. Bijvoorbeeld met een korte wandeling, in plaats van meteen een halve marathon te plannen. Of als je probeert je gedachten beter te reguleren, begin dan met een paar minuten mindfulness of een ontspanningsvisualisatie per dag. Vier elke kleine stap die je zet, zodat je merkt dat je vooruitgaat.
3. Deel je doelen met anderen
Praat met een vertrouwde vriend, familielid of therapeut over je voornemens. Door het hardop uit te spreken, maak je je voornemen concreter. Het kan ook helpen om steun te krijgen wanneer je het moeilijk hebt. Je hebt meer kans om vol te houden als anderen weten waarmee je bezig bent en je kunnen aanmoedigen in je proces. Vooral als je bemerkt dat je bijvoorbeeld nog schaamt voor je angsten is het goed om deze schaamte te 'luchten', te bespreken met anderen, zodat het niet je angstige gedachten kan blijven voeden.
4. Zoek een buddy of groep voor steun
Is er iemand in je omgeving die dezelfde doelen heeft? Misschien wil iemand ook werken aan het verminderen van angstklachten of gezonder leven. Samen werken aan een doel kan enorm motiverend zijn, omdat je elkaar kunt steunen, ervaringen kunt delen en je successen kunt vieren. Er zijn ook online gemeenschappen waar je samen kunt werken aan je doelen.
5. Beloon jezelf op een gezonde manier
Voor veel mensen voelt het behalen van een doel als een soort ‘straf’ of verplichting. Zorg voor een passende beloning voor elke stap die je zet, zoals een ontspannende activiteit, een boek dat je wilt lezen of iets anders dat je echt leuk vindt. Positieve beloningen helpen je gemotiveerd te blijven en zien het proces als iets leuks in plaats van een verplichting. Vooral als je angstig was tijdens het proces, is het goed om je brein te leren over de positieve afronding van een stap/fase. Positieve ervaringen opbouwen is helpend bij angstklachten en kan een halte toeroepen aan de vicieuze cirkel van de negatieve gedachtestroom.
6. Wees flexibel en pas je doelen aan
Soms gaat het niet zoals je had gehoopt, en dat is oké. Wees niet te streng voor jezelf als het moeilijker blijkt dan je had verwacht. Pas je voornemens aan als dat nodig is, en wees realistisch over wat je kunt bereiken op dit moment. Het belangrijkste is dat je vooruitgang boekt, hoe klein ook. Er is geen 'juiste' manier om te herstellen of doelen te bereiken – alleen de manier die voor jou werkt.
7. Focus op één doel tegelijk
Het kan verleidelijk zijn om meerdere voornemens tegelijk te maken, maar dit kan overweldigend zijn. Als je één doel hebt bereikt, kun je altijd nieuwe doelen stellen. Wees geduldig met jezelf en neem de tijd. Het belangrijkste is dat je jezelf niet te veel druk oplegt. Kleine, haalbare stappen zorgen ervoor dat je vooruitgang boekt en jezelf niet overweldigt.Mirjam Therapie Driebergen-Rijsenburg Lid van angstfobietherapie.com Driebergen-RijsenburgMirjam ✓ 1 -
Mindfulness een praktische gids
Een praktische gids om rust te vinden in een hectische wereld.
- Mindfulness - auteurs Mark Williams en Danny Penman
Dit boek legt uit hoe gedachten en gevoelens werken en hoe mindfulness daar een gunstige invloed op kan hebben.Rinie Lichaamsgerichte Therapie Utrecht Lid van angstfobietherapie.com UtrechtRinie ✓ 1 -
Holistische EMDR
EMDR kan heel helpend zijn bij de behandeling van angsten. Er is een verschil tussen Holistische EMDR en Reguliere EMDR:
Verschil tussen Holistische EMDR en Reguliere EMDR
Bij Holistische EMDR wordt, naast de gebruikelijke oogbewegingen of geluiden, ook gewerkt met aanrakingen op de handen of voeten.
Vanuit een holistisch perspectief worden daarnaast energetische technieken toegepast om het verwerkingsproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.
In de meeste gevallen is één sessie voldoende om een trauma te verwerken, maar soms zijn twee sessies nodig.
Een belangrijk kenmerk van de holistische benadering is dat er altijd een nabehandeling plaatsvindt, meestal in de vorm van een telefonisch consult de volgende dag (kosteloos).
De sessie zelf duurt tussen de 60 en 120 minuten, maar dit is van tevoren niet precies te bepalen. Bij kinderen duurt een sessie meestal zo'n 30 minuten.
Tijdens de sessie zal ik je helpen terug te denken aan de gebeurtenis, de beelden, gevoelens en gedachten die ermee samenhangen.
Door middel van eenvoudige oogbewegingen, klikgeluiden en/of aanrakingen op handen of voeten, worden deze beelden en emoties stap voor stap losgekoppeld en vervangen door gewenste gedachten en overtuigingen. Daarnaast kunnen specifieke chakra’s of auralagen gestimuleerd worden om de behandeling goed af te ronden.
Ook kunnen hulpmiddelen zoals kristallen ingezet worden, afhankelijk van de situatie.
Voorafgaand aan de sessie wordt er bekeken welk trauma op dat moment het meest geschikt is om aan te werken.
Soms kan het zijn dat het trauma waar we aan werken, anders is dan degene die jij zelf had verwacht.
De belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle behandeling is dat jij je veilig voelt en zelf de regie hebt over het proces.
Het draait tenslotte om jouw herstel.Diana Therapie Enkhuizen Lid van angstfobietherapie.com EnkhuizenDiana ✓ 1 -
Overweldigd? Pauzeer en neem een diepe ademteug.
Voel je je overweldigd in deze onzekere tijden waarin zoveel gebeurt in de wereld? Ons brein richt zich graag op (mogelijke) dreiging, zo is het gebouwd. Maar het is niet handig wanneer dat constant gebeurt. Hier een tip om je kalmer te voelen:
Pauzeer en neem een diepe ademteug. Adem daarbij langer uit dan in. Sluit je ogen, neem nog een ademteug en voel de grond onder je voeten. Daarvan komt je zenuwstelsel tot rust.
Renate Therapie Hoogland - Amersfoort Lid van angstfobietherapie.com HooglandRenate ✓ 1 -
Overweldigd? Beperk je schermtijd.
Voel je je overweldigd in deze onzekere tijden waarin zoveel gebeurt in de wereld? Ons brein richt zich graag op (mogelijke) dreiging, zo is het gebouwd. Maar het is niet handig wanneer dat constant gebeurt. Hier een tip om je kalmer te voelen:
Beperk je schermtijd. Prima om het nieuws te volgen, maar ga er bewust mee om en vermijd de nieuwsberichten vlak voor bedtijd.
Renate Therapie Hoogland - Amersfoort Lid van angstfobietherapie.com HooglandRenate ✓ 1 -
Oer gevoelens bij mensen
Je hebt vier belangrijke gevoelens nodig om je goed te voelen en je leven in balans te kunnen leiden.
1. Veilig zijn (fysiek en emotioneel)
2. Jezelf waardevol vinden (zelfwaarde en in een omgeving leven die positief is)
3. Kracht voelen om dingen aan te pakken (fysiek, mentaal en emotioneel, sociaal, spiritueel)
4. Vrij zijn (je vrij voelen om te doen en laten wat je wilt)
Wanneer je deze vier gevoelens optimaliseert, dan kan je een rijk leven leiden waarin je een groot deel van je vermogens en je potentieel kan benutten en inzetten.
Ga ze langs en check in hoe optimaal deze zijn in je leven. Heb je hulp nodig? aarzel niet om mij te mailen.
Veel succes!
Rabia Therapie Almere Lid van angstfobietherapie.com AlmereRabia ✓ 1 -
meer regie ervaren over je angst
Stel je bent ergens bang voor, bijvoorbeeld voor honden.
Doe je ogen eens dicht, en roep deze angst eens bij jezelf op zodat je het een beetje voelt in je lijf. Merk op wat je voelt en waar je dat voelt.
En als je je nu voorstelt dat deze angst een plek heeft in de virtuele ruimte die om jou heen is als je je ogen dicht hebt.
Waar ervaar je deze angst dan in deze virtuele ruimte om je heen? Zie je hem? Voel je hem? Waar dan? De meeste mensen ervaren hun angst vaak vlak voor zich, heel dichtbij.
Kijk waar jij je angst ervaart en als deze voor je is, kijk of je hem kan verplaatsen. Pak de regie en kijk gewoon eens wat er gebeurt als de 'vlek' of wat het ook is een heel stuk opzij plaatst. Ervaar wat het met je doet als je dat gedaan hebt.
Vaak voelt dat beter.
Dit helpt je meer regie te ervaren over je angstNathalie Therapie Zwolle Lid van angstfobietherapie.com ZwolleNathalie ✓ 1 -
Focussing
We willen vaak dat angst weg gaat, we willen ons niet angstig voelen. Echter angstig voelen heeft oorspronkelijk ook een reden, ondanks dat het zich nu ook kan aandienen in situaties waarbij er geen werkelijk gevaar dreigt. Focussen op de angst, dat wil zeggen: er met je volle aandacht bij blijven, het zelfs mogelijk wat nieuwsgierig onderzoeken, kan een manier zijn om het rustiger te laten worden van binnen. Focussing is een specifieke methode die goed is beschreven in (zelfhulp) boeken en er zijn therapeuten die er in zijn gespecialiseerd.Janny 1 -
Belang van acceptatie
ACT is een vorm van therapie dat is gericht op het leren accepteren van nare gevoelens en angsten ipv ze "weg te willen maken". Daarnaast leer je " leven naar je waarden" te doen wat past wat voor jou belangrijk is, waar je blij van wordt waar je voldoening uit haalt. Dus ondanks je klachten, nare gevoelens en angsten ipv wachten met dat te doen òmdat je angsten hebt, je naar voelt of andere klachten ervaart.Janny 1
- ✓ 180+ therapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online therapie