Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie
  • Afweermechanismen: 10. Fantasie

    Anna Freud omschreef tien belangrijke afweermechanismen

    10. Fantasie
    Fantasie is ook een ontsnappingsmechanisme. Je vermijdt problemen door je voor te stellen dat ze er niet zijn, of door je te distantiëren van de realiteit.
    Fantasie wordt bij verschillende daagse situaties toegepast, van dagdromen tot literatuur lezen of porno kijken. We gebruiken deze momenten om ons los te maken van de bedreigende wereld om ons heen en elders troost te vinden. Na een rotdag op het werk, bijvoorbeeld, kijk je misschien graag naar een actiefilm of luister je naar psychedelische muziek. Zulke activiteiten stellen ons in staat om aan onze werkelijke problemen of zorgen te ontsnappen.
    Conclusies
    Anna Freud had veel begrip voor het gebruik van afweermechanismen. Die hanteren we omdat we ons erg bedreigd voelen. Het is onze instinctieve manier om gevaar op een afstand te houden en psychologische pijn te beperken.
    Anna Freud herinnert ons eraan dat we dat afweren niet opzettelijk doen. Het zijn geen bewuste keuzes die we maken. We realiseren ons niet dát we het doen. We zien onszelf niet als defensief. We beseffen niet dat we iets ontkennen of dat we rationaliseren. De rol van het afweermechanisme is niet om een waarheid te achterhalen, maar om pijn te vermijden.
    Anna Freud leert ons een les in bescheidenheid: ze toonde aan dat afweermechanismen hoogstwaarschijnlijk een heel grote rol spelen in ons leven, zonder dat we dit beseffen. Dat is een nederig makende gedachte die ons wat dankbaarder zou moeten maken ten opzichte van degenen die zo goed zijn hun leven met ons te delen.
    Wendela ✓

Forum Tips bij angsten - algemeen

Dit is een tip uit het tipsforum Angsten algemeen.
Lees meer tips over Angsten algemeen

Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Angsten algemeen

© Angstfobietherapie.com - Therapie bij angst, fobie en paniek
Disclaimer | Privacy verklaring | Over ons | Reviews | Tips | Lotgenotenverhalen | Login