Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie

Verlies van controle

Hoi lotgenootjes,
Sinds ik mij kan herinneren heb ik al een angststoornis, vooral binnen het sociale aspect, maar hier heb ik de nodige therapie al voor gehad om ermee te kunnen functioneren.

Nu heb ik afgelopen februari een flinke mentale klap gekregen door een verdachte moedervlek. Voorheen ben ik nog nooit bang geweest voor nare ziektes of doodgaan, maar door 2 weken in spanning af te wachten of de moedervlek wel of niet goed was heeft mijn hoofd de ruimte gekregen om een grote angst te ontwikkelen. Na te horen te hebben gekregen dat de moedervlek goedaardig was (en het preventief verwijderen ervan) is helaas de angst voor kanker/doodgaan nooit meer weggegaan.

Inmiddels ben ik zo ver in mijn angst dat ik elke dag een nieuwe soort kanker heb en ook het thema hartritmestoornis komt regelmatige voorbij (althans, dat denk ik zelf). XZelf na een controle bij de huisarts vertrouwde ik haar niet eens meer op haar deskundigheid. Vooral de laatste 2 weken heeft mijn hoofd een obsessie met het idee dat ik lymfeklierkanker heb (de linkerkant van mijn nek voelt al een week niet zoals normaal, maar echt heftige symptomen heb ik niet. Het zou dus zomaar gewoon mijn nekspier kunnen zijn). Ik heb de huisarts maar weer gebeld om het uit te sluiten, maar mij kennende gaat mijn angst volgende week toch weer vrolijk verder.

Ik ben ontzettend bang dat deze angst mijn leven teveel gaat beïnvloeden en ook de relatie met mijn partner, die nu elke dag 3 keer mijn hals moet onderzoeken of mijn hartslag moet meten. Voordat ik weer een intensief therapie traject aan ga wil ik eerst kijken of ik zelf weer de baas over mijn gedachten kan worden. Help! Alle tips zijn welkom!!!

Joska
19-08-2024
laatste reactie: 16-10-2024

4
Reageer
Toon reacties Verberg reacties
Reageer:
Herkenbaar. Het is soms moeilijk om vertrouwen te hebben in je lichaam. Ik heb dat ook. Je hebt in spanning gezeten vanwege je moedervlek. De spanning verdwijnt niet zomaar. Maar beetje bij beetje komt het goed. Geef het de tijd. Je kunt altijd een afspraak maken bij de praktijk ondersteuner. En als dat niet werkt, naar een psycholoog. Of tijdelijk medicijnen? Probeer ook te wandelen of sporten, voor de afleiding ook. Heel veel succes. Ik weet het, het is niet makkelijk. Je kunt het!

Vanessa
20-08-2024
Reageer:
Heel herkenbaar. De angst voor lymfeklierkanker heb ik ook erg lang mee geworsteld omwille van onverklaarde chronisch opgespannen halsklieren.
Ik ging langs bij een specialist ter zake, die mijn halsklieren onderzocht en heb twee keer een echo gehad, waar niets uitkwam.
Omwille van een ander probleem heb ik recent een full body PET-scan ondergaan (vreselijk voor een hypochonder), maar gelukkig was het schoon. Desondanks heeft mijn angst zich alweer op iets anders geslagen, iets wat niet door een full body PET kan gezien worden en zo gaat dat met ons hypochonder-hoofd. Ik weet hoe lastig het is, want de angst is vaak allesoverheersend en voor weinig rede vatbaar.
Goeie moed!

N.n.
23-08-2024
Reageer:
Heel herkenbaar dit. Vooral het moeten wachten op een onderzoek kan een enorme trigger zijn. Vanwege maagklachten stuurde de arts mij door voor een onderzoek. Dat duurde een paar weken en in die tijd is de angst zo diep in mijn lichaam gaan zitten en zo vast gaan zitten dat een gunstige uitslag geen enkel verschil meer kon maken. Maanden verder en nog steeds last en bang voor maagkanker.
Tja, wat help om gedachten de baas te worden? In theorie veel maar hypochondrie is helaas een zeer hardnekkige en zeer irritante metgezel.

Peter
15-10-2024
Reageer:
Heel
Herkenbaar. Bij mij bouwde het zich achteraf een jaar geleden al op. Ik werd steeds vaker kortademig tijdens eten/praten en lichte inspanning. Mei afgelopen jaar tijdens een naderende keelontsteking kreeg ik het gevoel ‘s nachts op m’n rug dat m’n keel dichtklapte. Ik word nu vaak op m’n rug wakker met een wat slappere handen, vooral rechts.
Twee maanden geleden volledig in paniek geschoten achteraf om niks. Week in acute paniek, daarna op rug wakker geworden met tintelingen rechts. Sindsdien is rechts nog steeds zwakker. Gelukkig geen uitval gehad. Maand geleden zag neuroloog geen reden tot verder onderzoek maar had toen nog niet zo uitgesproken krachtverlies. Gelukkig nogmaals geen echte uitval maar heb totaal geen vertrouwen meer in m’n lichaam. Arts gooit het op mentaal, wordt doorgestuurd naar medische psycholoog. Ondertussen verlies ik me steeds meer.

Marjolein
16-10-2024

Jouw reactie:




Wil je ook je hart luchten?

+ Mijn verhaal delen




Zoek een therapeut

 
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke therapeuten in de buurt zitten:


Staat jouw plaats er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>