Angstfobietherapie
Netwerk van therapeuten
bij angst en fobie
Angstfobie therapie
psycholoog/traumatherapeut/lichaamsgericht - Langweer - Marije
Psycholoog Langweer - Friesland
Efterom 16
8525 EJ Langweer
Stuur een bericht


✓ Ik bied ook online therapie aan

Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
Bericht



Marije | psycholoog/traumatherapeut/lichaamsgericht

Introductie

Ik geef individuele therapie en coaching aan volwassenen. Mijn methodiek is een combinatie van mindfulness en lichaamsgericht werken. Elk traject is maatwerk en stem ik af op de hulpvraag en persoonlijkheid van de client.

 

Ik heb veel ervaring met het werken met angst en trauma. 

 

Voor een afspraak of meer info, aarzel niet en neem contact op. Het intakegesprek is gratis en vrijblijvend.

 

 

Over mij

Ik ben geboren en getogen op een boerderij te Jorwert, het dorp waar Geert Mak een boek over schreef.  Tijdens mijn schooltijd hielp ik mijn vader met veel plezier. Ik kreeg de liefde voor de natuur en dieren mee.

Ik heb daarna klinische psychologie gestudeerd en enkele jaren in het bedrijfsleven gewerkt. Tijdens en na mijn studie ging mijn belangstelling vooral uit naar de combinatie van spiritualiteit en psychologie.   
Ook heb ik me jarenlang bezig gehouden met de vraag wat nodig is om duurzame verandering/heling te bewerkstelligen. Zie verderop bij specialisatie. 

Ik heb vele jaren coaching en psychologische begeleiding gegeven aan werkenden, met vooral aandacht voor zingeving. Dat heeft me ook geleerd mijn hart te volgen en daarom begeleid ik nu het liefste mensen individueel bij trauma of verlies. Ik ben 59 jaren jong.

Ik vind vooral inspiratie in het werk van Jung, Ken Wilber, Adyashanti en Thomas Hubl en gebruik ook hun methoden en inzichten in mijn werk. Van Thomas Hubl heb ik geleerd hoe ik in verbinding met de ander mensen kan helpen om samen emotionele pijn, afgescheidenheid en 'niet voelen' te verwerken. 

Andere mensen beschrijven me meestal als enthousiast, betrokken, integer, vrolijk en nuchter. Humor ervaar ik als een belangrijke bron voor genezing. Er mag daarom bij mij gehuild maar ook gelachen worden.   

 

Ik doe vrijwilligerswerk bij Vluchtelingenwerk. Ik geef aan statushouders groepstrainingen omgang met trauma.

 

Mijn hobbys zijn; mijn volkstuin, genieten in de natuur, reizen, intuitief schilderen, geschiedenis, oude culturen.

 

Ik doe al jarenlang ieder jaar minimaal 1 stilteretraite van minimaal een week. 

 

 

Werkwijze

Ik werk integraal, d.w.z. dat ik het geheel van lichaamssensaties, emoties, denken en gewaarzijn als ingang voor therapie gebruik. We gebruiken de methoden die het beste aansluiten bij jou en de hulpvraag. Dat betekent dat elk traject maatwerk is. Voor ons beiden een bijzondere reis.

Bij sommige mensen werk ik vooral verkennend en vragend, bij andere mensen werken we samen aan het verwerken van trauma en emoties door die in het lichaam te herkennen en te verwerken. Ook maak ik graag gebruik van dromen, omdat deze ongefilterd uit het onderbewuste informatie en sleutels tot heling aanreiken.
Voor de duidelijkheid; bij lichaamsgericht werken raak ik je niet aan.

Ik gebruik uitsluitend methoden die ik ook voor mezelf zelf toepas en waarvan ik uit eigen ervaring weet dat ze werken.  


Mijn motto

Geef een man een vis en hij heeft eten voor een dag. Leer een man vissen en hij heeft eten voor heel zijn leven. Lao Tse.

Dat betekent dat ik je methoden aanleer die je ook zelf kunt gebruiken.
Daarnaast weet ik dat voor alle vormen van trauma waarbij sprake is geweest van fysiek, emotioneel of mentaal geweld of intimidatie het contact met de ander nodig is voor de verwerking.  

 

Wil je meer weten of een afspraak maken, neem dan contact met mij op.

Marije

 

Online therapie

Ik bied online therapie aan via Zoom.
Ik stuur je een dag vantevoren per email een uitnodiging voor het gesprek en je hoeft dan alleen op de link te klikken. 
Ik heb zelf een voorkeur voor Zoom boven Skype omdat Zoom altijd stabiel is. 

Voor zoom via de PC hoef je zelf geen account aan te maken. Wil je zoom contact via je teleoon, dan moet je de gratis zoom app downloaden.  


Enkele jaren geleden toen ik internationale cliënten kreeg, moest ik wennen aan Zoomgesprekken en vond ik dit niet zo gemakkelijk. Ik heb ondertussen geleerd hoe ik ook dit contact 'dichtbij' kan maken en leer dit ook aan mijn clienten. Ik heb daarvoor een hele simpele mindfulness techniek die super werkt.

 

Opleidingen & registraties

Opleidingen
Klinische psychologie, universiteit Groningen

Training
Enneagram typing en begeleiding 
Intergenerational en Collective Trauma, Pocket Project, Israel   
Timeless Wisdom Training, Academy of Inner Science 
Meditatie/mindfulness via Vipasana centrum in Belgie, Adyashanti retraites, retraites Thomas Hubl
Coregroup Thomas Hubl

Registraties
Registerpsycholoog NIP
Registered EuroPsy Psychologist

AGB code 
zorgverlener: 94105581
praktijk: 94064667



Registraties

Specialisaties

De centrale methode die ik gebruik is een combinatie van mindfulness en lichaamsgericht werken. 

Ik ben zelf niet geinteresseerd in symptoombestrijding oftewel iets oplossen dat een half jaar later elders weer opduikt in een wat andere vorm. Het duikt opnieuw op wanneer de energie die het symptoom heeft gecreëerd niet is verwerkt, wanneer de oorzaak van het symptoom niet is gevonden en opgelost.

Alle onverwerkte emoties, alles wat we bij onszelf onderdrukken, vermijden of bevechten blijft in ons lichaam zitten en leidt tot spanning, niet-voelen, lichamelijke ziektes etc. Sommige van deze emoties kennen we, maar willen we liever geen contact mee hebben, andere zijn onbewust. Dezze laatste voelen we soms vaag en weten we soms ook niet te koppelen aan concrete herinneringen. 

 

We hebben een natuurlijke, instinctieve neiging om gevoelens van angst te onderdrukken. Daar zit ook een gezonde kant aan. Op een moment van gevaar moet ik handelen en op zo'n moment kan het helpen om mijn emoties niet te voelen.

We hebben echter allemaal allerlei onlogische of irrationele angsten. Met ons verstand weten we dat het onzin angsten zijn, maar onze emoties spreken een andere taal en reageren vanuit de vecht-vlucht- bevries of lik respons. Deze angsten zitten ons vaak echt in de weg en houden ons in de overlevingsmodus en belemmeren ons om te genieten van het leven.    

In therapie gaan we via de lichaamssensaties, emoties, gedachten of dromen deze vastzittende of onbewuste gevoelens opzoeken en verwerken. Blijvende of duurzame transformatie treedt op wanneer de vaste of 'bevroren' energie weer gaat stromen. Dit is in het lichaam ook duidelijk voelbaar. 

Het grote voordeel van het werken met het lichaam is dat het lichaam ons nooit voor de gek houdt. Het lichaam liegt niet. Het tweede voordeel van lichaamsgericht werken is dat het lichaam altijd de juiste timing aangeeft.  Te vroeg of te snel iets willen verwerken door dingen te forceren kan leiden tot retraumatisering. Timing is essentieel. Het lichaam geeft precies aan waar op elk moment de grenzen liggen. Als we deze samen respecteren nemen we precies de juiste stappen. 
Met het werken met dromen gelden deze twee voordelen ook. Daarom gebruik ik deze graag.


Hoeveel sessies zijn nodig?
Dat is afhankelijk van de hulpvraag. Zo kort mogelijk en zo lang als nodig is.
Tot nu toe varieert het van 3 afspraken bij een client die nog wat hulp wilde hebben bij het laatste stukje herstel uit een diepe burn-out tot een half jaar wekelijkse sessies voor traumaverwerking.

De meest behandelde angsten in mijn praktijk:

 

Traumaverwerking

 

Trauma of psychisch letsel kan velerlei oorzaken hebben. De gemeeschappelijke noemer is dat de situatie 'teveel' is om op een normale manier te verwerken. Omdat het 'teveel' is gaan onze 'survival' instincten   van vecht-vlucht-bevriezing-likken aan. Bij elke situatie die een heel klein beetje lijkt op de oorspronkelijke situatie of zelfs maar een vage herinneringslink daarmee heeft, worden deze survival instincten opnieuw getriggerd. 

De psychologische vluchtreactie is meestal een vlucht uit het voelen en het lichaam naar het denken of een fantasiewereld. Ook vermijding, weglopen van de situatie, afleiding zoeken, verslavingen zijn vluchtreacties. 

De bevriezingsreactie zie je bij konijnen b.v. wanneer een auto met grootlicht over de weg rijdt. Psychologische bevriezing is b.v. shockreacties, waarin het lichaam koud wordt en we niks anders meer kunnen dan verstarren.       

De lik reactie zien we in het dierenrijk bij b.v. honden. Wanneer de ander als te sterk wordt ervaren gaat de zwakste hond de alfahond likken als teken van onderdanigheid. Psychologisch zien we dat b.v. terug in het jezelf klein maken en/of het pleasen van anderen. 

 

In de therapie gaan we terug naar je lichaamssensaties en verwerken we deze samen. We gaan respectvol om met alle 'weerstanden' die zich voordoen, want deze komen niet voor niets naar boven.   

 

Vaak voelen mensen schaamte over hun trauma. Deze schaamte kan ons isoleren, omdat we niet durven te praten over wat ons overkomen is. 

We kunnen zelf best wel veel verwerken als we de methoden kennen, maar bij alle soorten trauma waarbij lichamelijk, emotioneel of psychisch geweld tegen ons is gebruikt, hebben we voor heling een ander nodig. Ons geboorterecht van veiligheid is beschadigd en kan alleen hersteld worden in contact. 

 

Behalve mijn klinische deskundigheid die ik kan aanbieden ben ik ook ervaringsdeskundige. Ik heb enkele jaren geleden te maken gehad met huiselijk geweld. Om dat te verwerken heb ik ook professionele hulp gezocht.

 

Burnout/overspannenheid/ laag energieniveau

 

Bij een laag energieniveau kijken we integraal wat de oorzaken zijn van de energielekkages. We kijken ook naar voeding. "Een gezonde mens in een gezond lichaam' was al een spreekwoord van de Romeinen.  

We werken vaak met huiswerkopdrachten om ook bepaalde ongewenste gedragingen of overtuigingen te doorbreken. Bij b.v. perfectionisme ervaren we dat de wereld niet vergaat als we een fout maken. Ook voor het stellen van gezonde grenzen of 'nee zeggen' is het belangrijk dat we oefenen in de dagelijkse realiteit. 

 

 

Nachtmerries

 

Nachtmerries zijn meestal het gevolg van onverwerkt trauma. Het feit dat we de nachtmerrie hebben, heeft ook een positieve kant. Onze droomregisseur vertelt ons dat het een goed moment is naar de angst te kijken. Als dit niet het geval was, zzouden we de droom niet hebben.

In therapie gebruiken we de symboliek van de nachtmerrie om de angstgevoelens te verwerken. Dromen, vooral nachtmerries en wat Jung schaduwdromen noemt, geven vaak onze emotionele energie in symbolische taal weer. Verwerken we de droom, dan verwerken we ook het trauma en dit merken we in  ons lichaam. Vastzittende spanning verdwijnt, onze vitaliteit neemt toe.

Bij nachtmerries worden we eigenlijk altijd wakker net voordat het monster toeslaat of de griezel ons huis binnenkomt of de vrachtwagen over ons heen rijdt. In therapie gaan we op speelse wijze het contact met het monster aan. In plaats van ervoor weg te rennen, verzamelen we moed en gaan we erop af. Dit leidt er eigenlijk altijd toe dat het monster transformeert, zoals in sprookjes de kikker transformeert in een knappe prins wanneer de prinses de kikker durft te kussen. En ze leefden nog lang en gelukkig.      

Tarieven

 

Het intake gesprek is gratis

Consult: € 90,00 per uur

Vergoeding

Als u aanvullend verzekerd bent krijgt u vaak een gedeelte van de gemaakte kosten vergoed. Afhankelijk van de zorgverzekeraar liggen de bedragen die u kunt declareren tussen de 35 - 50 euro per sessie. 

Vergoeding uit de basisverzekering is alleen mogelijk met een verwijsbrief van de huisarts/bedrijfsarts en een erkende diagnose.

Een derde optie voor vergoeding voor werkenden is om uw werkgever om een gehele of gedeeltelijke bijdrage te vragen.

ZZP'ers hebben mogelijkheden om de kosten van de belasting af te trekken. 

zie ook: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/psychotherapie#vergoedingen 

Openingstijden

Maandag 10.00-21.00
Dinsdag 10.00-21.00
Woensdag 10.00-21.00
Donderdag 10.00-21.00
Vrijdag 10.00-21.00
Zaterdag alleen in overleg
Zondag -

Ligging


Neem contact op

Wil jij ook verandering?

Ja, ik wil verandering
( Nee, ik zoek nog verder )
Goed dat je de stap gaat zetten.
Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


Naam
Woonplaats
Email
Telefoon
Bericht