Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Wat bij mij doorslaggevend was in mijn angsten

Hoi allemaal,

Ik heb veel van jullie verhalen gelezen en ik herken me hier zo erg in. Ik heb ook heel veel last gehad van angsten (en nu soms nog) maar ik wilde eigenlijk vooral met jullie delen wat voor MIJ de doorslag is geweest in mijn proces (dit wilt dus niet zeggen dat dit voor iedereen werkt maar dat is ook ok).

Wat vooral belangrijk is om je te realiseren is dat de angst je iets wilt vertellen. Jup, klinkt heel raar maar dat is echt zo. Vaak zijn we geneigd om het weg te willen hebben, zo snel mogelijk maar ik zal je zeggen dat werkt helaas niet. Ook ik heb dat heel lang geprobeerd. En dat heeft allemaal te maken met het niet kunnen accepteren ervan. En daardoor blijft het terug komen want het “enige” wat is, is dat de angst “gezien” wilt worden. Zodra je het kunt leren accepteren en het er kunt laten zijn, zonder het weg te willen duwen of wat dan ook, heeft het geen andere kans dan dat het afneemt uiteindelijk (dit zal niet in één x gebeuren, vergt oefening ofcourse). Hard tegen hard werkt niet. Bedenk maar eens als jij schreeuwt tegen iemand en de ander schreeuwt terug dan ga jij vaak nog harder schreeuwen. Zo werkt dat ook met bv in dit geval je angstklachten. Hoe meer je vecht, hoe harder het weer terug komt. Want wat heel belangrijk is om te realiseren: jij bent je angst NIET, je ervaart angst. Dat kan er misschien ook wel voor zorgen dat je er met een afstandje naar kunt leren kijken.

Én wat ik ook heb geleerd is dat de verhalen die we onszelf vaak vertellen (vooral negatief) er juist voor zorgen dat de angst in stand blijft gehouden. Al die negatieve gedachten zorgen voor alleen nog maar meer spanning en onrust en ook daardoor nog meer negatieve gedachten. Wat je aandacht geeft groeit. Dus hoe meer verzet je vertoont, hoe meer negatieve verhalen je jezelf vertelt, hoe meer je brein ook zal gaan zoeken naar al die dingen die je jezelf vertelt om deze te bevestigen.

Klinkt allemaal simpel misschien maar I know dat is het absoluut niet. Het is een proces wat weer voor iedereen anders is.

Probeer vooral lief voor jezelf te zijn en vooral de kleine dingen positief te bekrachtigen. En dan bedoel ik niet alleen de dingen positief bekrachten als je een dag hebt gehad zonder angst. Nee, want ook dan zeg je eigenlijk tegen jezelf van dat het zonder angst alleen goed is en met angst niet. Vooral de kleine dingen als, dst je ondanks al die klote klachten je uit bed bent uitgekomen, eten voor jezelf hebt gemaakt.
You got this, leven zonder angst is écht mogelijk (mijn mening😁) en geef vooral niet op!!!!

Liefs,
Chloé.

Chloé
29-08-2024
laatste reactie: 08-10-2024

4
8
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Hoi Chloé,

Wat je zegt komt overeen met wat ik ook heb geleerd. Het proberen accepteren dat je doms angst hebt. (Bereidheid)
En dat is ook heel moeilijk. Ik maak wel eens de vergelijking met drijfzand. Hoe harder je vecht, des te dieper word je in dat drijfzand gezogen.

De diepere oorzaak vertelt iets over jezelf, en hoe je jezelf ziet. Dat realiseren is soms niet fijn, maar wel een goed begin. Het is niet de situatie zelf die voor angst/paniek/stress ((eigenlijk allemaal een beetje hetzelfde) zorgt, maar hoe jij ermee omgaat. Je krijgt bv een wat pittige kritiek, bv op het werk. De een denkt oh, jammer, en door en heeft dar verder geen last van. De ander kan hier heel veel stress door ervaren. De situatie is exact gelijk, maar hoe je ermee omgaat niet. (En zo kun je veel kleine en grotere situaties verzinnen die ervoor kunnen zorgen dat je emmer langzaam vult en op een gegeven moment (weer) overloopt.)

Goed is het waarom te realiseren. En dat i dat een zin beginnend met "Ik.."
Ik heb gefaald..
Ik doe er niet toe...
Ik...

Vaak zijn de mensen hier (ik ook) pleasers. En door in situaties te vaak niet dicht genoeg bij jezelf te blijven, ervaar je angst. En die moet weg! Nu! En dat lukt niet dus gaat we vechten, en situaties vermijden.
Voorkomen: Ik ga niet naar dat feestje.. of naar buiten, want daar had ik eerder angst
.Afleiden: Netflix, net doen alsof het gevoel er niet is
Verdoven:: Drinken, roken, eten, niet-eten.
Controle- of vermijdingsstrategieen om de controle over je gevoel/angst te houden.

Door te oefenen met kleine situaties maakt je op de lange termijn verschillen, niet door te proberen de grote angst(en) nu weg te willen hebben.
En zoals je zegt, dit is niet makkelijk en even gedaan. Dit is hard werken, en kost tijd. De situatie is meestal ook niet in korte tijd ontstaan, maar in jaren of misschien wel je hele leven. Maar.... het kan wel 🤛💪


Newbee
30-08-2024
Reageer:
Hoi Newbee,

Ja veel dingen die je zegt kloppen inderdaad! En wat denk ik ook een hele belangrijke is om te weten, is dat je niet KEI hard hoeft te werken. Wat ik eerst wel altijd dacht. En dat betekent niet dat je niks hoeft te doen want dan gebeurd er ook niks. Maar zoals ik het zie, hoe harder je werkt dus om van je angsten af te komen hoe meer je eigenlijk aan jezelf laat zien dat er een tekort is. Dat het niet goed is zoals het nu is. Je komt dan wel wat verder maar niet zoals je graag zou willen. En daar komt dan weer het stukje acceptatie om de hoek kijken en vooral heeel veeel zelfliefde. We leven tegenwoordig zo in een wereld dat alles gefixt moet worden en het liefst zo snel mogelijk. Ja angsten zijn ontzettend KLOTE, al die klachten, ik had/heb het ook liever niet. Maja, jij kunt zelf kiezen hoe je erop reageert.

Groetjes en een fijne dag!

C
30-08-2024
Reageer:
Hoi! Ik lees dit overal maar het lukt mij niet om oke te worden met mijn angsten. Het is allemaal zo eng. Hoe hebben jullie dit gedaan? Is het een kwestie van in je hoofd toch je gedachtes proberen een kant op te duwen als in tegen je zelf zeggen: ik laat het er zijn, etc. Dat werkt nog niet... ik voel nog steeds zo veel paniek. Groetjes Nina

Hoe?
25-09-2024
Reageer:
Hoi Nina

Kort gezegd is dat wel hoe het werkt. Het er laten zijn.
Je kunt je gedachten (je buspassagiers) niet sturen. Maar je kunt beetje bij beetje wel leren ze er te laten zijn.
En tijdens de echte angst- en paniekaanvallen, op die momenten leer je dat niet, maar juist in de periodes dat het wat beter gaat, juist dan kan je veranderingen leren. Maar dat heeft tijd nodig, en die moet je jezelf ook geven.

Newbee
30-09-2024
Reageer:
Eigenlijk moet je het zien als dat wat je angstig maakt, of gespannen of gestresst (beetje hetzelfde allemaal) dat hebben veel andere mensen ook (zoiets meemaken) alleen raken zij daar niet van in de stress, of veel minder en veel korter.
Dus het gaat niet om de situatie, maar om hoe jij ermee omgaat.

Newbee
30-09-2024
Reageer:
Hoe gaat het met iedereen?

Chloé, ben jij nu van je angsten af door toe te passen wat je schrijft?
Ik weet theoretisch goed hoe het werkt. Maar de praktijk is zo lastig. Momenteel zit ik minder lekker in mijn vel weer, met als gevolg dat ik automatisch weer in de vecht-verzetstand ga

Newbee
07-10-2024
Reageer:
Hoi. Je verhaal is van een tijdje terug zie ik.
Ik herken alles in wat je zegt. Ik weet hoe het werkt, dus ik probeer het er te laten zijn maar ben niet opgewassen tegen mijn sterke negatieve gedachten. Daar tegen vechten helpt ook niet.
Maar hou houd je jezelf weg bij die gedachten?

Mieke
07-10-2024
Reageer:
Je kan jezelf daar niet weghouden. Je kunt wel leren om ze niet zoveel invloed op je te laten hebben.
En dat kost veel moeite, geduld en tijd.

Ik ben gisteren begonnen aan het boek "overcoming unwanted intrusive thoughts "
Ik heb pas een klein stuk gelezen, maar ik heb er een goed gevoel over

Newbee
08-10-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>