Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Angst voor darmkanker

Hallo,

Ik ben Liselot en ben bijna 36 jaar. Mijn hele leven lang kamp ik met hypogrondrie. De angsten voor ziektes komen en gaan en soms is het ook een hele tijd weer weg.

Sinds de komst van mijn dochter is de angst toegenomen en mijn angsten worden getriggerd door verhalen.
Zo was er een kennis die borstkanker had en ik voelde diezelfde avond aan mijn borst en voelde ook iets.
Bezoeken aan de huisarts die me keer op keer geruststelde hielp niets. Ruim 2 jaar lang ben ik heel bang geweest voor borstkanker en stelde zelfs een mammografie me niet meer gerust.

Nu is een zeer dierbare vriend van ons overleden aan darmkanker.
Naast het vreselijke verdriet , heb ik nu sinds 2 weken een moeilijke stoelgang en heb ik een drukkend gevoel in mijn onderrug. Ik durf zelfs niet meer naar de wc uit angst dat het weer niet lukt en als ik al ga is dat met veel stress. En jullie raden het al dat dit exact dezelfde klachten zijn die onze vriend in het begin had.
Ergens weet ik dat deze klachten die ik nu ervaar hoogstwaarschijnlijk voortkomen uit hypogrondrie, maar ik kan me er niet bij neerleggen, want de angst om ook kanker te hebben is zeer groot. Zelfs zo groot dat ik er al vanuit ga dat ik het heb.
Ik ben al bij de huisarts geweest en die wijdt deze klachten ook aan spanning. Er is wel bloedgeprikt en foto's gemaakt van de onderrug en buik waar niks op te zien is.
Maar het laat me nog steeds niet los.

Heel naar wat angst met je kan doen.
Dit was mijn verhaal.

Lieve groet,

Liselot

Liselot
28-06-2024
laatste reactie: 27-07-2024

1
7
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Dag Liselot, eerst en vooral sterkte met dit verlies. Dit kan zeker een trigger zijn dat je nu die klachten ook voelt. Zelf heb ik al meer dan 10 jaar hypochondrie sinds enkele mensen uit mijn omgeving ernstig ziek waren. En sindsdien kamp ik ook met bijna constante maag-darmklachten. Ondanks meerdere onderzoeken is er nooit iets uitgekomen, enkel PDS en stress. Dit zou blijkbaar ook te maken hebben met chronische hyperventilatie. Hopelijk stelt dit je wat gerust. Ik begrijp helemaal dat dit niet simpel is, die hypochondrie en angst zijn zo lastig.

Anoniem
01-07-2024
Reageer:
Beste Anoniem,

Dank voor je reactie en lieve woorden. Ondanks dat ik het heel vervelend vindt dat je hier ook mee kampt, doet de erkenning me goed en stelt het me zeker gerust.

Makkelijk is het zeker niet, maar er over praten helpt.

Jij ook heel veel sterkte!

Warme groet,

Liselot

Liselot
02-07-2024
Reageer:
Dankjewel! Het doet me ergens 'goed' dat we weten dat we hier niet alleen instaan en er over kunnen praten, hoewel ik iedereen uiteraard toewens om er vanaf te geraken!

Anoniem
05-07-2024
Reageer:
Hoi, zo herkenbaar ! Ik heb ook hypochondrie. Ik slik paroxitine ,dat helpt wel. Nu is mijn dosis (10 mg) te laag.
Door omstandigheden ervaar ik veel stress. Ik ben nu bezig met 20 mg.
Al die stress zorgt dat m n darmen nu niet normaal functioneren. Diaree en dat het lijkt dat ik naar de wc moet,maar dan komt er niks. Ik ga Googlen en wat denk je darmkanker, terwijl ik uit ervaring weet dat het stress is. Herkend iemand zich hierin? Ik vind het fijn om te lezen dat ik niet alleen ben.

Jacoba
08-07-2024
Reageer:
Hoi Jacoba,

Wat vervelend om te lezen dat je nu zoveel stress ervaart. Ik weet uit ervaring dat de opbouw van paroxetine ook veel stress met zich mee kan brengen.

Ik herken je verhaal en je klachten. Google is helaas een hele slechte raadgever als het gaat om het zoeken naar geruststelling.
Je weet ergens dat de klachten komen vanuit stress, maar de angst dat het iets ergs is blijft waardoor je klachten ook weer toenemen.
Het is zo'n rot gevoel!
Ik ben vandaag toevallig weer naar de huisarts geweest, wederom gerust gesteld en en een doorverwijzing gekregen naar een therapeut om met die angst aan de slag te gaan.

Ik wil jou alle sterkte toewensen met de opbouw van je medicatie en hoop dat je je snel weer wat rustiger voelt. Het komt goed!

Liefs Liselot

Liselot
08-07-2024
Reageer:
Liselot, anoniem en Pauline hoe gaat het nu op t ogenblik met jullie?
Ik heb wel baat bij paroxitine.
Slikken jullie ook AD of iets van oxazepam o.i.d.?

Jacoba
26-07-2024
Reageer:
Hoi, ik heb al meer dan 12 jaar hypogondrie. Ik slik Citalopram. Ik was aan het afbouwen en wat gebeurt er? Ik krijg een buikvirus wat veel te lang duurt. Ik denk gelijk, darmkanker? Bloed is inmiddels gecheckt en ontlasting. Alles ok. Maar mijn hoofd gelooft het niet, wat als de onderzoeken niet kloppen. Pffff. Ik begrijp hoe jullie je voelen

Vanessa
27-07-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>